Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα βόλευε μια (μικρή) διόρθωση

Βολική φαντάζει μια διόρθωση τραπεζών και 20άρη προκειμένου να προσελκυσθούν νέοι παίκτες και νέα ρευστότητα. Κλειδί η ανακόλουθη με την πορεία του τραπεζικού δείκτη Εθνική Τράπεζα & το ενδεχόμενο κατοχύρωσης κερδών.

Νέα υψηλά περισσότερες υποχρεώσεις. Κάπως έτσι αποτυπώνεται η νέα κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την χθεσινή θεαματική επανάκαμψη των τραπεζών στο προσκήνιο.

Η καταγραφή "κορυφής" για τον Ftse 20 στις 1.387,5 και στις 3.444,5 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη υποχρεώνει τους ισχυρούς παίκτες να εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής, δηλαδή έως και τις 2 Οκτωβρίου.

Η παράλληλη κίνηση 20άρη και τραπεζών, προυπόθεση απαραίτητη για την στήλη εδώ και καιρό, προκειμένου να βεβαιωθεί η ισχύς της αγοράς δημιουργεί νέους κανόνες… συμπεριφοράς σε ξένους και εγχώριους παίκτες.

Τάση, που θα ισχυροποιηθεί από τη στιγμή που θα αρχίσει να προσελκύεται ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα και διαχυθεί η άνοδος προς άλλους κλάδους.

Αυτό μπορεί να γίνει με την απαραίτητη "συνδρομή" διορθωτικών κινήσεων τόσο του Ftse 20 όσο των τραπεζών ενδεχόμενο που μετά την χθεσινοβραδυνή… υποχώρηση στην Wall και την εκτίμηση για αρχικά καθοδικό άνοιγμα στην Φραγκφούρτη μπορεί να παρασύρει και το ΧΑ.

Από τεχνικής πλευράς οι αντοχές του 20άρη είναι σαφείς και α π α γ ο ρ ε ύ ο υ ν υποχώρηση χαμηλότερα των 1.353 μονάδων (σήμερα-αύριο) προκειμένου στη συνέχεια να εκταθεί πέραν και των 1.390-1.405 μονάδων.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει, όπως πιεστικά επιμένουμε εδώ και καιρό μόνο με τις τράπεζες (είτε μας αρέσει είτε όχι δεν έχει σημασία*) όπου προσώρας παρατηρείται το παράδοξο της ανακόλουθης διακύμανσης της Εθνικής σε σχέση με τον κλαδικό δείκτη.

Πρακτικά η μετοχή της Εθνικής έγραψε χθες υψηλό στα 23,90 για να κλείσει τελικά στα 23,80 ευρώ, όταν ο τραπεζικός δείκτης έπαινε κορυφή στις 3.444,5 μονάδες. Όμως η κορυφή έτους για τη μετοχή της Εθνικής έχει σημειωθεί και δ ι π λ ή μάλιστα στις 27-28 Αυγούστου (οπότε και το προηγούμενο υψηλό του 20άρη στις 1.374 μονάδες) και συγκεκριμένα στα 24,20-24,17 ευρώ.

Κατά την εκτίμηση μας και μετά τις νέες εκτιμήσεις της Citigroup για τις ευρωπαικές αγορές, την χθεσινή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κ α ι από την Merrill Lynch το επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνει με αιχμή τη μετοχή της Εθνικής και την ενδεχόμενη υπέρβαση των 23,94 και άμεσα των 24,2 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι ξένοι έχουν ανεβάσει τον πήχη για τη μετοχή έως τα 38 και κάτι ευρώ, σε βάθος χρόνου βέβαια.

Από τη στιγμή, που τράπεζες και 20άρης κινηθούν πειστικά- με πιθανή ενδιάμεση διόρθωση- προς νέα υψηλά θα απαιτηθεί άμεση ενίσχυση των εισροών-συναλλαγών (σε περισσότερα από τα 280-300 εκατ. ευρώ) και διάχυση της τάσης άμεσα και σε άλλους κλάδους.

Επιμένουμε από την επόμενη της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών, πως το Σύστημα δεν θα αφήσει κανένα πολιτικό ενδεχόμενο να του χαλάσει το… παιχνίδι και πως στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις και επαφές.

Σταθερά αλλά μεθοδικά μετοχές εταιρειών όπως Coca Cola/3 E-Frigoglass, ΓΕΚ/Τέρνα-Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σαράντης, Τιτάν, Μετκα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος κ.α δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο... ταμπλώ και "χτίζονται" μεθοδικά-εξ όσων γνωρίζουμε- τουλάχιστον τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Για αυτό ποντάρουμε στο ενδεχόμενο της νέας υπέρβασης τραπεζών και Ftse 20 με την Εθνική σε αυτή ή την επόμενη φάση να περνά τα 24,2 ευρώ με ανοιχτό π ά ν τ α το ενδεχόμενο διόρθωσης (με σημείο στήριξης –αναφοράς τις 1.353 μονάδες για τον 20άρη) που θα διευκόλυνε την είσοδο νέων παικτών και νέας ρευστότητας.

(*) Καταγεγραμμένη η θέση της στήλης εδώ και καιρό, από την επόμενη κιόλας της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών στην δύσκολη διορθωτική συνεδρίαση της 14/9 όταν ο Ftse 20… βουτούσε χαμηλότερα των 1.300 στις 1.296,96 μονάδες.

Και πιο τελευταίες επίμονες αναφορές στον Εκηβόλο στις 16/9 "τι… βλέπει η JP Morgan στις τράπεζες" και τις 18/9 με την αναφορά μας για "προεκλογική τραπεζική στήριξη από τους ξένους" θέση μας, που επικρίθηκε από φίλους ως "πολιτική παρέμβαση" του γράφοντος και παρεξηγήθηκε από συναγωνιστές του ΧΑ. Αυτά για να μην παρεξηγούμεθα.


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v