Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κρατά" τις 1.180 μονάδες ο 20άρης

Μαζεύεται εν μέρει το αρχικό άδειασμα με τον Ftse20 να κρατά τις 1.180 μονάδες. Σημαντικές απώλειες για ΔΕΗ, ΟΤΕ τα δύο κυριότερα στηρίγματα σε φάσεις διόρθωσης των τραπεζών. Σε καλύτερες τιμές απορροφάται η προσφορά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετριάσθηκαν σε κάποιο βαθμό οι ρευστοποιήσεις (κυρίως σε τράπεζες) και η αγορά παίρνει μικρές ανάσες. Αναφερόμαστε σε μία μικρή αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά των 2.313 περίπου 20 μονάδες υψηλότερα και για τον Ftse20 από τις 1.179 προς τις 1.190 μονάδες.

Η μέχρι στιγμής επιβεβαίωση των 1.160-1.180 μονάδων (δηλαδή του άνω ορίου του εύρους) αφήνει κάποιες ελπίδες για τη συνέχεια. Το γεγονός, πως οι μέχρι τώρα συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ ενδέχεται να φανεί ενθαρρυντική ένδειξη εάν και εφ΄όσον ΄΄κρατηθεί΄΄ σήμερα αύριο η Wall.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια των βασικών δεικτών παράπεμπαν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα και συγκεκριμένα κατά 0,15% για τον DJIA. Εκ πρώτης όψεως η αμερικανική αγορά…ασθμαίνει και από κοντά οι υπόλοιπες-συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής- ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το ότι λ.χ ο DJIA ΄΄έρχεται΄΄ από μια μεγάλη ανοδική αντίδραση με διάσπαση της κρίσιμης περιοχής των 8.550 μονάδων.

Ανάλογα στο ΧΑ αν και οι βασικοί δείκτες, μετοχές κλίνουν χαμηλότερα με την διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων εμφανή δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα ένας επόμενος ανοδικός κύκλος.

Λογικό είναι στο ΧΑ να επικρατούν… δεύτερες σκέψεις και κατοχύρωση θέσεων, όσο οι ξένες αγορές αδυνατούν να κινηθούν υψηλότερα, όμως η προσφορά απορροφάται από συγκεκριμένους επενδυτικούς και τραπεζικούς κύκλους, ενώ η κινητικότητα σε ένα μέρος του ταμπλώ συντηρείται.

Με αξιώσεις θα λέγαμε- και παρά την διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη- σε μετοχές όπως ΜΕΤΚΑ (8,69 ευρώ) Μυτιληναίος (6,57 ευρώ), Frigoglass ( 6,54 ευρώ) αλλά και Τιτάν στα 21,21 ευρώ, Marfin Investment Group στα 3,73 ευρώ, Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,41 ευρώ.

Συνεκτιμούμε όμως και την κόντρα κίνηση μετοχών όπως Axon, Forthnet κ.α. τη στιγμή που η προσφορά που βγαίνει εδώ και 15-20 ΄ σε Εθνική, Eurobank, AlphaBank δείχνει να απορροφάται ομαλότερα και σε κάπως καλύτερες τιμές.

Αντιθέτως μας προβληματίζει το…άδειασμα δύο εκ των μετοχών (που ποντάρουμε σε περιόδους διόρθωσης του Ftse20) των ΟΤΕ και ΔΕΗ. Και στις δύο η προσφορά φαίνεται να προέρχεται από ξένους διαχειριστές (και όχι από τους γνωστούς εγχώριους κύκλους) πιέζοντας την τιμή σημαντικά χαμηλότερα. Μέχρι και 4,2% κάτω η ΔΕΗ στα 15,9 ευρώ και κατά 3,6% ο ΟΤΕ στα 11,9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v