Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζυγίζει την απάντηση στο Ιράν και στέλνει σήματα το Τελ Αβίβ

Εκτιμήσεις ότι το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει να χτυπήσει στόχους εκτός Ιράν. Σήματα από το Τελ Αβίβ προς αραβικές χώρες. Δεν καταδικάζει την ιρανική επίθεση η Κίνα, επικοινωνία Πεκίνου με τον ΥΠΕΞ του Ιράν.

Ζυγίζει την απάντηση στο Ιράν και στέλνει σήματα το Τελ Αβίβ

Οι ΗΠΑ φέρονται να πιστεύουν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν το σαββατοκύριακο είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και μπορεί να επικεντρωθεί στο πλήγμα βασικών στόχων εκτός του Ιράν, είπαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC.

Σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίζεται σε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους πριν από την επίθεση και ότι η προσέγγιση του Ισραήλ μπορεί από τότε να έχει αλλάξει, οι αξιωματούχοι λένε πως το γεγονός ότι δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές μπορεί να οδηγήσει την Ιερουσαλήμ να αναζητήσει μια λιγότερο επιθετική απάντηση.

Αντί να χτυπήσουν άμεσα το Ιράν ως απάντηση -κίνηση για την οποία οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει ότι δημιουργεί κίνδυνο να οδηγήσει την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο-, οι αξιωματούχοι λένε στο NBC ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τους πληρεξούσιους του Ιράν, όπως τις πολιτοφυλακές του στη Συρία ή την τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από το Ισραήλ να παράσχει ενημερώσεις σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνει, αλλά δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε αντίποινα.

Από την άλλη πλευρά, πηγή που μίλησε στο ισραηλινό Channel 12 ισχυρίστηκε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει «καθαρά και δυναμικά» κατά του Ιράν, με μια απάντηση που είχε σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει να περάσει μια επίθεση αυτού του μεγέθους εναντίον του χωρίς αντίδραση».

Ωστόσο, το ρεπορτάζ του Channel 12 πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν θέλει η απάντησή του να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο ή να έχει συνέπειες για τον συνασπισμό που το βοήθησε να αμυνθεί από την επίθεση του Ιράν. Σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να συντονίσει τη δράση του με τις ΗΠΑ.

Μηνύματα

Παράλληλα, το Ισραήλ φέρεται να έχει στείλει μηνύματα σε αραβικές χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι δεν θα απαντήσει στην επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν με τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο αυτές τις χώρες ή τις κυβερνήσεις τους, ανέφερε το KAN.

Η πληροφορία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για το πώς και πότε το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει στις επιθέσεις του Ιράν.

Περιφερειακοί εταίροι όπως η Ιορδανία υποστήριξαν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης, με την ιορδανική αεροπορία να ενώνεται με δυνάμεις από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και άλλες χώρες στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που πετούσαν προς το Ισραήλ.

Οι εκτιμήσεις της Κίνας

Η Κίνα θεωρεί πως το Ιράν μπορεί να «χειριστεί καλά την κατάσταση και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή», διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά του, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Ιράν γνωρίζει τις περιφερειακές εντάσεις και είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ δεν έχει καμία πρόθεση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Γουάνγκ από την πλευρά του επανέλαβε πως η Κίνα θεωρεί ότι η εκτόξευση περίπου 350 πυραύλων και drones από το Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν μια «περιορισμένη» ενέργεια αυτοάμυνας, καθώς η επίθεση έγινε ως αντίποινα για το φερόμενο ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στη Δαμασκό, από το οποίο σκοτώθηκαν ένας κορυφαίος αξιωματικός του IRGC και άλλα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του).

Ο ίδιος καταδίκασε εκείνη την ισραηλινή επίθεση, ενώ ευχαρίστησε το Ιράν που δεν στόχευσε περιφερειακές και γειτονικές χώρες, καθώς βομβάρδιζε το Ισραήλ.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αναφέρεται συγκεκριμένα πως ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το περιστατικό αυτό «παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτο».

«Η Κίνα σημείωσε τη δήλωση του Ιράν ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη ήταν περιορισμένες και ότι επρόκειτο για άσκηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας ως απάντηση στην επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας», ανέφερε η ανακοίνωση. «Η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη και το Ιράν είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν έχει καμία πρόθεση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Xinhua, ο Γουάνγκ επικοινώνησε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στον οποίο εξέφρασε την προθυμία της Κίνας να συνεργαστεί με το Ριάντ για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Το Ριάντ «αναμένει ιδιαίτερα» από την Κίνα να διαδραματίσει ενεργό και σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Κίνα για την προώθηση μιας άμεσης και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Αμερικανικές πιέσεις στο Ισραήλ για «περιφερειακή σταθερότητα»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο, για να συζητήσουν τη μαζική ιρανική επίθεση νωρίς την Κυριακή και τα επακόλουθά της, με τις ΗΠΑ να παροτρύνουν την Ιερουσαλήμ να μην εξαπολύσει αντεπίθεση.

Ο Όστιν «επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ στην άμυνα του Ισραήλ και επιβεβαίωσε τον στρατηγικό στόχο της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Νετανιάχου: Η διεθνής κοινότητα να αντισταθεί ενωμένη στην ιρανική επιθετικότητα

Χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στην πλατφόρμα Χ, ανέφερε πως είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα «να σταθεί ενωμένη στην αντίσταση σε αυτή την ιρανική επιθετικότητα, η οποία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη».

«Άμεσα και μέσω των τρομοκρατικών εντολοδόχων του, της Χαμάς και άλλων, το Ιράν διεξάγει μια εκστρατεία επιθετικότητας πλήρους κλίμακας, που απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Θα απαντήσουμε»

Ακόμα, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα απαντήσει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν, την ώρα που αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για αυτοσυγκράτηση, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες Δευτέρα το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 24 ώρες, για να σταθμίσει την απάντηση στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου Χέρζι Χάλεβι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. «Αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος θα αντιμετωπιστεί με απάντηση», δήλωσε στην αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ, η οποία υπέστη κάποιες ζημιές στην επίθεση το βράδυ του Σαββάτου.

Διεθνής ανησυχία και πιέσεις για αυτοσυγκράτηση

Αν και η ιρανική επίθεση δεν προκάλεσε θανάτους και είχε περιορισμένες ζημιές, ωστόσο αύξησε τους φόβους για ανοιχτό πόλεμο μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών και τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι η βία που έχει τις ρίζες της στον πόλεμο της Γάζας εξαπλώνεται.

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν», δήλωσε ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Τζοσέπ Μπορέλ στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero. «Πρέπει να πατήσουμε τα φρένα και να αντιστρέψουμε την ταχύτητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυναν παρόμοιες εκκλήσεις. Η Ουάσιγκτον και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσαν επίσης σε αυτοσυγκράτηση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι αρνήθηκε τη Δευτέρα να πει αν ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Νετανιάχου στις συνομιλίες που είχε το βράδυ του Σαββάτου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντίδρασή του στο Ιράν. «Δεν θέλουμε να δούμε έναν πόλεμο με το Ιράν. Δεν θέλουμε να δούμε μια περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε ο Κίρμπι σε ενημέρωση, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει «αν και πώς θα απαντήσει».

Η Ρωσία από την πλευρά της απέφυγε να επικρίνει δημοσίως τον σύμμαχό της Ιράν, αλλά ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση. «Περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγές: Reuters, CNN, Xinhua, Times of Israel, Jerusalem Post, KAN, Channel 12

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v