Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο σίγουρη η ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων

Τι έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης. Ενισχύεται η πεποίθηση των αξιωματούχων που θέλει τον πληθωρισμό σε καλό δρόμο για να φτάσει στον στόχο του 2% εγκαίρως. Ποια η βασική αβεβαιότητα.

Πιο σίγουρη η ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι όλο και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% και ότι η υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της τράπεζας στις 6-7 Μαρτίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, Πέμπτη.

Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ διατήρησε το κόστος δανεισμού σε επίπεδα-ρεκόρ στη συνεδρίαση, αλλά άρχισε να θέτει προσεκτικά τις βάσεις για την περικοπή του τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι είχε σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, ακόμη και αν οι κίνδυνοι από την αύξηση των μισθών παρέμεναν ανησυχητικοί.

«Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μειωθεί διατηρήσιμα στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό εγκαίρως», ανέφερε η ΕΚΤ στα πρακτικά της συνεδρίασης. «Αν και ήταν σοφό να περιμένουν τα εισερχόμενα δεδομένα και στοιχεία, η υπόθεση για την εξέταση μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται».

Από τότε, τα στοιχεία έδειξαν περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και συγκράτηση των μισθολογικών απαιτήσεων, ενώ οι δείκτες ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι μια μέτρια ανάκαμψη μπορεί να είναι σε εξέλιξη.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη φορά στις 11 Απριλίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να διατηρήσουν τη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου στο παιχνίδι, ιδίως καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ήδη υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση.

Όμως είναι απίθανο να δεσμευτούν σε επόμενες κινήσεις, ακόμη και καθώς οι αγορές τιμολογούν 88 μονάδες βάσης χαλάρωσης ή τρεις με τέσσερις μειώσεις φέτος.

Μια βασική αβεβαιότητα είναι αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι. Ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει μόνη της, η απόκλιση πολιτικής μπορεί να αποδυναμώσει το ευρώ και να οδηγήσει ορισμένους επενδυτές να μεταφέρουν επενδύσεις χαρτοφυλακίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποδυναμώνοντας τον αντίκτυπο των περικοπών της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v