Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς τάση και τζίρο το Χρηματιστήριο

Τρίτη ημέρα στασιμότητας για την αγορά και τους βασικούς δείκτες. Πέριξ των 860 μονάδων αναλώθηκε η συνεδρίαση με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί ελαφρά. Διαφοροποιήθηκαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνας. Πίεση για τη ΔΕΗ.

Χωρίς τάση και τζίρο το Χρηματιστήριο

Για μία ακόμα συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν μπόρεσε να δώσει το πρώτο από τα τεχνικά ζητούμενα, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 862 μονάδων.

Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση, δεν δοκίμασε καν το εν λόγω επίπεδο, καθώς, αντιδρώντας από τα αρχικά χαμηλά, αναλώθηκε σε κίνηση πέριξ των 860 μονάδων και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κυρίως λόγω της μεταβλητότητας που συνέχισε να χαρακτηρίζει τον Τραπεζικό κλάδο.

Επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των αποδόσεων (στο 1,393% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), ενώ έλλειψαν οι βοήθειες από τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (παρά το γεγονός ότι χθες ο Dow Jones επέστρεψε υψηλότερα των 27000 μονάδων), με τους εκεί Επενδυτές να έχουν στραμμένη στην προσοχή τους στις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, προκειμένου αυτή να υποβληθεί και να εξεταστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (17/10 και 18/10).

“Οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, με στόχο να κλείσει συμφωνία για το ‘διαζύγιο’, έχουν φτάσει σε νέο αδιέξοδο”, σύμφωνα με πηγές του Μπλοκ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, “οι διαφωνίες επικεντρώνονται στη μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απόρριψη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), των τελωνειακών λύσεων που συμφώνησαν οι διαπραγματευτές των δύο Πλευρών για τα Ιρλανδικά σύνορα”.

Ο Βρετανός Υπουργός Αρμόδιος για το “Brexit”, Στηβ Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι “δεν σκέφτεται να αποδεχτεί καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να διευθετηθούν οι απαραίτητες νομικές απαιτήσεις μίας συμφωνίας”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο γνωστός χαμηλός τζίρος, η έλλειψη σημαντικών πρωτοβουλιών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και η γενικότερη αίσθηση ότι στην παρούσα φάση λείπουν οι ειδήσεις – καταλύτες που θα μπορούσαν να διευρύνουν τα ανοδικά περιθώρια για δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τη νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα. Kristalina Georgieva, με την επόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κα. Christine Lagarde και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, κ. Keith Krach.

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Επενδυτικούς και Τραπεζικούς Ομίλους, καθώς και Οίκους αξιολόγησης.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (-1,36%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%), Εθνική (-0,22%) και Πειραιώς (-1,20%).

Με αρνητικό πρόσημο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, διανύοντας το εύρος μεταξύ 811,4 (-1,61%) και 825,26 μονάδων (+0,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 824,49 (-0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 819,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 831 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν θετική ένδειξη το ότι ο ΔΤΡ δεν δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Χωρίς διαθέσεις για σημαντικές ημερήσιες μεταβολές οι πλειονότητα των τίτλων του μη Τραπεζικού 25αρη, ακόμα μία ένδειξη της έλλειψης τάσης που χαρακτηρίζει την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από εκεί και πέρα, έχει γίνει καθημερινή η αλλαγή τελιού προσήμου για την μετοχή της TITC (+1,33% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ο τίτλος παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με την κίνηση να έχει ξεκινήσει από τα 19,10 ευρώ (κλείσιμο 30/9), ενώ δείχνει να έχει ισχυροποιηθεί η στήριξη στα 18,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 18,44 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 19,06 – 19,10 και 19,64 ευρώ.

Αθόρυβα ανοδικά συνεχίζει ο ΟΤΕ (+1,05%), με το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/10 και με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 133 μηνών (!).

Το ημερήσιο “stop long” στα 12,55 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στην ζώνη 13,07 – 13,05 και πολύ σημαντική η αντίσταση στα 13,76 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά η Reds (+5,36%), μετά την έγκριση της μελέτης για το Cambas Project, αλλά και της β΄ φάσης ανάπτυξης του Smart Park, επιστροφή αγοραστών σε Space (+4,18%), CPI (+9,37%), Intralot (+2,97%), AS Company (+3,09%), Centric (+2,14%), Ιντρακάτ (+4,87%) και Σπύρου (+3,17%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Δρομέας (+4,36%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Ιντερτέκ (+2,11%) στις 9/10, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (+2,15%), πέντε για τον Ικτίνο (+6,34%), ενώ “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η MLS (+6,27%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Ευρ. Πίστη (-0,38%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σήμερα αντέδρασαν οι Ευρωσύμβουλοι (+6,45%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στον Λεβεντέρη (+29,77%), ενώ η Τεχν. Ολυμπιακή (+0,44%) θα απαιτήσει προσοχή σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 2,32 ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση των συναλλαγών.

Οι σημερινές οριακές μεταβολές, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη αντίσταση στις 862 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 876 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2146 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2166 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σήμερα ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσει τις εξαιρετικές επιδόσεις που ανακοίνωσε η Jumbo, που επιτρέπουν την αύξηση του διανεμόμενου μερίσματος. Η πιθανολογούμενη θετική έκβαση, σε σχέση με την επίτευξη για συμφωνημένο ‘Brexit’, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για συνέχιση της αναρρίχησης του ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο τζίρος, λόγω της συσσώρευσης του τελευταίου διαστήματος, είναι σε χαμηλά επίπεδα, με την Αγορά να ψάχνει κατεύθυνση. Ανοδική διάσπαση αναγκαστικά θα σηκώσει τζίρο. Ο Τραπεζικός είναι αυτός που ήδη δοκιμάζει την ζώνη των υψηλών του και φαίνεται να έχει ανεξαρτητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Οι ταλαντωτές, πλέον, είναι σε οριακό σημείο και μια αδύναμη συνεδρίαση, θα δώσει σήμα διόρθωσης. Στήριξη παραμένουν οι 815 μονάδες σε περίπτωση πτωτικής κίνησης, πρώτη αντίσταση στις 862 μονάδες”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η εξομάλυνση του εμπορικού πολέμου, με την διάθεση για κατευνασμό του τεταμένου κλίματος των δυο Υπερδυνάμεων, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία για τις προοπτικές μιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το ‘Brexit’, συνέβαλαν στην έντονη ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Τα δυο σημαντικότερα προβλήματα που ταλάνιζαν την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες όλο και εντονότερα, φαίνεται να καταλήγουν σε θετική έκβαση, αποφορτίζοντας τις Αγορές από δυο σημαντικούς αρνητικούς παράγοντες. Αν και σήμερα οι ελπίδες για τη συμφωνία του “Brexit” “ξεθωριάζουν”, οι Αγορές διατηρούν την αισιοδοξία τους για ένα αίσιο τέλος, αποτιμώντας θετικά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η διεθνής συγκυρία, επανέφερε την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά σε ουδέτερες ζώνες τιμών, κατοχυρώνοντας και πάλι τις 850 μονάδες, αποφεύγοντας τα χειρότερα με την ενδεχόμενη απώλεια των 820 μονάδων. Οι 877 μονάδες αποτελούν και την πρώτη αντίσταση της Αγοράς, ενώ η κύρια αντίσταση παραμένει στις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Η στήριξη των 850 μονάδων συνεχίζει να είναι τασική, καθώς εκεί υπάρχει συμβολή των σημαντικότερων κινητών μέσων όρων, ενώ η πρόσφατη βάση των 820 μονάδων αποτελεί την επόμενη σημαντική στήριξη της Αγοράς.

Σε γνώριμα επίπεδα τιμών και ο δείκτης Τραπεζών, με τη ζώνη τιμών των 830 - 845 μονάδων να εξαντλεί την όποια ανοδική κίνηση του κλάδου. Οι τιμές αντίστασης που αντιστοιχούν στους Τραπεζικούς τίτλους είναι τα 2,80 για την ΕΤΕ, τα 1,75 για την ΑΛΦΑ, τα 0,9 για την ΕΥΡΩΒ και τα 3,17 για την ΠΕΙΡ.

Συνολικά για τον ΔΤΡ, η υπέρβαση των 845 μονάδων θα στρέψει τα βλέμματα στην σημαντική αντίσταση των 900 μονάδων, ενώ, πλέον, οι 800 μονάδες αποτελούν το πρώτο “οχυρό”, με τις 770 μονάδες το αμέσως επόμενο σημαντικό επίπεδο στηρίξεων.

Συμπερασματικά, το βελτιωμένο διεθνές κλίμα συνέβαλε θετικά στην πορεία της Ελληνικής Αγοράς, απομακρύνοντάς την από τις επικίνδυνες ζώνες τιμών της περασμένης εβδομάδας. Παρόλα αυτά όμως, η Αγορά παραμένει ευάλωτη διαγραμματικά, με την αδυναμία υπέρβασης των 877 μονάδων να είναι εμφανής.

“Όσο η εικόνα του Γενικού Δείκτη συντηρείται χαμηλότερα των 877 μονάδων, το πτωτικό σενάριο διατηρείται ζωντανό, ενώ μόνο με την καθαρή υπέρβαση των 900 μονάδων μπορούμε να μιλήσουμε για ουσιαστική αλλαγή επιπέδων τιμών” τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, οριακές οι απώλειες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Προσπαθεί να αντιδράσει ο Χρυσός, ακόμα χαμηλότερα το Ασήμι, έχασε και τα $8000 το Bitcoin.

Στο 1,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet, ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,8%.

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τιμές στα 19 Κράτη - Μέλη του Ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αναθεωρημένες καθοδικά σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση για άνοδο 0,9%. Η κίνηση ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη της Αγοράς, που εκτιμούσε ότι θα φτάσει στο 0,9%.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,3% τον περασμένο μήνα. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση από τον Φεβρουάριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι “η Αμερικανική Οικονομία, που έχει φτάσει σε ρεκόρ, θα συντριβεί, όπως το 1929, εάν οποιοσδήποτε από αυτούς τους ‘κλόουν’ (σ.σ. τους Δημοκρατικούς) εκλεγεί Πρόεδρος”.

“Τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις Επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν χρέος σε τέτοια επίπεδα, που δημιουργείται ο κίνδυνος μιας ωρολογιακής βόμβας $19 τρισ., στην περίπτωση μιας ακόμα Παγκόσμιας ύφεσης”, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Επιστροφή στο ΧΑ

“Επιδεικνύοντας τις ισχυρές ικανότητές της στο Λιανεμπόριο, η Jumbo άγγιξε νέο ρεκόρ καθαρών εσόδων για έκτη συνεχόμενη χρονιά το 2019”, σχολιάζει η Pantelakis Sec.

Χαρακτηρίζει την μετοχή της Εταιρείας ελκυστικά αποτιμημένη, ενώ στο τέλος Ιουνίου 2020 αναμένεται να έχει καθαρή ρευστότητα 350 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο περιθώριο για επιπλέον μερίσματα/επιστροφές κεφαλαίου.

Η Pantelakis Sec. διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο στα 20 ευρώ, με σύσταση "overweight”.

Σύσταση “overweight” διατηρεί και η Euroxx Sec. για την Jumbo, με τιμή - στόχο τα 19,60 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως σημειώνει, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εταιρεία για το β’ εξάμηνο ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της, ενώ κάνει λόγο για εντυπωσιακές λειτουργικές επιδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανάκαμψη των εγχώριων πωλήσεων και απρόσμενα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Περαιτέρω άνοδο των τιμών και πτώση των αποδόσεων στα Ελληνικά 10ετη ομόλογα προβλέπει η UBS σε έκθεσή της.

Ο Οίκος επισημαίνει ότι οι θετικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Χώρας, ακόμη και σε περίπτωση επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, υποδηλώνουν περιθώριο περαιτέρω ανόδου των Ελληνικών ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία ομαλοποίησης των αποδόσεων, συγκριτικά και με τις άλλες Περιφερειακές Οικονομίες της Ευρωζώνης.

Εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να εμφανίσει σημαντική επιτάχυνση το 2020 και ότι η Χώρα μπορεί να πετύχει με ασφάλεια το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% τόσο φέτος, όσο και το 2020.

Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 διαμορφώνεται στο 3,56% του ΑΕΠ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου θα είναι 2,6% του ΑΕΠ, ή σχεδόν μία μονάδα κάτω από την εν ισχύ δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε Μνημόνιο, το ΔΝΤ θα ζητούσε έξτρα μέτρα κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Από τις προβλέψεις του ‘Fiscal Monitor’ ξεχωρίζουν ακόμα οι εκτιμήσεις για σταδιακή διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Πέρυσι διαπιστώνεται πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, φέτος προβλέπεται έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ, το οποίο αγγίζει το 1% το 2020 και στη συνέχεια καταλήγει στο 1,6% του ΑΕΠ το 2024. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, προβλέπεται σημαντική πτώση από το 176,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 154,1% του ΑΕΠ το 2024”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 853,96 (-0,49%) και 861,03 μονάδων (+0,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 859,54 (+0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,37 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,02%.

Ο τζίρος στα 57,9 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο υψηλό οι Jumbo, TITC και ΟΠΑΠ.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν ευδιάκριτη μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, αν και συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.967 συμβόλαια).

Στα 8.042 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.075 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.352, 4.696 για τον Οκτώβριο, 4.616 για τον Νοέμβριο και 40 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.137,5) κινήθηκε μεταξύ 2.128,5 και 2.145,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.739), Alpha Bank (3.362), Πειραιώς (3.206), ΔΕΗ (595), Εθνική (3.234), MIG (1.196), Μυτιληναίο (130), Ελλάκτωρα (597), ΟΠΑΠ (158), OTE (305).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.175, Alpha Bank 54.354, Εθνική 44.494, MIG 72.294, ΔΕΗ 14.000, Ελλάκτωρα 12.120, Πειραιώς 23.709, Μυτιληναίο 12.232, ΓΕΚ 10.043.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                   Name of Issuer                NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.915.095 τεμ., (από 56.765.236 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.125.269 τεμ. (25.125.269), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.709.224), Eurobank 60.554.779 τεμ. (60.324.779), Εθνική 18.817.272 τεμ. (18.339.970), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v