Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πειραιώς έκρινε το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Νέο υψηλό για την τράπεζα, κέρδη για Lamda, Aegean και ΔΕΗ. Πωλητές σε Helleniq Energy, Motor Oil. Ξανά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Η Πειραιώς έκρινε το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη, στο πρώτο μισό των συναλλαγών, να αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ από τις 14.30 και μετά κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος και με μικρά κέρδη, καθώς λίγοι ήταν οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που έδωσαν βοήθειες για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από το “stock picking” σε τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ σαφώς πιο βελτιωμένη ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που συνεχίζουν να “χαρίζουν συγκινήσεις στους θαυμαστές τους”.

Με θετικές διαθέσεις και μικρά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την ψυχολογία των αγοραστών να ενισχύεται από τα νέα ρεκόρ της Wall Street.

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο Dow Jones σημείωσε το 6ο ιστορικό υψηλό για το 2024, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και ο δείκτης – σηματωρός S&P 500.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί και σύμφωνα με Διαχειριστές, ο δείκτης EuroStoxx 50 κινείται σε υψηλά 23 ετών και ο ευρύτερος EuroStoxx 600 σε υψηλά 2ετιας.

Σχετικά φορτωμένη η διεθνής ατζέντα των επόμενων ημερών, καθώς το πρωί της Τετάρτης αναμένονται τα στοιχεία του δείκτη Μεταποίησης (PMI) Ιανουαρίου της Κίνας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Fed (ακολουθεί την Πέμπτη η BoE). Το πρωί της Παρασκευής, ακολουθεί η Ευρωζώνη, με την ανακοίνωση της προκαταρκτικής έκθεσης για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο, ενώ η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας, εκτός του Γεωργικού τομέα, στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την “κόπωση” για σημαντικό αριθμό Δεικτοβαρών μετοχών και μένει να φανεί αν η εικόνα αυτή διατηρηθεί και μετά την Πέμπτη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές για τον Δ.Α.Α.

Οριακά χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,32% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,07% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,210% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, με προσφορές που υπερέβησαν τα 35 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 10ετους ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2034. Σύμφωνα με πηγή στο σχήμα των Αναδόχων, η Αθήνα θα αντλήσει τελικώς κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ από την έκδοση. Λόγω της υψηλής ζήτησης, μειώθηκε και η απόδοση του τίτλου. Ενώ οι πρώτες σκέψεις (IPTs) για την απόδοση, την τοποθετούσαν στην περιοχή του 3,5%, στη συνέχεια διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα του 3,4%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1346,76 (-0,31%) και 1358,19 μονάδων (+0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1357,34 (+0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1355,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στα 103,9 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ, ΠΕΙΡ, ΝΤΟΤΣΟΦΤ, CENER, ΕΤΕ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΓΚΜΕΖΖ, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 103,9 εκατ., τα 87,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Συνεχίζεται η επιτόπια κίνηση του Γενικού Δείκτη, με το 1345 να είναι κοντινή στήριξη, που διάσπαση θα μας φέρει στην ζώνη του 1328”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά των Αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Βορειοανατολική Ιορδανία, αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με το Τζο Μπάιντεν να δέχεται μεγάλες πιέσεις για να ‘απαντήσει’ στο Ιράν. Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έθεσε σε νέα δοκιμασία την στήριξη της τοπικής κορυφής των 1351 - 1345 μονάδων”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία πολυάσχολη εβδομάδα με εταιρικά κέρδη, αποφάσεις για τα επιτόκια από τη FED και την BoE, καθώς και οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Ελλείψει σημαντικών ειδήσεων, θα περιμέναμε να συνεχιστεί η επιφυλακτικότητα”, εκτιμά η Piraeus Sec.

Μία ακόμη συνεδρίαση σταθεροποίησης, λόγω περιορισμένης εγχώριας ειδησεογραφίας, ενώ οι Ξένες Αγορές ενδέχεται να κρατήσουν στάση αναμονής, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της FED”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Συνολικά οι διαθέσεις δείχνουν περισσότερο συσσώρευση, εν αναμονή και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων. Προσδιορίζουμε την πρώτη κρίσιμη στήριξη του ΓΔΧΑ στην περιοχή των 1330 - 1320 μονάδων. Στην παρούσα φάση, ως συνήθως, η Επενδυτική Κοινότητα επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των Κολοσσών της Τεχνολογίας που ‘ευθύνονται’ και για ένα μεγάλο μέρος της ανόδου των μετοχικών δεικτών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα σήμερα, αλλά μετά το κλείσιμο της Wall Street ανακοινώνουν οι Microsoft, Google και AMD μεταξύ άλλων Δεικτοβαρών Εισηγμένων”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

Η Scope Ratings δεν προχώρησε σε νέα αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την τεκμηρίωσή του, διατηρώντας ωστόσο την εκτίμηση για σταθερές προοπτικές και ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στο 2,2% και 2,3% τη διετία 2024 - 2025, όσο ακριβώς εκτιμά και το ΔΝΤ, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το Road Show της J.P. Morgan στη Ν. Υόρκη οδήγησε στην εκτίμηση ότι αναμένεται “overweight” στον Τραπεζικό κλάδο το επόμενο διάστημα, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωνε την προσήλωσή του στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΤτΕ κατέγραψαν αύξηση των επιχειρηματικών δανείων κατά €3,8 δισ. το Δεκέμβριο, προϊδεάζοντας θετικά για τα ετήσια αποτελέσματα των συστημικών Τραπεζών και ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε έκδοση 10ετους ομολόγου που έτυχε θερμής υποδοχής από τους Διεθνείς επενδυτές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ανήγγειλε το επιχειρησιακό σχεδιασμό της που κατατείνει στην καταγραφή λειτουργικής κερδοφορίας ύψους 3 δισ. το 2030.

Η Goldman Sachs “βλέπει” το ΓΔ να φτάνει φέτος στις 1550 μονάδες και η Alpha Finance ακόμη ψηλότερα, στις 1700 μονάδες.

Και ο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ξεκίνησε τη διάθεση 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, με το βιβλίο των Διεθνών επενδυτών να αναμένεται να σημειώσει υψηλή υπερκάλυψη, διαδικασία που θα σηματοδοτήσει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους Διεθνείς επενδυτές για τις ευοίωνες προοπτικές του Αερολιμένα, που θα διενεργήσει επενδύσεις €1,35 δισ. ως το 2033.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν το θετικό momentum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και έχουν ήδη οδηγήσει σε άνοδο του ΓΔ πάνω από 5% και των Τραπεζών πάνω από το 8% στον πρώτο μήνα του έτους, εκπληρώνοντας και φέτος όπως και το 2023 το “January effect”.

Με τον ΓΔ να αποτυγχάνει στην παρούσα φάση να προσεγγίσει τις 1370 μονάδες, που συνιστά το ιστορικό όριο του Μαρτίου 2014, κινούμενος ωστόσο με ελεγχόμενη μεταβλητότητα με την εναλλαγή των Δεικτοβαρών τίτλων και επιβεβαιώνοντας την ισχυρή στήριξη στις 1350 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, η Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων στην παρούσα φάση και η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει ανάλογη ρητορική από τον Τζέρομ Πάουελ, μετά τη διήμερη σύνοδο της Federal.

Με τον Πορτογάλο κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Σεντένο, ωστόσο να ζητεί να ξεκινήσουν άμεσα επιτοκιακές μειώσεις, διαισθανόμενος τον επερχόμενο υφεσιακό κίνδυνο για την Οικονομία.

Την ίδια ώρα, ο όγκος του Διεθνούς Εμπορίου που διέρχεται από το Σουέζ έχει υποχωρήσει κατά 42% στο τελευταίο δίμηνο, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για “αρρυθμίες” στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και πιθανή αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Με τους δείκτες στη Wall Street ωστόσο να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και την Κίνα να στηρίζει τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ διαθέτοντας ρευστότητα $278 δισ. Προσπερνώνται επομένως, προσώρας τουλάχιστον, οι εν δυνάμει κίνδυνοι για κλιμάκωση της ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή, μετά και το επεισόδιο που οδήγησε σε 3 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΟΤΕ (5,4), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,6), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,88%, Εθνική +0,29%, Eurobank +0,37% και Πειραιώς +4,53%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1131,37 (-0,68%) και 1156,22 μονάδων (+1,50%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1154,82 (+1,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1151,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,11%.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο της ΠΕΙΡ είναι το υψηλότερο των τελευταίων 33 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/4/2021 (4,7852 ευρώ).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1099 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1049, 1026, 1004 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 984 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ξεκινά η διαδικασία επαναδειοδότησης των Εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων κανόνων που έφερε η βελτίωση του νομοθετικού καθεστώτος. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι η Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αποστείλει επιστολή προς τις Διοικήσεις των servicers, με την οποία τους καλεί να προσαρμοστούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που θα κρίνει αν θα διατηρήσουν, ή όχι την άδεια λειτουργίας τους. Το ‘crash test’ θα κρατήσει μέχρι το Καλοκαίρι και με βάση τις ίδιες πηγές, η διαδικασία της επαναδειοδότησης θα ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, εντός του Σεπτεμβρίου”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ρυθμό πιστωτικής επέκτασης ανάλογο της περσινής χρονιάς, με ‘μπαλαντέρ’ τυχόν εκταμιεύσεις του Ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ για ανάληψη νέων Παραχωρήσεων (Αττική Οδός, Εγνατία) και (από)επενδύσεις (Καζίνο Ελληνικού, ΤΕΝΕΡΓ), αναμένουν για φέτος στελέχη εταιρικών χορηγήσεων συστημικών Τραπεζών, εκτιμώντας ότι το περιθώριο (spread) θα πιεστεί περαιτέρω, διαμορφούμενο πέριξ του 1,7% με 1,8%”.

Οριακό πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+2,61%), ΔΕΗ (+1,17%), ΕΛΧΑ (+1,27%), ΛΑΜΔΑ (+3,24%), ΒΙΟ (+0,64%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,82%), ΕΥΔΑΠ (+0,52%), ΜΠΕΛΑ (+0,38%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,27%).

Με αυξημένες συναλλαγές επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της ΔΕΗ (+1,17%). “Θυμίζουμε ότι το ημερήσιο ‘stop’ στην ΔΕΗ είναι το 11,86 σε κλείσιμο μέρας”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η επόμενη σημαντική ζώνη στήριξης στη ζώνη 10,06 – 10,03 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 12,57 ευρώ.

Σε υψηλά 79 μηνών “κατοικοεδρεύει” η μετοχή της TITC (-0,21%). Στα 21,25 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 24,54 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Με αύξηση των συναλλαγών, επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή της Lamda Development (+3,24%). Για αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα ο τίτλος πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 7,25 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη στήριξη στη ζώνη 6,53 – 6,51 ευρώ (στριμώχνονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+101,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+81,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+72,55%), ΓΚΜΕΖΖ (+61,35%), ΦΡΙΓΟ (+60,9%), ΚΟΥΑΛ (+43,09%), MONTA (+40,31%), ΣΑΤΟΚ (+38,98%), ΠΑΙΡ (+33,04%), ΕΛΧΑ (+29,46%) ΜΙΝ (+23,58%), ΝΑΥΠ (+21,36%) και (ΒΙΟ (+20,34%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΑΙΡ (+6,43%), ΚΤΗΛΑ (+2,25%), ΕΒΡΟΦ (+2,99%), ΕΥΑΠΣ (+1,81%), MED (+1,76%), ΒΟΣΥΣ (+0,85%), ΛΟΓΟΣ (+4,20%), ΙΑΤΡ (+1,67%), ΚΥΡΙΟ (+3,94%) και ΛΑΝΑΚ (+10,05%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές και νέα ιστορικά χαμηλά για ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (-1,68%).

Το ταμπλώ συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι μόνο τα θεμελιώδη δεν αρκούν για να κινηθεί ψηλότερα μία μετοχή, όπως παράδειγμα η Mevaco (-1,03%).

Στα υψηλά 17 μηνών διόρθωσε η ΛΑΒΙ (-0,67%), με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται σε EBITDA πάνω από τα 9 εκατ., για το 2023.

Δύο “πακέτα”, ένα 93500 τεμ. στα 4,28 ευρώ και άλλο ένα 15010 τεμ. στα 4,00 ευρώ, ήταν οι συνολικές συναλλαγές για ΝΤΟΤΣΟΦΤ (0%), που είχε να κάνει πράξη από τις 22/11/2023 (10 τεμ.).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 6μηνου για Τεχν. Ολυμπιακή (+3,94%).

Με αυξημένες συναλλαγές σε υψηλά 256 μηνών η Ιντεάλ (+2,17%).

Οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΠΕΙΣ (-1,31%).

Μετά από πτωτικό “τρίο” αντέδρασαν MIG (+2,24%) και ΕΚΤΕΡ (+6,83%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Performance (+1,77%). Αύριο η γ.σ. για μετάταξη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Επιστροφή αγοραστών σε Realcons (+1,47%) και Κέκροπα (+0,92%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κορδέλλου (+6,01%, με αυξημένες συναλλαγές) και Ναύπακτο (+7,76%, με ε.δ. την Optima Bank).

Με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τριμήνου, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Δομική Κρήτης (+16,88% και υψηλά 20ετιας).

Με αξιοσημείωτες εντολές αγοράς (20000 τεμ. στα 1,04 ευρώ, +0,97% και 10000 τεμ. στα 1,08 ευρώ, +4,85%) ο Μαθιός (+4,85%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, υψηλό ανεκτέλεστο και υψηλά τριμήνου για Sato (+9,33%).

Συνέχισε “αδιόρθωτη” από τότε που επέστρεψε, μετά το reverse split, στο ταμπλώ η Frigoglass (+9,74%). Μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι φήμες και για νέες μετοχικές ανακατατάξεις.

Ακούραστα τα “MEZZ” έκλεισαν και σε νέα ιστορικά υψηλά (ΦΒΜΕΖΖ +9,99%, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ +10%, ΓΚΜΕΖΖ +9,91%, ΣΑΝΜΕΖΖ +9,71%).

Με αυξημένες συναλλαγές η διόρθωση στην ΑΒΕ (-3,46%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1248 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1225 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3031 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2974 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3350 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0841 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2050 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,15 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $43300 το Bitcoin, προς τα $2360 αναρριχάται το Ethereum.

Η Γαλλία γλίτωσε οριακά από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε στάσιμο, με το αποτέλεσμα να είναι σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη των αναλυτών. Η Insee αναθεώρησε το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου επίσης σε σταθερό, από προηγούμενη εκτίμηση για συρρίκνωση 0,1%.

Η Γερμανική Οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 0,3% σε προσαρμοσμένους όρους και σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε σταθερό το τέταρτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, καλύτερα από την πτώση 0,1% που είχαν υπολογίσει οι αναλυτές. Σταθερό παρέμεινε και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο -16,1 τον Ιανουάριο, ανέφερε η Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηφόρισε επίσης κατά μία μονάδα, στο -16,2.

Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που αξιολογεί τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές ενισχύθηκε 0,1% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η άνοδος σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 ανήλθε στο 5,4%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πρόβλεψη του για την Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα. Το Ταμείο προβλέπει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2024, πάνω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου. Για το 2025 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 92,1 δισ. ευρώ.

Θετικό ήταν το μήνυμα για τις Ελληνικές Τράπεζες από το roadshow που διοργάνωσε η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, με την ίδια να δηλώνει ότι αισθάνεται άνετα με τη στάση “overweight” που τηρεί στον κλάδο.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 17,40, από 12,2 ευρώ δίνει η Optima Bank, διατηρώντας σύσταση "buy", ενώ την συμπεριλαμβάνει και στις κορυφαίες επιλογές της στο ταμπλώ

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΒΙΟ και με το αρνητικό η ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Autohellas και στο υψηλό η ΕΥΔΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.833 συμβόλαια).

Στα 5.441 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.453 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.520 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.519 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 689, 665 για τον Φεβρουάριο και 24 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.309), κινήθηκε μεταξύ 3.276 και 3.309 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.146), κινήθηκε μεταξύ 1.146 και 1.146 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.259,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (440), Πειραιώς (13.814), Εθνική (1.152), ΔΕΗ (348), Alpha Bank (6.528), Ιντρακόμ (258), ΓΕΚ (106), Viohalco (212), Ιντρακάτ (121), ΑΔΜΗΕ (123), Αεροπορία Αιγαίου (152), Ελλάκτωρα (118), ΟΤΕ (146), ΕΛΧΑ (393), Ελ. Πετρέλαια (357), Τέρνα Ενεργειακή (153).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 167.246, Πειραιώς 91.773, Eurobank 27.979, Εθνική 17.738, ΑΔΜΗΕ 26.557, ΔΕΗ 29.164, Τέρνα Ενεργειακή 17.451.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.295.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.250.349 τεμ. (34.250.349), ΟΠΑΠ 1.612.827 τεμ. (1.612.827), Εθνική 15.348.358 τεμ. (15.348.358), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 906.151 τεμ. (906.151), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                               Name of Issuer                NSP          Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v