Ελεγχόμενη πτώση με "ασθενικό" τζίρο

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ (-4,95%), με τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 6,89%. Συναλλακτικής απαξίωσης συνέχεια με το 30% του τζίρου στην Εθνική και το 90% στον FT 20. Στους κερδισμένους ΔΕΗ και MIG.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ο συνδυασμός αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων και τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προδιαθέτουν αρνητικά τους επενδυτές και συντηρούν χαμηλά την ψυχολογία και υψηλά το καθεστώς πωλήσεων.

Δυστυχώς για την ευάλωτη ψυχολογία των αγορών, το μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων συνεχίστηκε και σήμερα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η οικονομία της Βρετανίας, που και επισήμως εισήλθε σε ύφεση, το ΔΝΤ δημοσίευσε δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία, ενώ η ING σε έκθεσή της πιθανολογεί ότι κινδυνεύει και η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

Πιο συγκεκριμένα η οικονομία της Βρετανίας εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1991, με το βρετανικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,5% στο δ΄ τρίμηνο του έτους (η μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγράψει η βρετανική οικονομία από το β’ τρίμηνο του 1980 και η οποία έστειλε σε χαμηλό 23 ετών τη στερλίνα έναντι του δολαρίου), ενώ στην πέραν του Ατλαντικού όχθη μετά τη ραγδαία κάμψη της κερδοφορίας που ανακοίνωσε χτες βράδυ η Google, σήμερα μεγάλη πτώση κερδών ανακοίνωση η General Electric, που όμως ήταν περίπου σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αντίθετα σαφώς κατώτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Xerox.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους και για τους λάτρεις των στατιστικών, στις πρώτες 15 συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους, οι 10 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,95%, ενώ οι απώλειες από την αρχή του έτους φτάνουν στο 6,89%.

Στα αξιοπρόσεκτα της σημερινής συνεδρίασης είναι και το γεγονός ότι περίπου το 30% του συνολικού χαμηλού τζίρου ανήκει στον τίτλο της Εθνικής και το 90% του συνολικού τζίρου στους τίτλους του 20αρη, κάτι που καταδεικνύει τη συναλλακτική απονεύρωση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του ταμπλό.

Οι απαισιόδοξοι, που είναι και οι περισσότεροι, επισημαίνουν τη συνεχή επιδείνωση της εικόνας που παρουσιάζουν οι ξένες αγορές και η οποία κάνει τις αποτιμήσεις των εκεί εισηγμένων δυνητικά ελκυστικότερες από τις εγχώριες εισηγμένες και αυτό «προτρέπει» τα ξένα χαρτοφυλάκια να συνεχίζουν το «άδειασμα» των ελληνικών τίτλων.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE, που έχασε εκ νέου τη στήριξη των 859 μονάδων, εάν χαθεί και αυτή στις 836 η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 818 μονάδες, αλλά κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανή υποχώρηση ως τις 722 μονάδες.

Αντίθετα οι πρώτες αντιστάσεις στις 859, 866-870, 885 και 912 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 912 μονάδων ίσως επιτρέπει την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Στις επιμέρους μετοχές του 20αρη, αξίζει να σημειωθεί πως στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό ημέρας ΔΕΗ και MIG.

Ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η MIG, του 2% Βιοχάλκο και ΔΕΗ, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Motor Oil και ΟΤΕ (βοηθούμενος και από «εισαγόμενες» εκθέσεις).

Με απλά θετικό πρόσημο Intralot, Εθνική, Κύπρου, ΜΡΒ και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 4%, και εν μέσω ειδήσεων και διαψεύσεων για πιθανή διακοπή λειτουργίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο Μυτιληναίος, με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρας και των δύο ποσοστιαίων μονάδων Πειραιώς, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank και Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 31 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1641,44, υψηλό 1672, 96) για να κλείσει τελικά στις 1663,39 μονάδες με απώλειες 0,46%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία μόλις και ξεπέρασε τα 89 εκατομμύρια από τα οποία το 1 αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Συνέχεια των κακών εμφανίσεων όσον αφορά την τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών και 19 τίτλοι με απώλειες από 5% έως 18,18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v