Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγούν το ΧΑ οι «εισαγόμενες» πιέσεις

Τα πολλά ανοικτά μέτωπα στις διεθνείς αγορές και τα περιθώρια για ένα τελευταίο ράλι ως τα τέλη της χρονιάς. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα ορόσημα για τον Γενικό Δείκτη.

Πού οδηγούν το ΧΑ οι «εισαγόμενες» πιέσεις

Η... καταιγίδα στις διεθνείς αγορές είναι ο κύριος υπαίτιος της ανάσχεσης της προσπάθειας συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης στο ΧΑ.

Οι νέες μεγάλες απώλειες της Wall Street, την Παρασκευή υποχρεώνουν τους traders στο ελληνικό χρηματιστήριο να ανασυνταχθούν και οργανώσουν τις άμυνες τους λίγο χαμηλότερα, κατ΄αρχήν για τον Γενικό Δείκτη περί τις 5 με 6 μονάδες πιο κάτω από το τελευταίο κλείσιμο στις 648,71 μονάδες.

Σε βαθύ κόκκινο, για άλλη μία φορά, η Νέα Υόρκη όπως σημείωνε ο Γιάννης Μάρης (το βράδυ της Παρασκευής) εστιάζοντας στα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, και την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την εμπορική αντιπαράθεση Ουάσιγκτων- Πεκίνου. Ειδικότερα για το τελευταίο το Stratfor σε ανάλυση του εξηγεί γιατί η σύλληψη της CFO της Huawei ανατρέπει τα δεδομένα.

Στις 2.633,08 μονάδες ο S&P 500 με εβδομαδιαίες απώλειες 4,60% και ξανά με αρνητικό πρόσημο 1,52% για το 2018. Σε εμφανή κλίση οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, και για τον επιπλέον λόγο της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Γαλλία.

Σε μεταβατική περίοδο το Βερολίνο, σε αναβρασμό το Παρίσι, σε αναζήτηση σημείων σύγκλισης-συμφωνίας η Ρώμη με τις Βρυξέλλες και δεν είναι να απορεί κάποιος για το ότι η WSJ "βλέπει" ...γκρίζα σύννεφα στην Ευρώπη (αλλά και διπλασιασμό ανάπτυξης στην Ελλάδα).

Με αυτές τις συνθήκες διεθνώς, στο ΧΑ τα περιθώρια ελιγμών traders και επενδυτών προκειμένου να... ωραιοποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους περιορίζονται αισθητά. Εκτός εάν αλλάξει άρδην η τάση στην Wall Street, ωθώντας την Ευρώπη σε ένα end- year- rally, κάτι που θα απελευθέρωνε ισχυρές δυνάμεις long στο ΧΑ που ακόμη κρατούν άμυνα και εν μέρει ακολουθούν αποκλίνουσα πορεία, βραχυπρόθεσμα.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως σε διάστημα εβδομάδος ο S&P 500 υποχωρεί 4,60%, ο DAX 4,17% έναντι ανόδου 2,93% του ΓΔ.

Βέβαια σε ετήσια μέτρηση οι απώλειες για το ΧΑ είναι πολλαπλάσιες (19,15% για ΓΔ, 45,70% για ΔΤΡ) πλην όμως εστιάζουμε στην εμφανή προσπάθεια καταβάλλεται από αρκετά "ισχυρά χέρια" προκειμένου να περιορισθούν οι ζημιές, με ένα καλό φώτο φίνις.

Αφετηρία οι 592,70 της Τρίτης 20 Νοεμβρίου και κορύφωση (;) στις 662,56 της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου. Και έκτοτε της προσπάθειας να μην ακολουθήσει την βιαιότητα της διόρθωσης των ξένων αγορών.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει την τάση διεθνώς; δηλαδή να αναστρέψει την υποχώρηση στην Wall Street; πέραν μίας εξέλιξης στο μέτωπο Ουάσιγκτον- Πεκίνου; ενδεχομένως κάποιο νεότερο εν όψει της Fed (την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου) ή της ECB (την Πέμπτη 13 του μηνός ).

Ηδη η προεξόφληση αυτών των δύο (για επιτόκια των ΗΠΑ) και QE (τερματισμός του και αντικατάσταση του με άλλα εργαλεία... χαλαρότητας, εν όψει και των Ευρωεκλογών/Μαίου 2019) αποτυπώνεται εν μέρει στην καμπύλη επιτοκίων, ομολόγων και ανάλογων εκδόσεων.

Από την εικόνα των ξένων αγορών θα φανεί εάν στο ΧΑ οι traders και όσοι αγοραστές στα υψηλά (το διήμερο Παρασκευής- Δευτέρας, λόγω rebalancing και MSCI) θα μπορέσουν να διαμορφώσουν υψηλότερες τιμές η θα "γράψουν υποαξίες" προς την τελευταία συνεδρίαση του έτους, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου.

Θα ήθελα να παραπέμψω σε τρεις αναρτήσεις μας, στον Εκηβόλο, για να έχουμε σαφέστερη εικόνα και διεθνώς και για το ΧΑ.

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου: Alert για τους long, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου: Θα κάνει την έκπληξη ο S&p 500; ΑΛΛΑ και από την προηγούμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου : Στόχος.. επετεύχθη για τον Γενικό Δείκτη (βασιζόμενη στην απόλυτα επιβεβαιωμένη "μέτρηση" κορυφαίου αναλυτή).

Αυτό είναι το πλαίσιο μας, για τις κινήσεις μας από αύριο.

Το ενθαρρυντικό, σύμφωνα με όσα αναλύει ο Μάνος Χατζηδάκης, το γεγονός πως η διολίσθηση από την "κορυφή" των 663 μονάδων, γίνεται- μέχρι και την Παρασκευή- με ελεγχόμενο ρυθμό, η μέτρια προσφορά απορροφάται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τους long, οι πωλήσεις που ενεργοποιούνται (κυρίως σε τραπεζικές αλλά και blue chips) είναι σαφώς λιγότερες από τις αγορές στο διήμερο του rebalancing/MSCI.

Ωστόσο εύλογο το ερώτημα, μέχρι πότε αντέχει το ΧΑ στην περίπτωση που παραμείνουν έντονες οι έξωθεν πιέσεις.

Ο στόχος μίας τελευταίας ανοδικής διόρθωσης παραμένει εφικτός, αλλά για την επιβεβαίωση του απαιτούνται ανάλογες προϋποθέσεις, κυρίως από τις διεθνείς αγορές.

Στα επί μέρους: αύριο Δευτέρα, χωρίς προμέρισμα για Motor Oil (0,35 ευρώ/μετοχή) και Ελληνικά Πετρέλαια (0,25 ευρώ/μετοχή), την Πέμπτη η σειρά της Jumbo (υπόλοιπο μερίσματος 0,21 ευρώ/μετοχή).

Την Τετάρτη η δημοπρασία εντόκων 3μηνης διάρκειας και έχει την σημασία της η διαμόρφωση του επιτοκίου (στο 0,65% της τελευταίας), την ώρα που η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,226% (το αντίστοιχο ιταλικό στο 3,140%).

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με έμπειρο αναλυτή να εκτιμά, πως "...η διόρθωση στις διεθνείς αγορές ανέκοψε την πορεία του ΔΤΡ προς τις 550 μονάδες, υποχρεώνοντας τους long σε άμεση αναδίπλωση χαμηλότερα. Πλησιέστερη σημαντικότατη στήριξη στις 457 μον., που εάν παραμένει αλώβητη τότε οι αγοραστές θα μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο".

Αυτή η προσέγγιση αφορά, ΜΟΝΟΝ και ΑΥΣΤΗΡΑ, το διάστημα προς τις 31 Δεκεμβρίου, και ως μία ύστατη... αναλαμπή για το ΧΑ εάν και εφ' όσον κάτι τέτοιο "επιτραπεί" από τις διεθνείς αγορές.
Διότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα -ελάχιστο όριο το 3μηνο- η κλίση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι εμφανής, ο DAX είναι ante portas μίας δραματικής κατάρρευσης (με ανησυχητικότατη την τεχνική εικόνα για τη μετοχή της Deutsche Bank...) Ιταλία και Brexit σταθερές πηγές αβεβαιότητας στις οποίες έχει προστεθεί και η Γαλλία.

Συνεπώς, εύλογη η εκτίμηση μας, για την πορεία των αγορών (συνακόλουθα του ΧΑ, όπου περιμένουμε πολύ χαμηλότερες τιμές για τράπεζες και blue chips) αλλά προσώρας περιοριζόμαστε στα του διαστήματος μέχρι και την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου.

Κλείνοντας, ας δούμε και ποιες μετοχές του δείκτη έχουν θετική απόδοση για το 2018 και 6-8 της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας που διαφοροποιούνται θετικά από την εικόνα της αγοράς (που σε επίπεδο δεικτών παραμένει απόλυτα στρεβλή).

Στο μείον, σε βαθύ... κόκκινο μάλιστα και οι τέσσερις τραπεζικές, αλλά με μικρότερες απώλειες για την Alpha Bank με 28,82% (έναντι 37,88% της Eurobank και 68,86% της Πειραιώς και 64,17% (!) της Εθνικής. Αυτό για να έχουμε μία τάξη μεγέθους για την κατάσταση στο τραπεζικό μέρος του δείκτη.

Ωστόσο από τα 21 blue chips θετική απόδοση, για το 2018, έχουν μόνον οι ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ (4,06%), ΕΛΠΕ (3,94%), Motor Oil (12,62%), ΟΛΠ (1,94%), Sarantis (10,67%), ΤΕΝΕΡΓ (43,07%) (!). Δηλαδή μόλις 6 στις 21 μη τραπεζικές.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη, ενδεικτικά: Cenergy (13,58%), ΕΛΤΕΧ-Ανεμος (10,97%), ΙΚΤΙΝΟΣ (119,82%) (!), ΚΡΙ ΚΡΙ (58,83%), ΥΓΕΙΑ (69,34%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v