Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η ελεύθερη πτώση και τα νέα δεδομένα

Νέες βαριές απώλειες, με μόνο την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να διασώζεται από τα μέλη του FTSE-25. Πάνω από τα 157 εκατ. οι συναλλαγές. Ποιοι τίτλοι πιέστηκαν περισσότερο, ποια η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Η ελεύθερη πτώση και τα νέα δεδομένα

Καθαρά πτωτική και η σημερινή συνεδρίαση που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη να παραπέμπει στις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου (το προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο στις 30/1/2024 και στις 1355,12 μονάδες).

Με σημερινό “άλλοθι” την επιστροφή των πιέσεων και στις κύριες Ευρωπαϊκές, ο ΓΔΧΑ συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,44%, ενώ ο ΔΤΡ αθροίζει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,88%.

Να σημειωθεί ότι το “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, για τον Γενικό Δείκτη είναι αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου, καθώς τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο ΓΔ είναι να “δει” από το διάστημα 7/11 έως και 10/11/2023.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η γεωπολιτική ένταση θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία της “ευαίσθητης” Εγχώριας Αγοράς, με το αυξημένο volatility να δείχνει σαν το πλέον επικρατέστερο σενάριο.

Ήδη ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά του Ισραήλ ότι θα υπάρχει ανταπάντηση στην απάντηση του Ιράν, με αφορμή την Ισραηλινή επίθεση στην Ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, αλλά όχι γενικευμένη σύρραξη. Το μεγάλο ερώτημα είναι το χρονοδιάγραμμα, η έκταση και το είδος της ανταπάντησης και αν το Ισραήλ θα είναι μόνο του.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “οι ρευστοποιήσεις που παρατηρούνται στις Αγορές μετοχών είναι αποτέλεσμα μίας ‘τέλειας καταιγίδας’, λόγω της ανόδου που είχε προηγηθεί για τους περισσότερους Παγκόσμιους δείκτες, τις εκτιμήσεις που θέλουν να πηγαίνουν πιο πίσω οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed και τις εστίες γεωπολιτικών εντάσεων που δείχνουν να αυξάνονται”.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “στις Αγορές η αύξηση της μεταβλητότητας δεν είναι παρά η έκφραση του φόβου των επενδυτών για το μέλλον. Ο φόβος είναι πιο μεταδοτικό συναίσθημα από τον ενθουσιασμό και πιο κυρίαρχο στην υποκίνηση αποφάσεων. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των φορών που οι Αγορές βρέθηκαν υπό την πίεση γεωπολιτικών εντάσεων, η μακροχρόνια πορεία των μετοχών δεν επηρεάστηκε. Στην πραγματικότητα τα γεγονότα ‘έσβησαν’ μέσα σε ένα διάστημα ενός ή δύο μηνών και οι Αγορές επέστρεψαν στα προ-έντασης επίπεδα”.

Από την άλλη και επειδή η στήλη έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού κύματος ανησυχιών, κυρίως από μικροεπενδυτές που αδυνατούν να αποφασίσουν την επόμενη επενδυτική τους κίνηση, υπενθυμίζει ότι ένα παλιό ρητό στην Wall Street αναφέρει: “F-E-A-R has two meanings 1) Forget Everything And Run or 2) Face Everything And Rise. The choice is yours” (!)

Στα παραπάνω να προστεθεί ότι πλησιάζει και ο “περίεργος” Μάιος για τις Αγορές και μένει να φανεί αν θα ισχύσει το “sell in May, and go away”.

Επιστρέφοντας στις Ξένες Αγορές, με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται με αρνητικό πρόσημο, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκθέσεις ΔTK από το Ηνωμένο Βασίλειο (την Τετάρτη) και την Ιαπωνία (την Πέμπτη).

“Η Deutsche Bank και η Morgan Stanley μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προβλέποντας πλέον μόνο τρεις κινήσεις φέτος”, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Από την άλλη, “ο συνδυασμός υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού ενισχύει την πιθανότητα η Fed να αυξήσει, αντί να μειώσει τα επιτόκια, οδηγώντας το κόστος δανεισμού έως και το 6,5%. Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε ‘sell-off’ στα ομόλογα και τις μετοχές”, σύμφωνα με ομάδα αναλυτών της UBS.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο CNBC, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο Χ.Α., εξαιρετικά κακή η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους που διεκδίκησαν καλύτερες αποτιμήσεις, συνδυάζοντας σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Το τελικό χτύπημα στους αγοραστές, ήλθε από το ΔΝΤ που προσγείωσε στο 2% την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, για την φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα εκτιμά πώς το 2025 θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα, στο 1,9%, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των Κρατών - Μελών του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η πρόβλεψη του Ταμείου είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,5% το 2025.

Συνέχεια των ανοδικών διαθέσεων, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,94% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,64% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,386% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1358,02 μονάδες (-2,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1359,17 (-2,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1357,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,4%.

Ο τζίρος στα 156,7 εκατ., από τα οποία τα 17,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 156,7 εκατ., τα 141,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Η Ελληνική Αγορά θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις”, εκτιμά η Optima Bank.

Το γεωπολιτικό ρίσκο και η αναταραχή θα συνεχίσουν να υποδεικνύουν συνεδριάσεις μεταβλητότητας”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με drones και πυραύλους ήταν ανεπιτυχής, καθώς αντιμετωπίστηκε με σχετική ευκολία από τους εμπειροπόλεμους Ισραηλινούς. Άνοιξε ωστόσο ένα νέο κεφάλαιο στο περίπλοκο σκηνικό της Μ. Ανατολής, καθώς το Ισραήλ δηλώνει ότι θα απαντήσει στον κατάλληλο χρόνο και το Ιράν ότι τυχόν Ισραηλινή επίθεση θα τύχει και της δικής του απάντησης, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με την Επενδυτική Κοινότητα να παρακολουθεί τις αναλύσεις των ειδικών περί τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά δεδομένα, καθώς οι επόμενες εξελίξεις είναι ανοικτές σε πολλά ενδεχόμενα.

Αν και η λογικότερη έκβαση είναι η μη κλιμάκωση της παρούσας έντασης, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι και η πιθανότερη!

Με τα δεδομένα αυτά, η αβεβαιότητα στο περιβάλλον των Αγορών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς η πιθανότητα οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή να αποτελέσουν νέο “μαύρο κύκνο” είναι πλέον υπολογίσιμη.

Με το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα τέταρτο των διακινούμενων ποσοτήτων Πετρελαίου να μην μπορεί να αποκλειστεί, οδηγώντας την τιμή του Πετρελαίου πάνω από τα $100 και την τιμή του Χρυσού να αναρριχάται, καθώς αρκετοί επενδυτές, Κεντρικές Τράπεζες ανάμεσά τους, τον θεωρούν πλέον κατάλληλο “επενδυτικό καταφύγιο”.

Οι Αγορές διατηρούν προσώρας ψύχραιμη στάση, ιδιαίτερα οι Ευρωπαϊκές, με το σκεπτικό ότι ο δρομολογημένος ενεργειακός μετασχηματισμός θωρακίζει τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες. Σενάριο που δεν θα συνεχίσει να διατηρείται στο επενδυτικό περιβάλλον, αν η κρίση συνεχιστεί.

Με τις Κεντρικές Τράπεζες να έχουν ένα ακόμη πονοκέφαλο σε σχέση με την επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής για να ξεκινήσουν την αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων.

Με τον Γιάννη Στουρνάρα να επανέρχεται στη θέση για επιτοκιακές μειώσεις από μέρους της ΕΚΤ από τον Ιούνιο και εφεξής, καθώς οι αιτίες του πληθωρισμού συνδέονται με τις συνθήκες της προσφοράς και η διατήρηση υψηλών επιτοκίων επιβραδύνει την Οικονομία, λόγω των λιγότερων δανείων και της μικρότερης κατανάλωσης.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο όλα είναι αλλιώς.

Η απόσυρση των Διεθνών Επενδυτών ως αγοραστών, κάνει τους λίγους πωλητές να είναι πολλοί!

Το γνωστό πρόβλημα της ρηχότητας της Αγοράς αναδεικνύεται ως παράγοντας που αυξάνει τη μεταβλητότητα και οδηγεί με ευκολία σε μεταβολές τιμών της τάξης του -3%, ή και περισσότερο.

Είναι το αποτέλεσμα της ατροφικής Αγοράς Εγχώριων Θεσμικών επενδυτών, της χαμηλής δραστηριοποίησης Ιδιωτών επενδυτών, της ανυπαρξίας κινήσεων σταθεροποίησης των τιμών από τους βασικούς μετόχους. Αλλά και του de facto χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης τόσο για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας για την οποία o Federico Barriga Salazar, Senior Director του Οίκου Fitch, ανέφερε ότι θα αναπτυχθεί με 2,4% το 2024 και με ρυθμό 2-2,5% τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Την ίδια ώρα, η Αγορά προσπέρασε τις εξαιρετικές επιδόσεις της ΔΕΗ για το 2023 και το deal ΔΕΗ - Μυτιληναίου ύψους 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ 2.000 ΜW σε τέσσερις Χώρες.

Από την άλλη πλευρά, στο Forum των Δελφών ακούστηκαν και φωνές που εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους για την Ελληνική Οικονομία, όπως εκείνη της Frankfurter Allgemeine Zeitung που βλέπει ότι παραμένει η Τουριστική μονοκαλλιέργεια στην Ελληνική Οικονομία, ο υψηλός βαθμός συμμετοχής των Ακινήτων στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και ο χαμηλός βαθμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση.

Σαν αποτέλεσμα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διέσπασε διαδοχικά τις στηρίξεις των 1400 και των 1379 μονάδων και κινείται σε αναζήτηση της επόμενης στήριξης στην περιοχή των 1350 μονάδων.

Και αν η έλευση κατάλληλων καταλυτών απαιτείτο για να κινηθεί προς τις 1430 μονάδες, πριν τη νέα ένταση στη Μ. Ανατολή, η βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι απολύτως αναγκαία για να επανακάμψει το επενδυτικό ενδιαφέρον για Ελληνικούς τίτλους στο άμεσο μέλλον, με δεδομένη την υψηλή συμμετοχή των επενδυτών εξωτερικού στο Χ.Α.”, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,7), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2), TITC (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,6), BIO (1,3), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την τελική επικράτηση των “sellers” (ΑΛΦΑ -3,62%, ΕΤΕ -2%, ΕΥΡΩΒ -1,37%, ΠΕΙΡ -2%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1155,87 μονάδες (-2,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1158,71 (-2,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1161,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,14%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1079 - 1077 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσε μόνο ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,20%).

Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο της Ελλάκτωρ, τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσεως 2023 θα δημοσιευθούν την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., ενώ θα ακολουθήσει η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ετήσια τακτική γ.σ. θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024. Το Δ.Σ. της Εταιρείας θα υποβάλει πρόταση στην γ.σ. για τη μη διανομή μερίσματος, για τη χρήση 2023, ενώ θα συνεδριάσει, πριν την ημερομηνία της γ.σ., για να εξετάσει την πιθανή πρόταση επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της Εταιρείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “μετά από κινήσεις αποεπένδυσης από assets στον τομέα των ΑΠΕ (πώληση της Anemos στη Motor Oil) και της κατασκευαστικής δραστηριότητας της Άκτωρ (πώληση στην Ιντρακάτ), η Ελλάκτωρ διαθέτει ταμείο της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχει επιβεβαιώσει, εμμέσως και την πρόθεση πώλησης της Θυγατρικής Ηλέκτωρ, για την οποία διενεργείται due diligence από τη Motor Oil. Ο Όμιλος Ελλάκτωρ βρίσκεται, κατά πληροφορίες, σε ενεργή διαπραγμάτευση για την αποεπένδυση από την Άκτωρ Παραχωρήσεις, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στη διαχείριση και ανάπτυξη Ακινήτων της Reds, η οποία, αν και έχει απομείνει χωρίς έσοδα, ποντάρει στα μελλοντικά της projects όπως το Κτήμα Καμπά, όπου αναζητά contractors, στη ‘στοιχειωμένη’ Μαρίνα Αλίμου και στις Γούρνες, όπου προς το παρόν δεν έχει διατυπωθεί business plan”.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης για πιθανή χρηματική διανομή, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του Ελλάκτωρα, αναρριχόμενος μέχρι τα 2,56 ευρώ (+2,81%), για να υποχωρήσει στη συνέχεια, υποκύπτοντας στην επιδείνωση του κλίματος. Αν συνεχίσουν οι αγοραστές, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,65 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 2,38 – 2,37 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε χαμηλά τετραμήνου βρέθηκε χθες ο τίτλος της Quest, αποτέλεσμα του πτωτικού “καρέ” που άθροιζε ο τίτλος και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης. Η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 5,41 ευρώ (+4,04%), όμως κάπου εκεί οι πρωινοί αγοραστές “έμειναν από δυνάμεις”, με αποτέλεσμα ο τίτλος να χάσει όλα τα αρχικά κέρδη, να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας των 5,02 ευρώ (-3,46%).

Η μετοχή συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά εξαμήνου. Σε περίπτωση αντίδρασης, οι αντιστάσεις στα 5,56 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,65 (ημερήσιο “stop short”) και 5,73 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 4,98 ευρώ.

Αυξημένη προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά θα απαιτήσει και η αλλαγή “συμπεριφοράς” από ΤΕΝΕΡΓ (-5,34% και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-5,73% και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+94,08%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+68,37%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+65,38%), MONTA (+62,3%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+43,44%) και ΓΚΜΕΖΖ (+40,64%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+2,22%), ΠΑΙΡ (+2,63%), ΟΛΘ (+2,24%), ΣΠΕΙΣ (+0,55%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,61%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,28%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,33%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,44%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΤΚΑ (-3,93%), ΚΥΡΙΟ (-6,14%), τέσσερις για ΙΝΛΟΤ (-2,87%), ΙΝΚΑΤ (-3,19%), ΟΛΠ (-3,25%) και REALCONS (-3,98%).

Με τρεις συνεχόμενες πτωτικές και έξι “κόκκινες” στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η ΚΟΥΑΛ (-7,96%), με τρεις πτωτικές και η ΣΠΙ (-7,14%, πωλήσεις και από ν βασικό μέτοχο).

Τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, η ΕΠΣΙΛ (-1,42%).

Σε χαμηλά 5μηνου η ΕΧΑΕ (-2,20%).

Με “καύσιμα” από τα πρόσφατα ικανοποιητικά αποτελέσματα, βρέθηκε να αναρριχάται έως το +3,24% η Performance, αλλά έκλεισε στο +0,95%, όταν επιδεινώθηκε σημαντικά το κλίμα. Για να αλλάξει, τεχνικά, πίστα και να επιβεβαιωθούν όσοι “βλέπουν” κεφαλαιοποίηση κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 5,48 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1304 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1297 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180, 3166 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3146 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές μεταβολές στο Πετρέλαιο, στο 1,0624 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Κάτω από τα $2400 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα υποχωρεί $28,35 ισορροπεί το Ασήμι.

“Ο Χρυσός πρόκειται να φθάσει τις $3000 ανά ουγκιά τους επόμενους έξι έως 18 μήνες, λόγω των αυξανόμενων εισροών των επενδυτών, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τελικά τα επιτόκια”, δήλωσε η Citigroup.

Στα $62100 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3030 διορθώνει το Ethereum.

Η Οικονομία της Κίνας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 5,3% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ποσοστό υψηλότερο από το 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6%. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξης για το 2024 περίπου 5%.

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, ανακοινώνοντας αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις 42,9 μονάδες, από 31,7 μονάδες τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν για τον Απρίλιο μια μέτρηση της τάξης του 35,0.

Η κατασκευή νέων κατοικιών κατέγραψε πτώση 14,7% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, στις 1,32 εκατ. μονάδες, από 1,55 εκατ. τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 1,48 εκατ. μονάδες.

“H Παγκόσμια Οικονομία οδεύει σε μια ακόμα χρονιά χαμηλής, αλλά σταθερής ανάπτυξης” σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, “με την ισχύ της Αμερικανικής Οικονομίας να προσφέρει στήριγμα έναντι των ‘αντίθετων ανέμων’ της αδύναμης Κινεζικής και Ευρωπαϊκής ζήτησης, του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων”.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι “το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με 3,2% το 2024 και το 2025, όσο και το 2023”. Επίσης προβλέπει πως “οι Κεντρικές Τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια, εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή πυροδοτήσει απότομη άνοδο της τιμής του Πετρελαίου”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2 δισ., στα 94,6 δισ. ευρώ.

Την κάλυψη της Μοτοδυναμική ξεκίνησε η Eurobank Equities δίνοντας σύσταση “buy” και τιμή - στόχο τα 4 ευρώ. Αναμένει ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 9 - 10% τα επόμενα χρόνια, με στήριξη από τον Τουρισμό και την επέκταση του στόλου. Για το 2024 περιμένει έσοδα 186 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ, από 11,8 εκατ. ευρώ το 2023.

Αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 θα διενεργηθεί Δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 1,875%, λήξης 4 Φεβρουαρίου 2035, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Lamda Development, Motor Oil, Autohellas και ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικούς τίτλους, έναντι 110 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.646 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.336 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.233 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.201 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.199 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.187, 2.752 για τον Απρίλιο 1.385 για τον Μάιο και 50 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.291,75), κινήθηκε μεταξύ 3.285 και 3.340 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 221, 221 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.163), κινήθηκε μεταξύ 1.158,5 και 1.172,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.349).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (250.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.099), Πειραιώς (6.251), Εθνική (1.995), ΔΕΗ (1.769), Alpha Bank (42.124), ΑΔΜΗΕ (459), Τέρνα Ενεργειακή (1.690), Ελλάκτωρα (784), Μυτιληναίο (276), Viohalco (491), ΕΧΑΕ (657), Ιντρακόμ (206), ΟΤΕ (211), Lamda Development (307), Αεροπορία Αιγαίου (646), Άβαξ (136), ΕΛΧΑ (280), ΓΕΚ (1.503), Cenergy (169), Ελ. Πετρέλαια (293).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 173.296, Πειραιώς 64.557, Eurobank 34.341, ΑΔΜΗΕ 26.606, ΓΕΚ 16.167, ΔΕΗ 29.119, Εθνική 13.429, Τέρνα Ενεργειακή 30.749.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.216.550 τεμ., (από 62.226.157 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.126.511 τεμ. (34.126.536), ΟΠΑΠ 1.798.601 τεμ. (1.799.631), Εθνική 13.719.274 τεμ. (13.720.191), ΟΤΕ 1.993.278 τεμ. (2.019.310), Πειραιώς 10.448.785 τεμ. (8.148.906).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v