Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια διόρθωσης και το «μαξιλάρι»

Στόχος η ανάσχεση της πτωτικής φοράς στο ταμπλό, με τους δείκτες να «ακουμπούν» σε κρίσιμες στηρίξεις. Η αναζήτηση θετικού καταλύτη και ποιες μετοχές επιμένουν υψηλότερα.

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια διόρθωσης και το «μαξιλάρι»

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά την ομιλία Πάουελ. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι από τη ρητορική του επικεφαλής της Fed ότι θα περιμένει πιο ξεκάθαρες ενδείξεις προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαϊκά, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού ευρωζώνης στο 2,4% τον Μάρτιο (από 2,6% τον Φεβρουάριο), ενισχύοντας τη θέση όσων υπεραμύνονται της μείωσης των επιτοκίων. Προφανής η σημασία της συνεδρίασης των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη -11 Απριλίου-, ενδεχομένως να βγει κάτι θετικό για την ευρωπαϊκή οικονομία που ασφυκτιά υπό τη διπλή πίεση ακριβού κόστους χρήματος - απόσυρσης ρευστότητας.

Από τις 18.367 (0,46%) ο DAX, από τις 8.153 (0,29%) ο CAC, με τις αγορές της Ασίας με άνοδο και τα futures του S&P500 οριακά υψηλότερα.

Από τις 1.383,69 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και τη χθεσινή νέα διόρθωση, απόρροια της συνεχιζόμενης μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Οπως σημειώνεται από το προσυνεδριακό σχόλιο της Τρίτης, για το ΧΑ είναι και η πολιτική παράμετρος που σταθμίζεται από ορισμένους διαχειριστές, οι οποίοι ρευστοποιούν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 1.423 μονάδων εκείνης της ημέρας.

Μέχρι τώρα αυτή η τακτική αποφέρει περί τις 40 μονάδες (ΓΔ), ένα short που μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε κυκλικά. Αρχικά με πωλήσεις, κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά -κυρίως Πειραιώς, Εθνική-, στη συνέχεια και σε αρκετά blue chips, με συνέπεια τη σημαντική διόρθωση δεικτοβαρών εισηγμένων/μετοχών.

Εως τις 3.319 από τις 3.425 μονάδες για τον FTSE25, με τη διόρθωση να «ακουμπά» τεχνικά σε μία πολύ σημαντική στήριξη, με μηνιαία «μέτρηση». Για αυτό η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται σημαντική για το ενδεχόμενο ανάσχεσης της πτώσης, θα φανεί εάν θα ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά αγοραστών σε μετοχές/εισηγμένες που δικαιολογούν αναστροφή τάσης.

Η Eurobank (1,7765) διαφοροποιήθηκε θετικά από τα τραπεζικά, Cenergy Holdings (7,11), AEGEAN (12,23), ElvalHalcor (1,914), Autohellas (13,20), ενώ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,11), Sarantis (11,66) χωρίς μεταβολή.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο-φιλικό για τους long, το ερώτημα αφορά στο εσωτερικό και πρακτικά στη δυνατότητα του οικονομικού επιτελείου να το αποφορτίσει, να περάσει το μήνυμα πως όσα σημείωναν Moody's, JPMC και άλλα ξένα σπίτια έχουν ληφθεί υπόψη, ότι θα γίνουν διορθωτικές αλλαγές ικανές να άρουν την εύλογη επιφυλακτικότητα των διαχειριστών.

Motor Oil (27), Quest (5,68) ανακοίνωσαν μεγέθη 2023, συνολικό μέρισμα 1,8 ευρώ/μτχ. η πρώτη -το μεγαλύτερο στην ιστορία του ομίλου.

Αυξημένη κατά 11% η επιβατική κίνηση για την AEGEAN στο πρώτο 3μηνο -στο κινεζικό στοίχημα του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την Juneyao Airlines, αναφέρεται η Εύα Δ. Οικονομάκη-, αλλά με τη μετοχή σε νέα πτώση στα 8,4540 ευρώ.

Χρειάζεται τουλάχιστον ένας ισχυρός καταλύτης για να μπορέσουν οι long να «γυρίσουν» την αγορά, με ζητούμενη -κατ' αρχήν- την επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 1.380 μονάδων ως στήριξη και μάλιστα σε «κλείσιμο» Παρασκευής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v