Alpha και Eurobank στέλουν τον ΓΔ στις 2.600

Μία ανάσα από την κορυφή των 1.374,87 μον. της 27/8 ο FΤ20. Με γερά πονταρίσματα ισχυρών παικτών σε Eurobank, Alpha bank, την Εθνική στα 23 ευρώ και υπεραπόδοση για MPB, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο.

Σε σχηματισμό "διπλής κορυφής" ή υπέρβασης και καταγραφής νέων υψηλών έτους οδηγείται ο Ftse20. Εύλογο το ερώτημα, που επιχειρείται να απαντηθεί από την αγορά σήμερα, καθώς η σταδιακή αντίδραση του δείκτη… ξεδιπλώθηκε μέχρι τις 1.372,18 έναντι των 1.374,87 μονάδων της 27ης Αυγούστου.

Ερώτημα, που δύσκολα θα απαντηθεί σήμερα και κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών θα χρειαστεί (τουλάχιστον) και την αυριανή συνεδρίαση προκειμένου να αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Στην περίπτωση σχηματισμού "διπλής κορυφής" με ενδεχόμενη αδυναμία άμεσης υπέρβασης της η αύξηση των πωλητικών θέσεων θα είναι η πιο σώφρων κίνηση.

Όμως στην αντίθετη περίπτωση, που ο FΤ20 συνεχίσει πέραν των 1.390 προς τις 1.405 μονάδες, τότε και η βραχυπρόθεσμη στάση μας αλλάζει, καθώς θα έχουμε την επιβεβαίωση ενός σεναρίου στο οποίο πόνταραν πολύ και πολλοί ισχυροί παίκτες.

Η μόνη…παραφωνία θα είναι η προεκλογική επιβεβαίωση και όχι αμέσως μετά τις 4/10 όπως περίμεναν οι περισσότεροι. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά μένει να φανούν σήμερα-αύριο, ενώ προσώρας ο τραπεζικός κλάδος (πλησιάζει τις 3.400 μονάδες) ηγείται του εγχειρήματος με τις Eurobank -Alpha Bank και Marfin Popular να υπεραποδίδουν μέχρι και 4,3%, ενώ σε πιο… ήπιο ρυθμό η Εθνική "δένει" τα 22,8 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ σταθερά σε ΕΧΑΕ αλλά και σε Coca Cola 3Ε, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Intralot, Μυτιληναίος να ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία.

Μέχρι τώρα η συνεδρίαση "κρύβει" αρκετές προσπάθειες καταγραφής νέων υψηλών από μετοχές-σηματωρούς του Συστήματος, σε μία εμφανή επιβεβαίωση της ισχύος αυτών των ομάδων παικτών, κυρίως όμως μίας λογικής προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος που επιχειρείται τουλάχιστον από μερίδα αυτών των κύκλων.

Ο τζίρος, συμπεριλαμβανόμενων των πακέτων-προσυμφωνημένων πράξεων, ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, καθώς απ΄ ότι φαίνεται επισπεύδεται η ενεργοποίηση μεγάλων εντολών αγοράς σε τραπεζικά χαρτιά και τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 2 προς 1 με 75-80 τίτλους να αντιδρούν επιθετικά. Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 45΄ενδιαφέρον παρουσίαζε η πορεία της Δομικής Κρήτης στα 1,30 ευρώ, της Proton Bank στα 1,66 ευρώ, της Ιντρακόμ στα 1,90 ευρώ, των ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Cyclon κ.α. προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Μέχρι τώρα κρατάμε την δημιουργία του "σχηματισμού διπλής κορυφής" και των επόμενων βημάτων της Σοφοκλέους, που μπορεί να την φέρουν σε απόλυτο συγχρονισμό με την διαφαινόμενη "κατάκτηση του οχυρού" των 1.105 μονάδων από τον S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v