Κινήσεις τακτικής στις 1.660 στο ΧΑ

Διατηρείται το «σύρσιμο» του Γ.Δ. στις 1.660 μονάδες. Μόνο Εθνική και ΜΡΒ εξισορροπούν τις απώλειες των τραπεζών, με το ΤΤ να υποχωρεί σε νέο χαμηλό. Συνέχεια στην πίεση των Eurobank, Πειραιώς. Στα 50 εκατ. οι συναλλαγές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται το «σύρσιμο» του Γ.Δ. στα χαμηλά έξι και πλέον ετών.

Ταλαιπωρία σε αυτήν την περιοχή (που συνεχίζεται από τον Οκτώβριο του ’08 με τις απαραίτητες βέβαια ανοδικές αντιδράσεις) ενισχύουν το ενδεχόμενο μιας επόμενης βιαιότερης, όμως, καθοδικής κίνησης.

Σε μεγάλο βαθμό η κίνηση αυτή θα είναι συγχρονισμένη με τις διεθνείς αγορές, την πορεία του Dow και τη διακύμανση των DAX, FTSE, CAC.

Από αυτήν την άποψη θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός της υποχώρησης του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Stoxx 600 σε τιμές χαμηλότερες από αυτές του Απριλίου 2003.

Ο συγκεκριμένος δείκτης βαρόμετρο για την πορεία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κυμαίνεται στις 179,3 μονάδες, καθώς υποχωρεί μέχρι 1,9% χαμηλότερα.

Το στοιχείο αυτό οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο ενδεχόμενο «γυρίσματος» και του DJIA χαμηλότερα των 7.900 μονάδων μέσα στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να οργανώσουμε τις άμυνές μας αποτελεσματικότερα.

Όμως, μέχρι τότε, παρατηρούμε πως στο ΧΑ σε μία ακόμη χαμηλών συναλλαγών συνεδρίαση, ο Γ.Δ. δείχνει εγκλωβισμένος περί τις 60 μονάδες πάνω από το προχθεσινό χαμηλό των 1.603,92 μονάδων.

Η αντίδραση στη συνεδρίαση της 21ης/1 πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές αξίας 188,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν, πριν από λίγο, τα 47 εκατ. ευρώ, από τα οποία το ? και κάτι περισσότερο αφορά στην Εθνική.

Είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται να μην «γλιστρίσει» η μετοχή της Εθνικής προς τον πυθμένα των 11,2 - 11,4 ευρώ.

Και αυτό, γιατί η εικόνα άλλων τραπεζικών μετοχών με πιο βεβαρημένη την περίπτωση της Πειραιώς στα 5,34 ευρώ, της Eurobank στα 4,54 ευρώ, του ΤΤ στα 4,30 ευρώ, εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα την αγορά.

Νέα ιστορικά χαμηλότερη τιμή για ΤΤ στα 4,3 ευρώ (ενδοσυνεδριακά), νέες πιέσεις για τη Eurobank κατά 2,1% και 2,9% για την Πειραιώς που χάνουν σταθερά έδαφος, εδώ και εβδομάδες.

Συνεχίζεται η απαξίωση της Σιδενόρ, ίσως του ισχυρότερου βραχίονα του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς με -2,2% διορθώνει στα 2,65 ευρώ.

Αρνητικό σερί 14 συνεδριάσεων στο κόκκινο, με σταθερούς πωλητές μέχρι και τα χαμηλά των 2,64 ευρώ.

Απογοητευτική, όμως, και η εικόνα ενός άλλου, πάλαι ποτέ blue chip των Folli Follie.

Και στην περίπτωση της εισηγμένης, οι απώλειες σε διάστημα 7 ημερών ξεπερνούν το 14,4% και το 33% σε περίοδο 3 μηνών. Πλέον, η αποτίμηση των Folli Follie περιορίζεται στα 157 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Αναφερόμαστε ενδεικτικά σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, για να υποστηρίξουμε την εκτίμησή μας πως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο σοβαρή από ότι νομίζουμε.

Εταιρίες, ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και συμφερόντων που επί σειρά ετών παρουσίαζαν επέκταση σε ξένες αγορές και σταθερό ρυθμό μεγέθυνσης των οικονομικών τους επιδόσεων, βρίσκονται αντιμέτωπες με υπέρογκο δανεισμό, υποχρεώσεις.

Και είναι άξιον απορροίας πλέον κατά πόσο τα λειτουργικά έσοδα μιας χρήσης, θα αρκούν για να συντηρήσουν αυτές τις εταιρίες ή θα επιβιώνουν απλά και μόνο για να καλύπτουν τις δισθεόρατες υποχρεώσεις.

Από αυτήν την άποψη θα επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά, πως πέρα του βραχυπρόθεσμου πονταρίσματος σε καθαρά τεχνικής μορφής αντιδράσεις, θα εξακολουθούμε να βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς προς ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Πριν από λίγο, ανοδικά διαμορφώνονταν περίπου 50 μετοχές, ενώ διπλάσιος ήταν ο αριθμός εκείνων που υποχωρούσαν.

Για την ιστορία, Κυριακίδης και Νεώριο Συμμετοχών κυμαίνονταν στα 0,27 και 0,57 ευρώ αντίστοιχα, με συναλλαγές αξίας μόλις 10.000 ευρώ η καθεμία.

Με συναλλαγές, που δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 τεμάχια, αντιδρούσε η Autohellas στα 1,19 ευρώ, η Βιοτέρ στα 0,48 ευρώ, η Microland στα 0,51 ευρώ, η Marac στα 0,50 ευρώ και ακόμη… χειρότερα με 10 τεμάχια η Δομική Κρήτης στα 0,53 ευρώ, και με… ρετάλι δύο μετοχών ο Καραμολέγκος στα 1,38 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v