Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ στην τελική ευθεία των εκλογών

Παραμονή γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών επιθυμούν αρκετοί ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι. Στο προσκήνιο και ακόμη 1-2 κλάδοι πλην τραπεζών με τις 1.340 μονάδες να αποτελούν κομβικό σημείο για τον FTSE 20.

Στην τελική ευθεία προς τις… κάλπες με τις φήμες, εκτιμήσεις, τις "σίγουρες πληροφορίες" και τα πονταρίσματα να δίνουν και να παίρνουν.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 2.611,5 και τον FTSE 20 από τις 1.379,9 μονάδες και την διάθεση για βραχυπρόθεσμο ρίσκο αυξημένη.

Στο ΧΑ υπάρχει διαμορφωμένη τάση, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συντηρήσει την ταχύτητα που έχει εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες ο 20άρης και μία ομάδα μετοχών αυτών της κατηγορίας να κινείται από υψηλό σε υψηλό ή ακόμη να προσεγγίζει "κορυφές" 52 εβδομάδων.

Ας κρατήσουμε μερικές τιμές του FTSE 20, που ενισχύουν αυτή την εκτίμηση και αφορά στα "κλεισίματα" του στις 1.333.3 (στις 11/9) στις 1.338,2 (18/9) και τις 1.379,9 μονάδες της προηγούμενης Παρασκευής. Και με την ενδοσυνεδριακή μέγιστη έτους να έχει σημειωθεί μία συνεδρίαση νωρίτερα στις 1.400,6 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς η πορεία βασικών δεικτών, μετοχών παραπέμπει στη διάθεση αρκετών ισχυρών επενδυτικών πόλων να μείνουν μέσα στο παιχνίδι, να συντηρηθεί η αγορά γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της κίνησης.

Προφανώς την διαφορά θα κάνει ενδεχόμενη προσπάθεια προσέγγισης των 1.400 μονάδων, με αιχμή τις τράπεζες απ΄όπου όμως διαφαίνεται η διαφοροποίηση της Εθνικής Τράπεζας έναντι άλλων μετοχών του κλάδου. Σε Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και ακόμη 1-2 ομίλους είναι εμφανής η προσπάθεια προεξόφλησης κυρίως μετεκλογικών κινήσεων, εξελίξεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα έχρηζε προσοχής ο πιθανός νέος (μετεκλογικός) ρόλος των τραπεζών, η νέα αναβάθμιση της τιμής-στόχου ελληνικών ομίλων αυτή τη φορά από την HSBC και το σύνολο των κεφαλαίων (συμπεριλαμβανόμενης της βραχυπρόθεσμης…. ρευστότητας) που έχει τοποθετηθεί τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες.

Σε αυτό το σκηνικό αναμφίβολα…μερίδιο έχουν και οι παρενέργειες που δημιουργούνται από την υπόθεση της Ασπίδος, η φημολογία γύρω από την Εμπορική Τράπεζα και η εν γένει κινητικότητα στον χώρο των μικρότερων του κλάδου.

Όμως βραχυπρόθεσμα το ΧΑ είναι λογικό να κινηθεί στον ρυθμό των…εκλογών, περισσότερο των φημών για την (δείνα) σίγουρη μυστική δημοσκόπηση, το (τάδε) δεδομένο αποτέλεσμα αλλά και σε αυτόν της εκδήλωσης του ΧΑ στο Λονδίνο. Το τελευταίο θα μπορούσε, υπό άλλες προϋποθέσεις, να είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή για να "μοχλευθούν" κεφάλαια από το εξωτερικό σε επιμέρους κλάδους.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την πολύ μεγάλη συμφωνία της Motor Oil με την Shell, οι θέσεις κυρίως ξένων σε ομίλους που δραστηριοποιούνται σε ενέργεια-κατασκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάχυση ρευστότητας-ενδιαφέροντος προς ακόμη 2-3 κλάδους και δραστηριότητες.

Όπως επίσης στον κλάδο της "μεταλλουργίας", για τον οποίο η Εθνική σε (τελευταία) ανάλυση της "βλέπει" επιχειρηματικές κινήσεις, συγχωνεύσεις και απορροφήσεις.

Κατά την εκτίμηση μας μόνο η μεταφορά ρευστότητας-ενδιαφέροντος και προς αυτούς τους κλάδους θα μπορούσε να δώσει…πίστωση χρόνου στο σενάριο της περαιτέρω ανόδου μία-δύο εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση. Ειδάλλως ο…πονηρός-συνήθως-Οκτώβριος ενδέχεται να επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Προσώρας όμως μένουμε επικεντρωμένοι σε αυτή την εβδομάδα και τις πρώτες μία, δύο-τρεις συνεδριάσεις μετά την 4 Οκτωβρίου.

Αναλογικά… μικρή πρόγευση του τι συμβαίνει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια μας δίνει-αναλογικά- η Γερμανία (μετά τα χθεσινά αποτελέσματα) την εκτίμηση για μικρή ανοδική πορεία του DAX κατά 0,4-0,5% σε ένα μάλλον μουδιασμένο μετεκλογικό φθινοπωρινό γερμανικό τοπίο…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v