«Αψιμαχίες» για το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Οριακά χαμηλότερα ο ΓΔ, με τα βλέμματα στα εσωτερικά πολιτικά μέτωπα και στη διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες. Κέρδη για τις τράπεζες πλην Πειραιώς. Βαραίνουν τον FTSE 25 οι πιέσεις σε Viohalco, Motor Oil. Μάχη με τα 10 ευρώ για ΟΤΕ.

«Αψιμαχίες» για το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Με την προσοχή στις διεργασίες για το Brexit, η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει με μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με πωλήσεις σε Φρανκφούρτη και Παρίσι πέρασε η πρώτη ώρα συνεδρίασης, με τον DAX χαμηλότερα στις 11.705 και τον FTSE100 στις 7.046 μονάδες.

Οριακά θετικό πρόσημο για τον CAC στις 5.150 μονάδες και στο Μιλάνο η απόδοση του 10ετούς στο 3,585%, υψηλότερα απ' ό,τι χθες, με αφορμή κυρίως τη διαφαινόμενη στάση των Βρυξελλών στον προϋπολογισμό που υπέβαλε η Ρώμη τη Δευτέρα.

To ιταλικό ομόλογο, επηρεάζοντας το ελληνικό, το... ωθεί στο 4,344%, δηλαδή σε σταθερά απαγορευτικά επίπεδα για την οποιαδήποτε σκέψη έκδοσης κρατικού τίτλου.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα στο ΧΑ ήταν από την πλευρά των πωλητών αλλά με ρυθμό μέτριο και ελεγχόμενο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 630 μονάδων. Ακολούθησαν κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών, προϊδεάζοντας πως η συνεδρίαση θα εξελιχθεί σε «μάχη» πωλητών - αγοραστών, μία μέρα πριν τη λήξη της σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα.

Γι' αυτό και έχει τη σημασία της η διακύμανση του FTSE25, καθώς στην υποκείμενη αγορά γίνεται πέριξ των 1.680 μονάδων, με θετικό πρόσημο αλλά με μικρό discount στο ΧΠΑ, για τα ΣΜΕ που λήγουν αύριο.

Μετά τις πρώτες, αναγνωριστικού χαρακτήρα, εκατέρωθεν κινήσεις, οι traders εστίασαν στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να ανακάμπτει προς τις 500 μονάδες, που είναι και το κατ' αρχάς ζητούμενο για τους long. Στόχος παραμένουν οι 520 μονάδες, τουλάχιστον, προκειμένου να είναι σε ισχύ η βραχυπρόθεσμη τάση. Σημειώνεται ότι ο ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας αντιδρά 2,32% αλλά χάνει 17,74% σε μηνιαίο. Ωστόσο ένα «κλείσιμο» της σειράς Οκτωβρίου στα αντίστοιχα επίπεδα των 1.700 μονάδων θα είχε τη σημασία του για τη συνέχεια του μηνός.

Σε Ελλάδος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean, Viohalco, Jumbo, Μυτιληναίο κ.α. οι πρώτες συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές, με τη Eurobank να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος από τον τραπεζικό κλάδο.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς ενισχύεται λίγο η μετοχή του Οργανισμού, στα 9,875, και υποχωρεί ελαφρώς στα 8,50 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Στα 26,96 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, μία από τις μετοχές τάσης για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως άλλωστε ισχύει και για τον ΟΤΕ.

Ωστόσο μετά τις 10:45 ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις και σε τραπεζικές και σε μετοχές blue chips, με συνέπεια οι δείκτες να υποχωρήσουν προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες/ημερήσιες στηρίξεις τους.

Στην περιοχή των 630 μονάδων, για τον ΓΔ, θα κριθεί στη συνέχεια και πριν τις 13:30 πώς θα είναι η τάση όταν θα αρχίσει να περνά στο σύστημα το κύριο μέρος των εντολών από το εξωτερικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v