Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αστερίσκοι στην προσπάθεια αντίδρασης

Στις δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο της συνεδρίασης. Το ανοδικό ξεκίνημα και η αντίδραση των πωλητών. Ξεχώρισαν Autohellas, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Aegean από τα blue chips. Κέρδη για Eurobank.

Χρηματιστήριο: Αστερίσκοι στην προσπάθεια αντίδρασης

Συνεδρίαση που δεν δικαίωσε τους πρωινούς αγοραστές, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, αλλά λίγο μετά τις 13.15 ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατήρησε μέχρι τις 16.30.

Από εκεί και πέρα, άρχισε να παίζεται το πρόσημο της συνεδρίασης, με την μεταβολή να είναι μηδενική πριν τις τελικές δημοπρασίες και οι οποίες έδωσαν το τελικό θετικό πρόσημο της συνεδρίασης, αρκετά μακριά από τα πρωινά υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, ο Δείκτης δεν προσέγγισε το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων ενώ, παρά τις βοήθειες από τα “πακέτα”, σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η μικτή αξία των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Έτσι και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, οι αγοραστές δεν δείχνουν να διαθέτουν τις απαιτούμενες δυνάμεις, προκειμένου να επαναφέρουν τον Δείκτη στα προηγούμενα υψηλά 13 ετών, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω αν ο Δείκτης μπορεί να επιστρέψει άμεσα, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων.

Τεχνικά, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να επιδείνωσε έτι περαιτέρω την ψυχολογία των “long”, όμως δεν άλλαξε τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα, παρά το θετικό τελικό πρόσημο. Αν ο Γενικός Δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1379 – 1370 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1358 μονάδες, ενώ αν ο ΔΤΡ δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1150 μονάδων, θα δρομολογήσει κίνηση προς τις 1120 μονάδες”.

Στα θετικά, το γεγονός ότι έκλεισε το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Από την άλλη, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, απλά ισχυροποίησαν την, έτσι κι αλλιώς, δυσκολοκατάβλητη ζώνη των 1445 – 1455 μονάδων, ενώ όσο ο Δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1400 μονάδων, όλο και περισσότεροι traders θα μπαίνουν στον πειρασμό καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, “τραβώντας μάρκες από το τραπέζι”.

Με ήπιες μεταβολές και θετικά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα πρακτικά της ECB, από τη συνεδρίαση 6 – 7 Μαρτίου, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα και σύμφωνα με τα οποία, “οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι όλο και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% και η υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται”.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, διατηρείται το ενδιαφέρον για κάποιους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων (όπου υπάρχουν ενδιαφερόμενες δυνάμεις), αλλά με σαφώς μικρότερο τον αριθμό των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, όσον αφορά τις μετοχές που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Πλάγια κίνηση από τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,69% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,36% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,318% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1394,08 (+0,75%) και 1376,62 μονάδων (-0,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1383,67 (0%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1386,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%.

Ο τζίρος στα 118,7 εκατ., από τα οποία τα 22,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, TITC, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΔΑΑ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΟΕΛ, OPTIMA), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 118,7 εκατ., τα 105,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Δεν χρειάζεται βιασύνη για λήψη θέσεων ειδικά όσο δεν κατοχυρώνεται και πάλι το 1403. Σε πρώτη φάση πρέπει αύριο, στο κλείσιμο εβδομάδας, ο ΓΔ να ‘σώσει’ το 1386”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Αναρρίχηση κατέγραψε ο Ελληνικός πληθωρισμός κατά τη Eurostat το Μάρτιο στο 3,4%, από 3,1% το Φεβρουάριο, όταν στην Ευρωζώνη συμβαίνει το αντίθετο καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2,4%, από 2,6% προηγουμένως. Την ίδια ώρα, η ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά, διαμορφώνει προϋποθέσεις επανόδου της ανοδικής τάσης στη συνέχεια, εφόσον ανακτηθούν άμεσα και οι 1388 μονάδες, όπως επισημαίνει η τεχνική ανάλυση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σημειώνεται βελτίωση της διάθεσης ρίσκου, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της FED αναφορικά με τις προσδοκίες μείωσης επιτοκίων”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό, θα μπορούσε να στηρίξει την Ελληνική Αγορά. Επαναδιατυπώνουμε τη θετική μας άποψη για τη Motor Oil, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και το υψηλότερο των εκτιμήσεων μέρισμα, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του υγειούς περιβάλλοντος Διύλισης”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Η Αγορά αναμένεται να σταθεροποιηθεί μετά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών και το ενδιαφέρον θα λάβει κατεύθυνση από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα (Motor Oil, Quest) και από τα τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα βραχυπρόθεσμα”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Ο ΓΔΧΑ δοκίμασε χθες την πρώτη περιοχή στήριξης των 1380 μονάδων, εν μέσω μιας συνολικά σταθεροποιητικής εικόνας των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Επίσης, η ομιλία Πάουελ δεν διαφοροποιήθηκε από την γραμμή που συγκλίνει ότι η 1η μείωση βασικού επιτοκίου θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της ΜΟΗ ήταν καλύτερα των εκτιμήσεών μας σε προσαρμοσμένη βάση, με τα EBITDA Δ’ τριμήνου να διαμορφώνονται στα 340 εκατ. ευρώ ,εκ των οποίων τα 249 από την Διύλιση, υψηλότερα κατά 12% από τις εκτιμήσεις μας. Η Εισηγμένη θα προτείνει μέρισμα 1,80 ευρώ/μτχ, εκ των οποίων τα 0,4 ευρώ/μτχ έχουν δοθεί. Στο Χ.Α. βλέπουμε αυξημένη μεταβλητότητα τις επόμενες συνεδριάσεις και ενδεχομένως ταλαντώσεις του ΓΔΧΑ πέριξ των 1380 μονάδων” αναφέρει στις προβλέψεις της η Depolas Investment Services.

Η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση του Χ.Α. δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά από το μεγάλο ‘bull market’ των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη.

Ασφαλώς και η πρόβλεψη του πως και πότε θα πέσει μια “long” Αγορά δεν είναι εύκολη, καθώς οι κορυφές τιμών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν, σε σύγκριση με τους "πάτους" που ολοκληρώνονται γρηγορότερα.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι δυναμικοί παράγοντες ανόδου της Λεωφόρου Αθηνών (κερδοφορία - ρεκόρ των Εγχώριων Εισηγμένων, βήματα του Χ.Α. προς την επενδυτική βαθμίδα, ευνοϊκό διεθνές επενδυτικό κλίμα κλπ.) δεν ανατράπηκαν εντελώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, συνεπώς δεν θα δραματοποιήσουμε την πτώση του Γενικού Δείκτη από τα υπερδεκαετή του υψηλά.

Προφανώς και οι Αγορές, ενσωματώνοντας ταχέως τις νέες πληροφορίες, φήμες και εξελίξεις, αποτιμούν την μεταβολή των προσδοκιών για τα Παγκόσμια επιτόκια, την όποια αύξηση του πολιτικού ρίσκου στη Χώρα και τις διαθέσεις των “profit takers” να "πάνε ταμείο".

Η υποχώρηση του ΓΔ είναι "υγιής", καθώς δίνει τη δυνατότητα σε “underweight” επενδυτές να εκτελέσουν εντολές αγοράς σε επιλεγμένους τίτλους, γνωρίζοντας πλέον τα υψηλά του Μαρτίου και θέτοντας αυτά ως πρώτους στόχους - αντιστάσεις σε περίπτωση νέας "επίσκεψης" των τιμών σε αυτά.

Η συγκυρία ταυτόχρονων σημάτων πώλησης στα βραχυχρόνια και αγοράς στα μακρόπρόθεσμα timeframe, ίσως αποτελεί προάγγελο πλάγιας κίνησης, με στόχους α. την απορρόφηση των “overbought” συνθηκών και β. το δώσιμο χρόνου σε νέους “long” για να προβούν σε νέες αγοραστικές κινήσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το όποιο “window dressing” έλαβε χώρα στο κλείσιμο του προηγούμενου τριμήνου, οι μεγάλες Αγορές (ειδικότερα ο Αμερικανικός S&P 500, για τον οποίο υπάρχουν άφθονα διαθέσιμα στοιχεία) εισέρχονται σε ένα εποχιακά αδύναμο τετράμηνο.

Γνωστή, άλλωστε, η ρήση ‘sell in May and go away’ που συνοψίζει τους ‘κόντρα ανέμους’ της χρηματιστηριακής εποχής”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών - IFTA).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,7), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,4), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (ΑΛΦΑ +0,67%, ΕΤΕ -0,03%, ΕΥΡΩΒ +1,21%, ΠΕΙΡ -0,46%).

Μεταξύ 1176,99 (+1,14%) και 1156,84 μονάδων (-0,59%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1166,95 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1167,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099, 1070 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1066 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή προσπάθησαν να αντιδράσουν οι ΑΡΑΙΓ (+1,96%), ΕΕΕ (+0,21), ΔΕΗ (+1,33%), ΕΥΔΑΠ (+0,35%), ΛΑΜΔΑ (+0,30%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,86%), ΟΠΑΠ (+0,43%), ΟΤΟΕΛ (+5,30%), TITC (+1,16%), ΣΑΡ (+0,86%), CENER (+0,56%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Η Μυτιληναίος, σε Κοινοπραξία με τη Siemens Energy Global GmbH & Co KG και Siemens Energy sp. z o.o. (SIEMENS ENERGY), ανέλαβε την κατασκευή Μονάδας CCGT ισχύος 560 MW με σχετική υποδομή στο εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Adamów στην Περιοχή Turek της Πολωνίας.

Το έργο PAK CCGT αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2027. Η συμβατική τιμή για την Μυτιληναίος ανέρχεται περίπου σε 250 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση υπερβαίνει την αξία των 2,3 δισ. PLN (500 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-0,35%), συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλά επταμήνου. Οι αντιστάσεις στα 34,48 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 35,83 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,76 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στήριξη στα 33,12 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+1,33%), προσπαθώντας να αντιδράσει στο χθεσινό χαμηλό 3,5 μηνών. Οι επόμενες στηρίξεις στα 10,68 – 10,64 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 12,59 ευρώ.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά η μετοχή της ΕΛΧΑ (-2,30%), με την τελευταία κίνηση να έχει ξεκινήσει από τα 2,04 ευρώ (κλείσιμο 22/3). Το σημερινό κλείσιμο παραπέμπει σε τιμές τελευταίου 10ημερου Δεκεμβρίου 2023. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,025 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,824 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+135,2%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+64,12%), MONTA (+63,87%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), REALCONS (+58,94%), ΚΥΡΙΟ (+57,56%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+50,55%), ΣΠΙ (+41,46%), ΕΒΡΟΦ (+41,25%), ΔΟΜΙΚ (+40,95%) και ΣΑΡ (+40,33%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΤΡΑΣΤΟΡ (+9,65%), ΤΖΚΑ (+3,05%), ΠΡΔ (+0,65%), ΣΠΕΙΣ (+1,82%), ΑΤΤ (+1,34%), ΜΕΡΚΟ (+2,17%), ΕΛΒΕ (+1%), ΕΒΡΟΦ (+0,30%), ΜΠΤΚ (+0,83%), ΒΟΣΥΣ (+0,88%), ΦΙΕΡ (+2,42%), ΕΠΙΛΚ (+3,17%) και ΕΥΑΠΣ (+3,04%).

Προς νέα υψηλά 20ετιας η Q&R (+1,42%), αλλά και σημαντική υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,588 ευρώ (+12,62%).

Αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,458 ευρώ (+4,57%) η Centric, αλλά εκεί βρήκε μπαράζ πωλήσεων και γύρισε κλείνοντας αμετάβλητη.

Σε νέο ιστορικά υψηλό, έκλεισε η ακούραστη Optima bank (+1,18%).

Επιστροφή αγοραστών σε CPI (+5,94%), Κυριακούλη (+4,87%), ΑΣΤΑΚ (+2,61%) και Realcons (+2,70%).

Σε υψηλά 19 μηνών ο Παπουτσάνης (+6,58%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΛΜ (+3,33%) και τρεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,24%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 14 μηνών για Reds (+7,56%) και του τελευταίου τριμήνου για Λούλη (-1,81%).

Μετά από πτωτικό “καρέ”, αντέδρασε ο Fourlis (+2,12%).

Αύξησε συναλλαγές η ΕΠΣΙΛ (-2,13%).

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΛΑΘ (-1,49%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1299 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1289 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες. Τείνει να κλείσει το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3153 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3128 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ.

Με διαθέσεις ισχνής αντίδρασης στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0865 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2310 διορθώνει ο Χρυσός, προς τα $27,25 ανηφορίζει το Ασήμι.

Πάνω από τα $67500 επιστρέφει το Bitcoin, προς τα $3375 αντιδρά το Ethereum.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε καθοδικά την οικονομική της αξιολόγηση για τις περισσότερες Περιφέρειες της Χώρας, αν και επισήμανε ότι οι αυξήσεις των μισθών διευρύνονται, αφήνοντας περιθώρια για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επεκτάθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023. Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη νομισματική ένωση, που καταρτίζεται από την S&P Global, σκαρφάλωσε στο 50,3 τον Μάρτιο, από το 49,2 του Φεβρουαρίου, βελτιωμένος σε σχέση με την προκαταρκτική εκτίμηση του 49,9.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετριούνται από το Δείκτη Τιμών Κατοικιών, μειώθηκαν κατά 1,1% στη Ζώνη του Ευρώ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Πτώση 1,0% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο στη Ζώνη του Ευρώ και 0,9% στην ΕΕ, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, τον Φεβρουάριο, οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία μειώθηκαν κατά 8,3% στη Ευρωζώνη και κατά 8,1% στην ΕΕ.

“Οι πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό, αν και ήταν υψηλότερες από τις προβλέψεις δεν αλλάζουν ουσιαστικά την ευρύτερη εικόνα” υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ ανερχόταν σε $26,2 τρισ., ή 97% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, στο τέλος του περασμένου έτους. Τα επίπεδα χρέους προβλέπεται να αυξηθούν στο 116% το 2034 και στο 166% του ΑΕΠ το 2054. Mε βάση το προβλεπτικό μοντέλο του Bloomberg Economics, ο λόγος του χρέους θα ανέλθει στο 123% του ΑΕΠ το 2034, με το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να φτάνει στο 5,4% του ΑΕΠ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου στις 221000, από 212000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 214.000.

Στα $68,9 δισ. διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στα $67,7 δισ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 96,2 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της TITC στα 31, από 25,3 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της. Η Χρηματιστηριακή παραμένει με σύσταση “buy” στη μετοχή. Παράλληλα, αναμένει μέση ετήσια άνοδο των λειτουργικών κερδών κατά 5% έως το 2026. Τα καθαρά κέρδη της Εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ από τη χρήση 2024 και μετά.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, TITC, EEE.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ήπιας αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.637 συμβόλαια).

Στα 4.712 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.584 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.212 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.187 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 913, 875 για τον Απρίλιο και 38 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.347), κινήθηκε μεταξύ 3.317 και 3.363,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.169,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.251,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.500 ΟΤΕ, 35.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.225), Πειραιώς (2.292), Εθνική (367), ΔΕΗ (269), Alpha Bank (9.041), Ελλάκτωρα (251), ΑΔΜΗΕ (151), Ιντρακόμ (252), Τέρνα Ενεργειακή (406), ΓΕΚ (233), ΕΧΑΕ (183), ΕΛΧΑ (103), Μυτιληναίο (189), Αεροπορία Αιγαίου (215).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 182.975, Πειραιώς 69.778, Eurobank 40.347, ΑΔΜΗΕ 27.484, ΓΕΚ 16.062, ΔΕΗ 29.661, Εθνική 14.361, Τέρνα Ενεργειακή 28.896.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.855.324 τεμ., (από 61.097.800 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.816.120 τεμ. (1.819.295), Εθνική 13.568.496 τεμ. (13.613.769), ΟΤΕ 2.097.610 τεμ. (1.971.191), Πειραιώς 8.748.689 τεμ. (10.638.157).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v