Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο τραπέζι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών

Τις επικείμενες αργίες αλλά και το κλείσιμο Απριλίου «μετρούν» οι επενδυτές. Γιατί δεν αναμένεται άμεσα αναμέτρηση με τα υψηλά του Γενικού Δείκτη. Στο επίκεντρο η Mytilineos.

Χρηματιστήριο: Στο τραπέζι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, σε αναμονή ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού, ΑΕΠ στις ΗΠΑ, παράλληλα με τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα.

Με discount τα futures του S&P500, «τσιμπάει» λίγο ο VIX/CBOE αλλά παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 17 μονάδων. Στα $82,91 το Crude Oil WTI, στις $2.330 ο χρυσός και στο 4,655% το US10Y.

Μικτά πρόσημα νωρίτερα και στις αγορές της Ασίας, από τις 18.088 μετά από μικρή διόρθωση 0,30% ο DAX στη Φρανκφούρτη και φυσιολογικό profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και τον Γενικό Δείκτη οριακά στις 1.448,70 (0,06%).

Υψηλό ημέρας στις 1.462,68 μονάδες, αντίσταση και σημείο αναφοράς βραχυπρόθεσμα για όσους traders συνεκτιμούν τις αργίες που ακολουθούν από την προσεχή (Μεγάλη) Εβδομάδα. Αναμενόμενη η μερική κατοχύρωση θέσεων, ειδικότερα στα τραπεζικά χαρτιά, στο πλαίσιο του Τ+3, πρακτικά από τα χαμηλά της Παρασκευής έως τα υψηλά της Τετάρτης, με ενδεικτική τη διακύμανση για τον ΔΤΡ από τις 1.282,54 έως τις 1.259,03 και «κλείσιμο» στις 1.264,53 μονάδες.

Στα 175,4 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα -σχεδόν- 85 εκατ. στο «καρέ» των τραπεζικών μετοχών, με την Πειραιώς στα 4 ευρώ, τη Eurobank στα 2,017 ευρώ, την Εθνική στα 7,656 και την Alpha Bank στο 1,627 ευρώ. Με αγοραστές/άνοδο Eurobank, Εθνική καθώς η κοινότητα προεξοφλεί πως θα προχωρήσουν στη μεγαλύτερη χρηματική διανομή, σταθερή η Πειραιώς με εντολές στα πέριξ της τιμής του placement, απογοητευτική -για ακόμη μία συνεδρίαση- η Alpha Βank, με πωλητές/διόρθωση 2,40% και συναλλαγές 11 εκατ. τμχ.

Μερική κατοχύρωση θέσεων -καθώς ακολουθούν Σ.Κ. και αργίες- και στα blue chips, με τον FTSE25 στις 3.533,19, με υψηλό ημέρας στις 3.570,36 μονάδες. Αναλυτές θεωρούν πως σε αυτή τη συγκυρία δύσκολα θα αναληφθεί πρωτοβουλία για πειστική υπέρβαση των 1.460 μονάδων -με την ευρύτερη περιοχή να αναφέρεται από εχθές ως δυνητική μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών. Ενα μικρό διάστημα συσσώρευσης θα ήταν προτιμητέο, πάντα σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, καθώς σε 3+ σημερινή συνεδριάσεις ολοκληρώνεται ο Απρίλιος. Το μέχρι τώρα «ταμείο» είναι θετικό για τον ΓΔ στο 1,65%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τακτική που θα ακολουθήσουν κυρίως traders και ειδικότερα στα τραπεζικά χαρτιά.

Ωστόσο, η είδηση της ημέρας είναι η προαναγγελία για dual listing του group Mytilineos στο Λονδίνο. Η κίνηση σχεδιάζεται να γίνει τους επόμενους 12-18 μήνες, στο πλαίσιο των νέων στρατηγικών επιλογών της έντονα διεθνοποιημένης πορείας και της αλματώδους αύξησης μεγεθών.

Θα διατηρηθεί η παρουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακοινώνοντας παράλληλα αύξηση 10% στα κέρδη και 12% στα ebitda.

Στα 5,472 δισ. η αποτίμηση του group Mytilineos, όταν η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ δεν ξεπερνά -καν- τα 100 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για πολλαπλάσια χρηματιστηριακή αξία σε αγορά με μεγαλύτερο «βάθος».

Ενθαρρυντικό το ότι συντηρείται η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο, με τις διοικήσεις των εισηγμένων να ανακοινώνουν θετικά μεγέθη, ενδιαφέρουσες συνέργειες. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις της Ideal Holdings -με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναλύει τις λεπτομέρειες και την «επόμενη ημέρα» του team του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, όπως και οι νέες πηγές κερδοφορίας για τη Lavipharm. Στα «ντεσού» του project Voria για το καζίνο στο Μαρούσι αναφέρεται η Μαρία Μόσχου, επενδυτικό σχέδιο που αφορά τους Θανάση Λασκαρίδη και Σωκράτη Κόκκαλη.

Tips για Optima Bank, Epsilon Net έχει από νωρίς ο ΧΑΜαιλέων.

Στα ενδιαφέροντα -ενόψει και των ευρωεκλογών- η ανοιχτή στήριξη Μακρόν για Ντράγκι στην Κομισιόν.

Αύριο, Moody's και Fitch Ratings βαθμολογούν τη γαλλική οικονομία, ακολουθεί (Μάιο) η S&P Ratings -που έχει σε καθεστώς προειδοποίησης για ενδεχόμενη υποβάθμιση τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v