Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες ανεβαίνουμε και... κατεβαίνουμε

Απώλειες 4,4% επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου στις τράπεζες, περιορίζοντας τα μηνιαία κέρδη και το ΓΔ  στο 4,4%. Δύσκολη η συνέχεια, αφού ο Σεπτέμβριος είναι κακός μήνας για τις αγορές.

Διόρθωση στις Τράπεζες, χαμηλότερα οι “υποσιτισμένες” από κέρδη και συναλλαγές μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αφορμή την σημαντική υποχώρηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Κίνας και με την Σοφοκλέους να υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Με τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2500 μονάδων και στο χαμηλό ημέρας, ο Γενικός Δείκτης αποχαιρέτησε τον μήνα Αύγουστο, αφού μέσα στον μήνα “είδε” νέα υψηλά δεκαμήνου επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και καιρό υποστήριζαν ότι το “peak” στα “μπάνια του λαού” μπορεί να συνοδευτεί με νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα όμως οι εισροές νέων κεφαλαίων (τουλάχιστον από κωδικούς λιανικής) παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, πιθανότατα γιατί μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όχι μόνο δεν “είδαν” νέα υψηλά τρέχοντος έτους μέσα στον Αύγουστο, αλλά υπολείπονται και από την κορυφή του Ιουνίου.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι κορυφές Ιουνίου έδωσαν κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη στις 2427,45 μονάδες (2/6), στον FTSE στις 1264,45 μονάδες (1/6), στον FTSEM στις 3002,93 μονάδες (12/6), στον FTSES στις 516,5 μονάδες (3/6) και στον Τραπεζικό δείκτη στις 2841,25 μονάδες (1/6).

Έτσι με βάση το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης από τα υψηλά Ιουνίου σημειώνει κέρδη 1,6%, ο FTSE κέρδη 2,36%, ο Τραπεζικός Δείκτης κέρδη 11,87%, ενώ αντίθετα FTSEM και FTSES όχι μόνο δεν “είδαν” νέα υψηλά αλλά αντίθετα από τις κορυφές Ιουνίου απέχουν 6,81% και 7,83% αντίστοιχα.

Συμπερασματικά το Αυγουστιάτικο πάρτι που έφερε τον Γενικό Δείκτη έως και σε υψηλά 10 μηνών, μάλλον είχε ελάχιστους “προσκεκλημένους”, ενώ η σημαντική ψαλίδα απόδοσης μεταξύ Τραπεζικού δείκτη και FTSE δείχνει ότι ακόμα και στους Δεικτοβαρείς τίτλους το αγοραστικό ενδιαφέρον έγειρε καθαρά υπέρ των Τραπεζικών τίτλων.

Μάλιστα Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Αγροτική, Μυτιληναίος και MIG, σήμερα, βρέθηκαν χαμηλότερα από το κλέισιμο της 31/7/2009.

Περίπου στα ίδια συμπεράσματα οδηγούν και οι μηνιαίες μεταβολές. Έτσι τον Αύγουστο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,4%, ο FTSE με κέρδη 6,43%, ο Τραπεζικός δείκτης με κέρδη 11,16%, ενώ αντίθετα FTSEM και FTSES βρέθηκαν στις 31/8 να γράφουν μηνιαίες απώλειες 1,57% και 1,78% αντίστοιχα (!)

Αλλαγή του σκηνικού και σχετική απεξάρτηση της Σοφοκλέους από την Τραπεζοκεντρική της υφή πιθανότατα θα έφερνε θετική ψυχολογία στα μικρότερα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια η οποία θα αναζητούσε επιτακτικά την επόμενη επενδυτική ιδέα - ευκαιρία ή το σενάριο που βρίσκεται στο παρασκήνιο, ενώ ταυτόχρονα θα επέφερε αύξηση της αγοραστικής δύναμης χαρτοφυλακίων που παραμένουν επί μήνες εγκλωβισμένα σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που επιμένουν να “υποσιτίζονται” συναλλακτικά.

Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη των χορηγήσεων, ανησυχεί τους Κινέζους σχετικά με την εξέλιξη της ανάκαμψης της Χώρας τους. Και σίγουρα προβληματίζει όλους τους υπόλοιπους επενδυτές, καθώς η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αλλά μέχρι εκεί, τονίζουν οι αισιόδοξοι επαγγελματίες του χώρου.

Σύμφωνα με τις αισιόδοξες αναλύσεις ο όγκος της ρευστότητας που ακόμη παραμένει εκτός των Αγορών είναι τόσο μεγάλος, που με την βοήθεια των καλών στοιχείων για την Οικονομία, μπορεί να πυροδοτήσει έναν ακόμη δυναμικό γύρο ανόδου στις μετοχές, με το momentum να καθορίζεται από τους επενδυτές που θα αρχίσουν και πάλι να “κυνηγούν” αποδόσεις, ενώ εάν η έννοια της διατηρητέας ανάκαμψης αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα, τότε οποιεσδήποτε οπισθοχωρήσεις στις Αγορές θα αποτελούν ευκαιρία τοποθετήσεων και όχι ρευστοποιήσεων από τους “bears” της Aγοράς.

Η αισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι όλοι αυτοί οι διαχειριστές κεφαλαίων που έχασαν το πρώτο ανοδικό κύμα θα ψάξουν την ευκαιρία να βάλουν την ρευστότητά τους να “δουλέψει”, εκλαμβάνοντας την όποια διόρθωση σαν ευκαιρία τοποθετήσεων (!) και δίνοντας ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στους “αμετανόητους” “bearish”

Οι θετικές εκπλήξεις από τα οικονομικά στοιχεία κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις της κερδοφορίας των εισηγμένων από τους αναλυτές, καθώς και η δυναμική επιστροφή των ιδιωτών επενδυτών στις μετοχές οι οποίοι θα απομακρυνθούν πλέον από την Αγορά ομολόγων, είναι μερικά από τα πιθανολογούμενα “καύσιμα” προκειμένου οι Αγορές να κινηθούν ακόμα ψηλότερα.

Τα στοιχεία για τις τοποθετήσεις στις Αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές διατηρούν διεθνώς μια μειωμένη θέση σε προϊόντα με επενδυτικό κίνδυνο και τώρα φαίνεται να σπεύδουν όλοι να προσθέσουν στοιχεία κινδύνου στα χαρτοφυλάκια, υπογραμμίζουν αρκετοί διεθνείς αναλυτές.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στο ερώτημα προς τα πού θα κινηθεί η Αγορά. Ωστόσο, κάποιοι χρηματιστές σημειώνουν πως δεν αποκλείεται να δούμε υψηλότερα επίπεδα, αφού οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. δεν έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις.

Επιπλέον η Αγορά δεν “πρόδωσε” αυτούς που τοποθετήθηκαν στις σχετικά πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου και παρά την φτωχή µερισµατική χρονιά οι αποδόσεις ξεπέρασαν κατά πολύ άλλες πιο πρόσφορες για την κερδοφορία των εταιρειών περιόδους.

Αντίθετα οι περισσότεροι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι αν και οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι ακόμη υπερβολικές, δεν είναι πλέον “κραυγαλέα φθηνές” και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς με την ανεργία να είναι τόσο υψηλή και την διάθεση κατανάλωσης σε χαμηλά επίπεδα, φαίνεται πως δεν έχουμε περάσει ακόμη την “στροφή”.

Πιο συντηρητικοί παράγοντες σημειώνουν πως ακόμα και αν τα κέρδη των Τραπεζών εξέπληξαν ευχάριστα, θα πρέπει να συνηγορήσουν και τα διεθνή χρηματιστήρια προκειμένου το Χ.Α. να δει υψηλότερα επίπεδα. Αν το κλίμα το Φθινόπωρο δεν είναι καλό για τα διεθνή Χρηματιστήρια η Αθήνα δύσκολα θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί, ενώ πάντα “παίζει” και η περίπτωση του εκλογικού αιφνιδιασμού με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στην Ελλάδα η κρίση εμφανίστηκε με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το εξωτερικό και με ανάλογη τουλάχιστον καθυστέρηση θα απέλθει”, δηλώνουν ουκ ολίγοι απαισιόδοξοι επαγγελματίες της Αγοράς που υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται η διάρκεια της κρίσης να επιμηκυνθεί λόγω και των γνωστών διαρθρωτικών προβλημάτων στη Χώρα.

Μάλιστα αρκετοί φοβούνται επιδείνωση της κατάστασης το Φθινόπωρο με αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των πτωχεύσεων και της ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, το πού βρισκόμαστε από άποψη διαθέσεων των Αγορών θα αρχίσουμε να το ανακαλύπτουμε μετά τις 7 Σεπτεμβρίου - ημερομηνία “επιστροφής στα θρανία” για τους διεθνείς αναλυτές, fund managers κ.τ.λ.. επισημαίνει παράγων της Αγοράς, από τους παλαιότερους του χώρου, τονίζοντας όμως ότι μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι η κυκλική “bull market” των μετοχών παραμένει σε “λειτουργία”.

Αυτά ακόμα και αν τα περιθώρια ανόδου για τους επόμενους 12 μήνες υπολογίζονται ήπια, ακόμα και αν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι βλέπουν πολύ πιθανή μία πρόσκαιρη υπαναχώρηση στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου της τάξης του 15% - 20%.

Προβληματισμένο δηλώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. ιδιαίτερα αν στις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίσουν να αναπτύσσονται τα σενάρια της εκλογολογίας. Σύμφωνα με την ΑΧΕ επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2516 μονάδων, οδηγεί προς τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 2430 και 2350 μονάδες.

Στο εβδομαδιαίο chart τιμών βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να επιδεικνύει διαθέσεις να προσεγγίσει στους επόμενους μήνες τις 2.975 μονάδες, αναφέρει σε τεχνική της ανάλυση η Fortius Finance. “Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης “φλερτάρει” ανοδικά με την περιοχή κορύφωσης του Απριλίου του 2004, στις 2.554 μονάδες. Σημείο, όπου εάν διασπαστεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει το δρόμο για το επόμενο διαγραμματικό επίπεδο αντίστασης των 2.797 μονάδων (πυθμένας Μάιος 2005)”, αναφέρει η Fortius.

Καλά κρατεί και η “μάχη” των κεφαλαιοποιήσεων στο Χ.Α. όπου στην πρώτη θέση έχει ξεκαθαρίσει μακράν η Εθνική (13,26 δισ). Σχετικός συνωστισμός από εκεί και χαμηλότερα από Coca-Cola (5,88 δισ), ΟΠΑΠ (5,42), Eurobank (5,27 δισ) και ΟΤΕ (5,24 δις).

Στα αξιοσημείωτα της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα και το placement 6.140.959 ιδίων μετοχών της Alpha Bank στην τιμή των 12,12 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία από κωδικούς εγχώριων ιδιωτών και θεσμικών χαρτοφυλακίων, χαρτοφυλάκια της Fidelity απέκτησαν επιπλέον 3362867 μετοχές στην ίδια τιμή.

Παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι η τοποθέτηση του επενδυτικού οίκου είναι κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης προς την Τράπεζα και εκτιμούν ότι παρά την αυξημένη ρευστότητα που διαθέτει η Τράπεζα ο σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου μέσα στο Φθινόπωρο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης ας σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική Τράπεζα , MPB, MIG.

Από τον 20αρη με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Αγροτική Τράπεζα (+0,63%), Coca-Cola (+0,63%) και Motor Oil (+0,21%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-6,3%), Τιτάνα (-4,94%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-4,23%) και MPB (-4,03%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, MIG και του 2% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειριαώς και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 2466,41 μονάδων με απώλειες 2,91%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 330 εκατ. από τα οποία τα 121,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 171 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 15,79%.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (6900 Εθνική, 2090000 Alpha Bank, 5600 Eurobank, 8200 Coca-Cola, 42700 MPB, 7200 MIG, 16900 Τιτάν, 7500 Πειραιώς, 65600 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4622), Alpha Bank (1572), Κύπρου (419), ΟΤΕ (2047), Ταχ. Ταμιευτήριο (981), ΟΠΑΠ (1233), MPB (1444), Ιντρακόμ (288), Eurobank (631), Πειραιώς (854), ΓΕΚ (751), Μυτιληναίος (226), Αγροτική (199), ΔΕΗ (287), MIG (296), Coca-Cola (326), Intralot (474), Motor Oil (219).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 31/8 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alapis 10000 τεμ.., Eurobank 21880 τεμ., Εθνική 26000 τεμ., Κύπρου 48388 τεμ. και Πειραιώς 50000 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς 125000 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v