Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τοίχο προσέκρουσε η νέα προσπάθεια για συμφωνία στο Brexit

Στο επίκεντρο της διαφωνίας, η μελλοντική εμπορική συμφωνία και η απόρριψη από τη Βόρεια Ιρλανδία των τελωνειακών λύσεων που συμφώνησαν οι διαπραγματευτές για τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Σε τοίχο προσέκρουσε η νέα προσπάθεια για συμφωνία στο Brexit

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βρετανίας, με στόχο να κλείσει συμφωνία για το «διαζύγιο», έχουν φτάσει σε νέο αδιέξοδο, σύμφωνα με πηγές του μπλοκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι διαφωνίες επικεντρώνονται στη μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απόρριψη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) των τελωνειακών λύσεων που συμφώνησαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών για τα ιρλανδικά σύνορα.

Νωρίτερα ωστόσο επικρατούσε αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να δηλώνει ότι υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας για συμφωνία, πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, από αυτά που ακούω από τους διαπραγματευτές», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοσταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Προηγουμένως, η επικεφαλής του κόμματος του DUP Αρλεν Φόστερ είχε δηλώσει ότι θα κάνει «ό,τι είναι καλύτερο για την ένωση».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία για ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα που χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας με τη Βρετανία, και εάν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, απάντησε ότι η βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με το υπόλοιπο ΗΒ και ότι αυτή είναι μία αρχή που δεν πρόκειται να αλλάξει.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την άποψη του DUP ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται ότι ο Guardian μετέδωσε πως ο Mπόρις Τζόνσον φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, μετά από σημαντικές παραχωρήσεις που έκανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. 

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων για να κλείσει ένα νομικό κείμενο, το οποίο είναι απαραίτητο ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Brexit, την Πέμπτη και την Παρασκευή. 

Βρετανία: «Οχι» σε καθυστέρηση του Brexit πέρα από τις 31 Οκτωβρίου

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν σκέφτεται να αποδεχτεί καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να διευθετηθούν οι απαραίτητες νομικές απαιτήσεις μίας συμφωνίας.

«Οχι, νομίζω ότι είναι σημαντικό να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μπάρκλεϊ σε κοινοβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters.

Παραμένουν προς διευθέτηση σημαντικά θέματα

«Σημαντικά θέματα προς διευθέτησιν» πριν από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, προειδοποίησε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε σήμερα το πρωί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις τεχνικές συνομιλίες που συνεχίσθηκαν μέχρι αργά την νύκτα και οι οποίες συνεχίζονται» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Για «προβλήματα προς επίλυσιν» έκαναν επίσης λόγο τόσο η βρετανική όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι πλευρές θέλουν σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. «Υπάρχει ένας δρόμος προς πιθανή συμφωνία, αλλά μένουν πολλά προβλήματα προς διευθέτησιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει πρόοδος, αλλά μένει δουλειά να γίνει».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών νωρίς το απόγευμα, την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου, θεωρητικά της τελευταίας πριν από το Brexit που έχει ορισθεί για την 31η Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στα προς επίλυσιν προβλήματα, ο Λίο Βαράντκαρ μίλησε για τον μηχανισμό έγκρισης των μελλοντικών διευθετήσεων από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης για θέματα τελωνειακών ελέγχων και καθεστώτος του ΦΠΑ.

Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε...», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον θεωρεί πιθανή μια συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν», είπε ο εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v