Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καμπανάκι" πωλητών στη Σοφοκλέους

Σημαντικές πιέσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές φέρνουν την αγορά προς τις 2.300-2.320 μονάδες. Κράτησε μεν τις 1.180  ο FTSE 20, προβλημάτισε όμως πέρα από τις τράπεζες η εικόνα των ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με σημαντικές απώλειες για βασικούς δείκτες, μετοχές φαίνεται πως τα… σχέδια για άμεση έκταση της ανοδικής φοράς μετατίθενται για ευθετότερο χρόνο.

Στις 2.319 μον. ο Γενικός Δείκτης (με -2,2%) και στις 1.182 μον. ο FTSE 20 (με -2,5%) , καθώς οι πωλητές πήραν το ΄΄πάνω χέρι΄΄ από την αρχή της συνεδρίασης.

Η αδυναμία της αγοράς (του Ftse20) να υπερβεί την περιοχή-αντίσταση των 1.270-1.275 μονάδων σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα που … άφησε πίσω της η εκλογική αναμέτρηση οδήγησε σε αναδίπλωση τους εν δυνάμει αγοραστές. Από τη στιγμή μάλιστα, που δεν δίνονταν σήμα για ξεκάθαρη ανοδική συνέχεια στην Wall και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια τα όσα σημειώθηκαν σήμερα θα πρέπει να θεωρηθούν λίγο ως πολύ φυσιολογικά.

Πτωτικά στο σύνολο τους τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του FTSE 20, κυρίως όσες είχαν υπεραποδώσει από τα χαμηλά της 6-9/3 μέχρι τα τελευταία υψηλά. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και τώρα η μετοχή για παράδειγμα της Εθνικής κυμαίνεται περίπου 117% υψηλότερα από τα ΄΄χαμηλά΄΄της .

Ανάλογη η απόδοση κατά 135% για την Eurobank περίπου όσο για την Alpha Bank, ή την Πειραιώς, ενώ ακόμη και μετά την τελευταία διόρθωση η Κύπρου μετρά 173% από τον πυθμένα της.

Εάν επιχειρήσουμε να κρατήσουμε κάποια στοιχεία από τη σημερινή συνεδρίαση θα αναφέραμε την επιβεβαίωση της τεχνικότητας των 1.160 - 1.180 μονάδων για τον 20άρη, περιοχή που υπό προυποθέσεις μπορεί να κρατήσει μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση στις ξένες αγορές.

Αυτό φέρνει την αγορά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σε πλάγια κίνηση πέριξ των 2.260 μονάδων βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος (;) σε αυτό τον ανοδικό κύκλο, που ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου και έδωσε ένα εκρηκτικό ράλι 13 εβδομάδων. Όλα αυτά με την αίρεση πως ανάλογα μηνύματα διόρθωσης θα δοθούν και από την Wall, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί΄( ή όχι) άμεσα.

Οι συναλλαγές των 225 εκατ. ευρώ θεωρούνται μάλλον αρκετές για μία πτωτική συνεδρίαση, όπως η σημερινή καθώς περισσότερα από 40 αφορούσαν σε συναλλαγές της Εθνικής, και από περίπου 26-28 εκατ. ευρώ για τις μετοχές των ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Θα λέγαμε, πως αποθαρρυντική ένδειξη θεωρούμε την αδύναμη εικόνα που παρουσίασαν σήμερα οι μετοχές των δύο επιχειρήσεων παρά η συνεχιζόμενη κατοχύρωση θέσεων-αποχώρηση από τραπεζικούς τίτλους.

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση της μετοχής του ΟΠΑΠ ΄το ΄΄μη τραπεζικό τρίδυμο΄΄ του 20άρη εμφανίστηκε εξαιρετικά αδύναμο και απρόσμενα (κατά την εκτίμηση μας) απροετοίμαστο μπροστά στις πωλήσεις των ξένων διαχειριστών. Θα θέλαμε προτού καταλήξουμε σε πιο ξεκάθαρη εκτίμηση να δούμε την πορεία ειδικά αυτών των τριών μετοχών στις επόμενες μία-δύο συνεδριάσεις.

Είναι ενδεικτικό, πως από το σύνολο των μετοχών του 20άρη διασώθηκαν η MIG στα 3,62 ευρώ, Τιτάν στα 21,2 ευρώ, Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,38 ευρώ.

Η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές στο 1/ 3 δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την τελική εικόνα της αγοράς, που για να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.160-1.180 μονάδων (FTSE 20) θα χρειαστεί μία δυνατή ώθηση από τις ξένες αγορές.

Μεμονωμένες οι περιπτώσεις εισηγμένων, που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα με την Frigoglass στα 6,4 ευρώ (6,6%), Ιατρικό στα 1,88 ευρώ, Axon στα 1,38 ευρώ, Forthnet στα 1,81 ευρώ, και ελάχιστες ακόμη περιπτώσεις.


Υ.Γ.: Η συντακτική ομάδα του euro2day.gr εκφράζει τα θερμά συλληπητήριά της στο συνάδελφο, Θανάση Σταυρόπουλο, για την απώλεια του πατέρα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v