Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Νέο σφυροκόπημα στις τράπεζες

Διευρύνονται οι απώλειες του Χρηματιστηρίου, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί κατά σχεδόν 6%. Σε βαθύ κόκκινο Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank. Πτώση για Τιτάνα, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΛΠ, Coca Cola, Fourlis.

XA: Νέο σφυροκόπημα στις τράπεζες

Σημαντικές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη και στις αναδυόμενες αγορές. Επιθετικότεροι οι πωλητές μετά τις 14:00 από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, την ώρα που στην Αθήνα οι short συνεχίζουν το... σφυροκόπημα στον τραπεζικό κλάδο, με την πλειονότητα των blue chips να παρασύρεται χαμηλότερα.

Σε ελεύθερη πτώση ο τραπεζικός κλάδος, με το μείον 5,63% του ΔΤΡ ενδεικτικό της εικόνας και κατάστασης που διαμορφώνεται από τις 11:15-11:30 και μετά. Πάνω από 13 εκατ. ευρώ, το σχεδόν 50% της συνολικής αξίας συναλλαγών, γίνεται στις τράπεζες, με τις ρευστοποιήσεις επιθετικές εδώ και μία με μιάμιση ώρα.

Με τον ΔΤΡ στο μείον 5,63%, συνακόλουθο είναι το μείον 1,89% του FTSE25 και το μείον 1,95% του ΓΔ, ενώ η αναλογία ανοδικών/πτωτικών περιορίζεται στις 21 προς 75 μετοχές.

Στον τραπεζικό κλάδο εντοπίζεται το πρόβλημα και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν την έκταση της διόρθωσης σε αμερικανικό fund (ή funds) που μειώνει εσπευσμένα θέσεις σε μετοχές του κλάδου. Το τελευταίο διάστημα (κυρίως), αμερικανικά funds μειώνουν ή «κλείνουν» θέσεις σε αναδυόμενες αγορές και εν προκειμένω στην ευρύτερη περιοχή μας στην αγορά της Τουρκίας. 3-4 εξ αυτών φέρεται πως το τελευταίο διάστημα έχουν πατήσει το... sell για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής.

Με απώλειες από 3,5% έως 6,64% και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με την Πειραιώς να μετρά τις μικρότερες απώλειες.

Με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει συνολικά 12,86% σε διάστημα εβδομάδας, αναμενόμενη είναι η ευρύτερη εικόνα όπως διαμορφώνεται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Σε μόλις 3 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, σε Lamda Development, Fourlis και ΟΛΠ, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες σε Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Τεχνικά η απώλεια των 716/717 μον. για τον ΓΔ ενισχύει το πτωτικό σενάριο περαιτέρω δοκιμασίας για τους long προς τις 705 και 700 μονάδες. Οσον αφορά στον ΔΤΡ, η αδυναμία συντήρησης πάνω από τις 705-710 μον. αυξάνει τον κίνδυνο επαναφοράς προς τα τελευταία χαμηλά των 686 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v