Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτια" 8% σε τρεις συνεδριάσεις για τράπεζες

Καθολική υποχώρηση για τα βαριά χαρτιά στη σημερινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες να πρωτοστατούν στην πτώση, με απώλειες 8%, στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Πτώση άνω του 4% για Κύπρου, ΑΤΕ, Eurobank, ΕΤΕ, ΤΤ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τρία στα τρία οι πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τραπεζικό δείκτη με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο -8,06%. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω δείκτης είχε να "δει" τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις από την περίοδο 5-9 Μαρτίου 2009.  

Εν τω μεταξύ και οι λίγοι τίτλοι του FTSE που το “πάλεψαν” όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ, στο τέλος υπέκυψαν στο γενικότερο αρνητικό κλίμα και έτσι σύσσωμος ο 20αρης έκλεισε στο “κόκκινο”, ενώ Intralot, MPB, MIG, Τιτάν, Αγροτική και Εθνική έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Tο ράλι έχει ήδη ενσωματώσει την αισιοδοξία που επέφεραν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και στο εξής εκτιμάται ότι παραμονεύουν απογοητεύσεις, καθώς δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι οι Αγορές έχουν εισέλθει σε “bull market”, υποστηρίζουν οι επιδεικτικά απαισιόδοξοι και συμπληρώνουν πως μέχρι τώρα οι Κεντρικές Τράπεζες ξεπέρασαν κάθε αναστολή σκορπώντας χρήματα και ο μεγάλος κίνδυνος πλέον είναι ότι ένα στραβοπάτημα της παγκόσμιας οικονομίας θα τις αφήσει εντελώς αδύναμες.

Μία άλλη άποψη που εκφράστηκε για τις σημερινές ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο και οι οποίες έφεραν σημαντική διαφοροποίηση της Σοφοκλέους έναντι των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αναφέρεται σε μία έκδοση ομολογίας από την κυβέρνηση της Λετονίας, η οποία δε στέφθηκε με επιτυχία αναζωπυρώνοντας τους φόβους για την έκθεση των Ελληνικών Τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη. Παράγοντες της Αγοράς ανέφεραν ότι η είδηση έφερε εντολές πώλησης από ξένα χαρτοφυλάκια.

Από την άλλη και όσον αφορά την αισιόδοξη σχολή σκέψης και την Σοφοκλέους, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων οδηγεί καινούριο χρήμα στο Χ.Α., ενώ τα ξένα χαρτοφυλάκια κινούνται με “γεωγραφικούς όρους” και χρονοδιαγράμματα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται τις όποιες κινήσεις διόρθωσης – αποφόρτισης στους Δεικτοβαρείς τίτλους να ακολουθήσουν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους μεσαίας ή μικρότερης κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν “ποιοτικά” χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση η διόρθωση του Τραπεζικού κλάδου (αν δεν διαταράξει σημαντικά την ψυχολογία) θα δείξει ποιοι τίτλοι έχουν πίσω τους “δυνατά χέρια” και εσωκλείουν ουσιαστικές προσδοκίες και ποιοι απλά ακολουθούν την γενικότερη τάση, έστω και με ακραίες διακυμάνσεις.

Η έντονη νευρικότητα εκτιμάται ότι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων, καθώς η πλαγιολισθητική εικόνα των διεθνών Αγορών πιθανότατα θα συνδράμει στη συνέχιση των πτωτικών τάσεων, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Η έλλειψη ειδησεογραφίας θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελληνική Κεφαλαιαγορά να κινηθεί σύμφωνα με τις τάσεις των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Χρηματαγορών.

Περισσότερο εστιασμένο στην Wall Street και συγκεκριμένα στον S&P 500 το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. που δεν θα “ήθελε” ένα κλείσιμο χαμηλότερα των 921 μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβεβαίωνε το σήμα “short” και θα άνοιγε τον δρόμο προς την επόμενη στήριξη των 877 μονάδων. Αντίθετα για επιστροφή του ανοδικού σεναρίου παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 945 μονάδων.

“Κλίση” στον Τραπεζικό δείκτη εντοπίζει η Fortius Finance που επισημαίνει ανήσυχη των καθοδική διάσπαση της στήριξης των 2670 μονάδων. Σύμφωνα με την ΑΧΕ δύο ακόμα κλεισίματα χαμηλότερα από τον εν λόγω όριο, δημιουργούν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για πιθανό “pull back” προς την επόμενη στήριξη των 2240 μονάδων.

Επίσης η Fortius εστιάζει την προσοχή της στον τίτλο του ΟΤΕ (καθώς συνεχίστηκαν οι φήμες από χρηματιστηριακά γραφεία για τοποθετήσεις από “εισαγόμενες” εντολές).

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, διαγραμματικά η μετοχή “φλερτάρει” με την άνω πλευρά του μεσοπρόθεσμου τριγωνικού σχηματισμού των τελευταίων οκτώ μηνών. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση -με αυξημένο όγκο συναλλαγών- της εν λόγω πλευράς θα αλλάξει το “τοπίο” στη μετοχή ανοίγοντας το δρόμο για την προσέγγιση της ισχυρής αντίστασης των 15,26 ευρώ, έχοντας ως ενδιάμεσα ανοδικά “σκαλοπάτια” τις περιοχές των 13,46 ευρώ και 14,26 ευρώ.

Στατιστικά, η μετοχή του ΟΤΕ είναι ίσως από τις λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έχει υποαποδώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις υπόλοιπους τίτλους του FTSE, αναφέρει η Fortius.

Στον “κατακόκκινο” FTSE ασφαλώς και κυριαρχούν οι τίτλοι που έκλεισαν με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων. Έτσι με πωλητές έκλεισαν οι Coca-Cola (107630 τεμ. ανεκτέλεστο), Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Alpha Bank, Eurobank και με αγοραστές οι ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, MPB, MIG.

Οι ημερήσιες απώλειες για “όλα τα γούστα”. Ξεκινώντας από την Intralot (-6,13%) και συνεχίζοντας με Κύπρου (-5,76%), Μυτιληναίο (-4,68%), ΟΠΑΠ (-4,03%), Αγροτική (-4,97%), Εθνική (-4,24%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-4,71%0 και Eurobank (-4,71%).

Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Τιτάν, Motor Oil, Alpha Bank, MPB και του 2% οι Βιοχάλκο, Πειραιώς και MIG.

Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 2430,6 μονάδες (11.04), όμως μετά τις 11.53 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2331,1 μονάδες (16.56) και έκλεισε στις 2338,9 με απώλειες 2,9%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 268 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 176 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 6 έως 9,88%.

Τέλος για μία ακόμα συνεδρίαση σημειώθηκε σημαντικός δανεισμός στην Τρ. Κύπρου.

----Οι κινήσεις δανεισμού τίτλων και short selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (1576000 Κύπρου, 30000 Πειραιώς, 90000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3910), Eurobank (1183), Alpha Bank (1220), ΔΕΗ (753), Πειραιώς (2875), Κύπρου (5248), Intralot (656), MPB (2244), ΟΤΕ (3514), Ιντρακόμ (833), Μυτιληναίος (557), ΓΕΚ (1054), Αγροτική (448), MIG (240), Ταχ. Ταμιευτήριο (151), Τιτάν (128), Μέτκα (138), Motor Oil (100), Ελ. Πετρέλαια (112), Βιοχάλκο (108).

Επίσης ας σημειωθούν τα 540 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 15,00 ευρώ.

Τέλος και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. κατά την συνεδρίαση της 4/6/2009 σημειώθηκαν ανοικτές πωλήσεις 220000 τεμ. για την Κύπρου, 96200 τεμ. στην Eurobank, 30000 τεμ. για την Πειραιώς, 50000 τεμ. στην Αγροτική και 10000 τεμ. στην Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v