Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι άμυνες και το σενάριο... «αναλαμπής»

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ρυθμιστής της τάσης οι ξένες αγορές, με την ελληνική να επιδεικνύει καλύτερη εικόνα τις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι εκτιμήσεις για το κλείσιμο έτους, οι τράπεζες και η αναμονή για μηνύματα από τη... Νέα Υόρκη.

ΧΑ: Οι άμυνες και το σενάριο... «αναλαμπής»

Εβδομάδα με απόδοση συγκριτικά καλύτερη από αυτή των διεθνών αγορών η τελευταία και από σήμερα και στη συνέχεια μένει να φανεί εάν και πόσες αντοχές μπορεί να αναπτύξει το ΧΑ και να παραμείνει σε καλή τροχιά προς το κλείσιμο του έτους.

Απ' ό,τι φαίνεται, τελικά, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI επηρέασε αντίστροφα την αγορά, τις κινήσεις, κυρίως traders αλλά και επενδυτών οι οποίοι «άλλαξαν θέσεις» σε αυτή την πτωτική συγκυρία στα ξένα χρηματιστήρια σε σχετικά υψηλές τιμές.

Οι μέτριες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος στις τελευταίες συνεδριάσεις που στο ελληνικό χρηματιστήριο παίχτηκε... άμυνα δείχνουν ότι τα ισχυρά χέρια ήθελαν -και μέχρι και την Παρασκευή το πέτυχαν- να ελέγξουν το παιχνίδι, τη ροή των συναλλαγών, τις πωλήσεις, την προσφορά.

Στις 648,71 μονάδες ο ΓΔ, στις 475,78 ο ΔΤΡ και στις 1.697,22 μονάδες ο FT 25, με το 31% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο -που εξακολουθεί να παραμένει το... κλειδί της τάσης- και συγκριτικά υψηλούς σε ΟΤΕ, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, Coca Cola κ.α.

Στο χθεσινό σχόλιό μας επιχειρήσαμε να μετρήσουμε προς τα πού οδηγούν το ΧΑ οι εισαγόμενες πιέσεις, με κύριο ρυθμιστή της τάσης την αγορά της Νέας Υόρκης. Εκεί θα παιχτεί, και θα κερδηθεί ή χαθεί, το στοίχημα όσων long εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο για μία τελευταία ανοδική... αναλαμπή, μέχρι την τελευταία συνεδρίαση του 2018, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει έχοντας γνωστή την αρχή της νωρίτερα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Φρανκφούρτη στην κυριολεξία επί... ξυρού ακμής. Στις 10.788 μονάδες ο DAX, με ορατές τις 10.606 μονάδες. Και για τον DAX θα εξαρτηθεί από το αν ο S&P 500 (στις 2.633,08) θα κρατήσει τις 2.602 και δεν υποχωρήσει χαμηλότερα, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία πριν περάσει σε bear market.

Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να διευκολύνει τις κινήσεις των long θα ήταν μέσω του... παράθυρου για έξοδο στις αγορές, που ψάχνει ο ΟΔΔΗΧ, όπως από νωρίτερα σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη. Πιθανότατα η ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη (στο πλαίσιο του 20ού Invest in Greece της Capital Link) θα δώσει ένα στίγμα των διαθέσεων των ξένων και κατά πόσον θα ήταν εφικτή μία έκδοση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως είναι σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου. Σίγουρα οι επαφές που θα έχουν οι Τσακαλώτος - Χουλιαράκης - Τσάκωνας να κάνουν σοφότερη (και) την επενδυτική κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα. Μία ενδεχόμενη έκδοση, σε εύλογο χρόνο, σε συνδυασμό με τις διεργασίες που γίνονται στη Φρανκφούρτη για το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια να μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν... μαξιλάρι στις έξωθεν πιέσεις. Θα φανεί σήμερα-αύριο.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την αποκοπή προμερίσματος για δύο από τα βασικά βαριά χαρτιά του δείκτη, κάτι που θα προσμετρηθεί στη διακύμανση του δείκτη. Το 0,35 ευρώ από τη μετοχή της Motor Oil και το 0,25 ευρώ από τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Για τον δείκτη οι 1.672-1.656 μονάδες είναι ένα εύρος στήριξης, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί. Οι 1.750-1.758 μονάδες είναι αντιστάσεις που επίσης σε περίπτωση υπέρβασης ενισχύουν την τάση.

Απαραίτητη προϋπόθεση και η συνδρομή ορισμένων εκ των ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, με σημαντικό το αν για τη μετοχή του ΟΤΕ επιβεβαιωθούν τα 10,80 ευρώ σαν στήριξη.

Παράμετρος που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προσμετράται από ξένους και εγχώριους επενδυτές οι πολιτικές εξελίξεις, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται στο «μακεδονικό» και στα σενάρια για (πολύ) πρόωρες κάλπες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v