Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα επηρεάσουν οι εκλογές; Κλειδί η ΕΤΕ

Θα αποτυπωθούν και αν ναι σε ποιο βαθμό οι πολιτικές εξελίξεις και η προεξόφληση τους στο ταμπλό. Απαιτούνται… ισχυρά καύσιμα για την επαναπροσέγγιση της κορυφής των 1.270-1.275 μονάδων. Κλειδί τα 20 ευρώ για την Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση και εύλογο το ενδιαφέρον των παικτών για τις όποιες πιθανές «αποτυπώσεις» της πολιτικής κατάστασης και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Χωρίς να έχει μεταβληθεί ακόμη η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα με το γεγονός της αδυναμίας υπέρβασης των 1.270-1.275 μονάδων για τον FTSE 20. Και μπορεί να αποτελεί κοινή εκτίμηση πια πως η τάση και του ΧΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν της Wall μένει ωστόσο να καταγραφούν σήμερα-αύριο οι όποιες πιθανές επιπτώσεις.

Στην Wall η παρτίδα σώθηκε στο…παρά πέντε όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day. Ο Dow Jones με κλείσιμο στις 8.765 μονάδες προφανώς και παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από τις 8/550-8.600 μονάδες αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω έκτασης του προς τις 9.000-9.200 μονάδες αλλά χρειάζονται νέες παράμετροι-καύσιμα για αυτή την κίνηση.

Μένουμε λοιπόν, μέχρι νεοτέρας σε κατάσταση επιφυλακής-αναμονής και μέγιστης ετοιμότητας ειδικά όσον αφορά στην διακύμανση του FTSE 20.

Με κλείσιμο στις 1.212,6 μονάδες απέχει σημαντικά από την πολύ σημαντική κορυφή(και ισχυρή αντίσταση) των 1.270-1.275 μονάδων με ζητούμενη την βραχυπρόθεσμη τάση τραπεζικών μετοχών και τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τεχνικής πλευράς θα φανεί άμεσα εάν είναι εφικτή η επαναπροσέγγιση της κορυφής ή κατά πόσον θα πρέπει να περιμένουμε…βουτιά για παράδειγμα του 20άρη προς τις 1.160-1.180 μονάδες.

Η Εθνική έγραψε στις 5/6 ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή στα 20,08 ευρώ διαμορφώθηκε όμως σε κλείσιμο στα 19,61 ευρώ ενώ είχαν προηγηθεί (1-3/6) τρεις συνεδριάσεις με τη μετοχή σε επίπεδα πάνω από τα 20 ευρώ.

Σχηματισμός διπλής κορυφής στα 20,7-20,9 ευρώ και σημείο αναφοράς εκ των πραγμάτων για τους ισχυρούς παίκτες, οι οποίοι από τα 17,5-18,5 ευρώ ποντάρουν σε πειστική ανοδική διάσπαση των 20,5-21 ευρώ.

Από τον FTSE 20 «χρειάζεται» αντίδραση η Eurobank (τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), η Alpha Bank και επειγόντως η Κύπρου καθώς κινδυνεύει να βρεθεί χαμηλότερα και των 4,4 ευρώ (δεν μετρά ούτε μία θετική συνεδρίαση μετά τα όσα συνέβησαν στις 29/5) με πρωτοφανές άδειασμα από ξένο θεσμικό διαχειριστή.

Μένει να φανεί η ανθεκτικότητα των ΟΤΕ στα 12,34 ευρώ, των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής (από τον κλάδο) αλλά και των ΔΕΗ. ΟΠΑΠ (21,6 ευρώ και πολύτιμη βοήθεια την Παρασκευή).

Εάν η αγορά βρει τον ρυθμό της στην διάρκεια της συνεδρίασης θα μπορούμε να έχουμε και πιο ξεκάθαρη εικόνα για την στάση των ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων, που διατηρούν μεγάλες θέσεις στην αγορά, αποκομίζουν υψηλές υπεραξίες και αναμένουν την αποσαφήνιση της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης.

Μέχρι νεοτέρας εστιάζουμε την προσοχή μας στο ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης (ή όχι) της κορυφής των 1.270-1.275 μονάδων για τον FTSE 20 σενάριο που σχετίζεται με την φορά της Wall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v