Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φιρμάνι» ΤτΕ στους servicers, αντίστροφη μέτρηση για αφαίρεση αδειών

Η διεύθυνση εποπτείας της κεντρικής τράπεζας απέστειλε επιστολή στις διοικήσεις των servicers. Το αίτημα προσαρμογής στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για να διατηρήσουν την άδεια. Τι περιμένει η αγορά.

«Φιρμάνι» ΤτΕ στους servicers, αντίστροφη μέτρηση για αφαίρεση αδειών

Ξεκινά η διαδικασία επαναδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων κανόνων που έφερε η βελτίωση του νομοθετικού καθεστώτος.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αποστείλει επιστολή προς τις διοικήσεις των servicers, με την οποία τους καλεί να προσαρμοστούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που θα κρίνει αν θα διατηρήσουν ή όχι την άδεια λειτουργίας τους.

Το κρας τεστ θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι και με βάση τις ίδιες πηγές, η διαδικασία της επαναδειοδότησης θα ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, εντός του Σεπτεμβρίου.

Βασική παράμετρος που θα κρίνει τη διατήρηση ή όχι της άδειας είναι οι επενδύσεις που οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι servicers στα πληροφοριακά τους συστήματα (ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης δανειοληπτών). Το κόστος της επένδυσης στα συστήματα IT θεωρείται από το σύνολο των εταιρειών του κλάδου ιδιαίτερα υψηλό. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη για όσες εταιρείες δεν διαθέτουν σοβαρό ως προς τον όγκο χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση δανείων καθώς οι εν λόγω επενδύσεις εκ των πραγμάτων δεν τις συμφέρουν (δεν είναι ανταποδοτικές).

Εκκαθάριση και συρρίκνωση

Πηγές των εταιρειών διαχείρισης τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το τοπίο στον κλάδο μέχρι το φθινόπωρο του 2024 θα έχει αλλάξει ριζικά. Πολλές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα βρεθούν εκτός παιχνιδιού καθώς αρκετές από τις 23 που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν διαθέτουν καν χαρτοφυλάκιο με υπό διαχείριση δάνεια.

«Υπάρχουν τρεις μεγάλες εταιρείες, οι Intrum, doValue και Cepal, με ισχυρό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο δανείων, με ισχυρούς μετόχους που δύναται να προχωρήσουν τις επενδύσεις τις οποίες επιβάλλει ο νόμος και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους», αναφέρει αρμόδια πηγή στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν εταιρείες με ικανοποιητικό χαρτοφυλάκιο όπως είναι η QQuant, άλλες με πολύ μικρό όγκο δανείων υπό διαχείριση και αρκετές χωρίς κανένα υπό διαχείριση δάνειο».

Που σημαίνει ότι αρκετές άδειες θα ανακληθούν ενώ η ίδια πηγή διαβλέπει πως θα υπάρχουν και συγχωνεύσεις με απορρόφηση κάποιον από τους μεσαιο-μικρούς από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v