Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ήπια κέρδη εν αναμονή Wall και αργίας

Περισσότερο στην έξοδο του τριημέρου και τις εκλογές έχουν το μυαλό τους οι παίκτες με τον τζίρο να περιορίζεται σημαντικά. Θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι 1.200 μονάδες για Ftse20 σε κλείσιμο. Σημαντικά κέρδη για ΕΤΕ και MIG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εξασθενεί η ανοδική φορά των βασικών δεικτών χωρίς ακόμη να ΄΄κινδυνεύει΄΄ η περιοχή των 2.300 μονάδων. Ευρύτερη ζώνη τιμών (γραμμή λαιμού….) όπου είχε συσσωρεύσει προηγούμενα η αγορά και για αυτό σημαντική σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών.

Προσώρας ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 2.350 και ο Ftse20 τις 1.200 μονάδες στοιχεία πολύ σημαντικά για τη συνέχεια. Δεδομένου, ότι στον συγχρονισμό του ΧΑ με τις ξένες αγορές (κυρίως με την Wall) μεσολαβεί η αργία της Δευτέρας και η εκλογική διαδικασία, θα επιμείνουμε να θεωρούμε απαραίτητη προυπόθεση την διασφάλιση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (των 2.300 για ΓΔ και 1.200 για 20άρη) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες δύο-τέσσερις συνεδριάσεις,.

Κλειδί παραμένει η Εθνική, που μέχρι τώρα ΄΄παλεύει΄΄ τα 20-20,5 ευρώ με συναλλαγές μάλλον λογικές καθώς περιορίζονται στις 800-810 χιλιάδες τεμάχια. AlphaBank, Marfin Popular και Πειραιώς αντιδρούν ανοδικά ενώ παραμένει η πίεση για τη μετοχή της Eurobank που υποχωρεί προς τα 8,25 ευρώ. Εξαιρετικά χρήσιμη για τον 20άρη είναι σήμερα η βοήθεια του ΟΠΑΠ στα 21,25 ευρώ (3,6%), ενώ αντιδρά και η Κύπρου στα 4,59 ευρώ. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η επαναφορά μετοχών της κατηγορίας του Μυτιληναίου, Φουρλή, Jumbo ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Καθώς σηματοδοτεί-κατά την εκτίμηση μας- την επανείσοδο στο παιχνίδι των ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων που πρωτοστατούν στο ΧΑ από τα μέσα Φεβρουαρίου και έχουν ΄΄βάλει πλάτη΄΄ ουκ ολίγες φορές στην διάρκεια του ανοδικού κύκλου (από τα χαμηλά της 6-9/3). Περιορισμένες σήμερα και οι συναλλαγές ενισχύουν την εκτίμηση περί μίας υποτονικής συνεδρίασης στο ρυθμό της αναμονής των εκλογών και του τριημέρου, που φαίνεται πως βρίσκει πολλούς ενεργούς παίκτες εκτός αγοράς.

Για αυτό θεωρούμε ζητούμενη για σήμερα την διασφάλιση των στηρίξεων, την διαφύλαξη της τεχνικότητας της αγοράς (δηλαδή να μην ακυρωθεί η βραχυ-μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση) και την διατήρηση της αντίδρασης για συγκεκριμένες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει σχεδόν στο 1 / 1 με εύλογη την επιφυλακτικότητα των επενδυτικών σχημάτων, που δραστηριοποιούνται στη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση. Υποτονικό, μετά από καιρό, το κλίμα σε αυτή την ομάδα μετοχών δηλωτικό της επιφυλακτικότητας και της διάθεσης αναμονής που κυριαρχεί τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v