Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες πάντα ο πρώτος λόγος

Η πρώτη κίνηση αξιοποίησης της θετικής συγκυρίας επιχειρήθηκε από την Alpha. Στην αγορά προεξοφλείται πως δεν θα είναι η τελευταία σε έναν κλάδο που θέλει υψηλές αποτιμήσεις. Και Έλληνες πίσω από το -6,3% της Εθνικής.

Αναμενόμενη μεν η χθεσινή διόρθωση, στην τελευταία συνεδρίαση ενός παραγωγικού μήνα, μεγαλύτερη όμως ως προς την έκταση της υποχώρησης συγκεκριμένων μετοχών.

Και δη τραπεζικών και για να γινόμαστε πιο ξεκάθαροι της Εθνικής. Θεωρητικά η…αδυναμία, χθες, της Εθνικής θα δικαιολογούνταν μόνο από την ενεργοποίηση μεγάλου ξένου πωλητή, ωστόσο το περίεργο είναι πως πωλήσεις βγήκαν περισσότερο από την πλευρά εγχώριων και όπως λέγεται 2-3 επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Κατά συνέπεια η πίεση στην Εθνική (-6,3% στα 21,85 ευρώ) παραπέμπει σε… άτσαλο εσπευσμένο "άδειασμα" διαχειριστών που ΄΄καίγονται΄΄ για ρευστότητα έχοντας μεγάλο μέρος των θέσεων τους σε χρονικό ορίζοντα Τ συν 3.

Το παρασκήνιο των τελευταίων "ανοιχτών αγορών" είναι γνωστό στο επιτελείο και της Εθνικής και των άλλων τραπεζών φανταζόμαστε και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Κλείνουμε το όλο θέμα εδώ…εκτός εάν χρειαστεί να υποστηρίξουμε τη θέση μας.

Με την Εθνική στο -6,3% ορισμένοι σπεύδουν να προδικάσουν, πως η στόχευση των 23,9 ευρώ και της αντίδρασης προς τα 27 ευρώ μετατίθεται επ΄ αόριστον. Ας έχουμε υπομονή μία-δύο συνεδριάσεις και μόνο εάν δούμε τον FTSE 20 να χάνει τις 1.270 μονάδες θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την βραχυπρόθεσμη στάση μας.

Προς ώρας το ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτό, που "βλέπει" τον 20άρη να βρίσκει στηρίξεις στην πρώτη σοβαρή περιοχή άμυνας αποφεύγοντας την διόρθωση έως τις 1.235 μονάδες, κάτι που θα έχρηζε αναπροσαρμογής της αγοραστικής τακτικής.

Νωρίτερα στην Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση μέχρι 0,9% υψηλότερα του βασικού δείκτη, ωστόσο ζητούμενη είναι η αποσαφήνιση της τάσης στην Wall σήμερα το αργότερο αύριο.

Θεωρώντας πιθανότερο το ενδεχόμενο της ελεγχόμενης διόρθωσης ο Δείκτης Τραπεζών θα μπορούσε να διορθώσει μέχρι την ζώνη των 3.050-3.080 μονάδων ολοκληρώνοντας σε αυτή την περίπτωση έναν βραχύβιο κύκλο, που ξεκίνησε από την κορυφή των 3.476 μονάδων στη συνεδρίαση της 27 Αυγούστου.

Στην αγορά χθες σημειώθηκε το πρώτο…κρούσμα προσπάθειας αξιοποίησης του καλού κλίματος και των ενισχυμένων αποτιμήσεων με την διάθεση του πρώτου πακέτου ίδιων μετοχών από την Alpha Bank και ενός επιπλέον μειοψηφικού μεριδίου σε ομολογουμένως πολύ καλές τιμές.

Προφανώς όλο αυτό το…παιχνίδι μόχλευσης στον τραπεζικό κλάδο δεν στήθηκε για να διατεθούν μόνο αυτά τα δύο…πακετάκια της Alpha Bank σε καλό ομολογουμένως premium, για αυτό θεωρούμε πρόγευση την κίνηση της τράπεζας για άλλες ανάλογες που θα ακολουθηθούν από τους περισσότερους του κλάδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v