Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εχει συνέχεια το τραπεζικό «σφυροκόπημα»;

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ζωντανό το σενάριο τεχνικής αντίδρασης, κρίσιμη η διατήρηση των 716-717 μονάδων. Η τάση στις αγορές, οι τράπεζες και τι κρύβει η αύξηση του τζίρου. Συνεχίζεται η κινητικότητα στα mid caps.

ΧΑ: Εχει συνέχεια το τραπεζικό «σφυροκόπημα»;

Απογοητευτική η χθεσινή συνεδρίαση, πρώτη για έναν «καυτό» όπως προμηνύεται Σεπτέμβριο (και φθινόπωρο), με τον τραπεζικό κλάδο για πολλοστή φορά στον... άχαρο ρόλο του... σάκου του μποξ.

Συνεχές σφυροκόπημα στις μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων, απόρροια των εκροών λόγω MSCI, μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων 6μήνου και ενός ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου που δεν ήταν και ό,τι το καλύτερο για την πολύ δύσκολη συνέχεια που έχει πλέον η χώρα, η οικονομία, στη μεταμνημονιακή ταραγμένη εποχή.

Παρότι η Wall Street αργούσε (λόγω Labor Day), ο τζίρος έφθασε τα 60 εκατ. ευρώ, σχεδόν τρεις φορές περισσότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων. To σχεδόν 30% πραγματοποιήθηκε στη μετοχή του ΟΤΕ, ένα άλλο 30% σε Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank και ένα σημαντικό ποσοστό σε ΕΧΑΕ, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 709,09 με απώλειες 2,98% και χαμηλό ημέρας στις 685,29 μονάδες ο ΔΤΡ και παρά τη διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων είναι ο κλάδος που θα μπορούσε να διορθώσει ανοδικά στο πλαίσιο μίας τεχνικής κίνησης σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Σήμερα-αύριο θα φανεί εάν στον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν δυνάμεις ικανές να μοχλεύσουν τις μετοχές και με σημείο αναφοράς το χθεσινό χαμηλό να οδηγήσουν σε μία κίνηση αναστροφής προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος παραμένει μεσομακροπρόθεσμα μη επενδύσιμος και η όποια κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο αντίδρασης, καθαρά τεχνικής, και τίποτε περισσότερο. Συγκριτικά η μετοχή της Eurobank παρουσιάζει τάση καλύτερη από των άλλων τριών και είναι αυτή που μαζί με την Αlpha Βank θα προηγηθούν σε μία ενδεχόμενη προσπάθεια αντίδρασης σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στις 1.909,59 μονάδες χαμηλότερα 0,58% με χαμηλό ημέρας στις 1.892,91 μονάδες ο FTSE25, με συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη να περιορίζουν την έκταση της διόρθωσης. Στο επίκεντρο ο ΟΤΕ, με την προσφορά να απορροφάται από τα 10,91 ευρώ, βοήθειες από τον ΟΠΑΠ με άνοδο 1,98% στα 9,435 ευρώ και ικανοποιητική τάση για Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, Sarantis ενώ και ΜΟΗ, Coca Cola με μικρές απώλειες παραμένουν σε long φορά.

Για τον ΓΔ, το χθεσινό χαμηλό στις 718,96 μονάδες ήρθε να επιβεβαιώσει -κατ' αρχήν- την τεχνικότητα και σπουδαιότητα των 716/717 μονάδων, κάτι που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί (σε κλείσιμο) σήμερα-αύριο, προκειμένου να παραμείνει ενεργό το σενάριο της μη υποχώρησης χαμηλότερα και των 700 μονάδων.

Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης, η για ακόμη μία φορά διαφοροποίηση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δηλαδή εκείνου του τμήματος της αγοράς που έχει περιορισμένη έκθεση στα funds και στο ξένο κεφάλαιο.

Σε μετοχές των Intralot, Intrakat αυξημένες συναλλαγές και σημαντική αντίδραση, σε τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος αλλά και ΟΛΘ, MIG, MLS, ΥΓΕΙΑ, Ικτίνος, ΚΡΙ ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, Πετρόπουλος, δίνοντας -για πολλοστή συνεδρίαση- το δικό της χρώμα στις κινήσεις των traders.
Τεχνικά η μη απώλεια των 716/717 για τον ΓΔ ήταν από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις της συνεδρίασης. Κλάδος-κλειδί από την αντίδραση (ή όχι) του οποίου θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, ο τραπεζικός, με πολύ σημαντικές τις 680 μονάδες για τον δείκτη. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v