ΧΑ: "Θύμα" της ανεργίας στις ΗΠΑ οι 2.600 μονάδες

Κάτω από το ορόσημο των 2.600  μονάδων υποχώρησε η αγορά, με "βοήθειες" από τα απογοητευτικά στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ. "Βουτιά" άνω του 4% για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς. Άνοδος για ΟΠΑΠ, ΑΤΕ. Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων.

“Πράσινα στοιχήματα” σε “κόκκινο φόντο”

Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο και διέκοψαν το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων με αποτέλεσμα ο Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση να γράψει απώλειες 0,69%, περιορίζοντας τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου στο +45,17%.

“Κουρασμένες” έδειξαν να μπαίνουν οι Τράπεζες στον Οκτώβριο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 4,48%, ενώ στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας θα πρέπει να προστεθούν και τα ιδιότυπα “πονταρίσματα” σε εταιρείες που υποτίθεται ότι θα ευνοηθούν σε περίπτωση Κυβερνητικής αλλαγής και στον ΟΠΑΠ.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα, μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τους αγοραστές να “ποντάρουν” στην αλλαγή της φορολογίας των τυχερών παιχνιδιών σε περίπτωση αλλαγής της Κυβέρνησης.

Στους τίτλους του FTSE και πλην του ΟΠΑΠ με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Αγροτική.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-4,81%), Πειραιώς (-4,21%) και Eurobank (-4%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι ΔΕΗ, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου και Intralot και με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Alpha Bank, MPB. Τέλος αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΟΤΕ, Ελλάκτωρα, Coca-Cola, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2585,92 μονάδες (16.18) και έκλεισε τελικά στις 2593,43 μονάδες με απώλειες 2,06% και βέβαια χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2600 μονάδων. Ο τζίρος στα 253 εκατ. από τα οποία τα 28,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 148 πτωτικών και 23 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 9,42%.

Μεταξύ των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι Σπύρου, Τεγόπουλος, Λιβάνη, Τεχν. Ολυμπιακή, Ναυτεμπορική, ΔΟΛ, Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια και MLS.

Κάποιες πρώτες ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι διεθνείς Αγορές κινούνται σε “false break” και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να το αναιρέσουν ή να το επιβεβαιώσουν, ενώ τα νέα από το μέτωπο ανεργίας στις ΗΠΑ (βρέθηκε τον Σεπτέμβριο σε υψηλά 26 ετών) επιβάρυναν έτι περαιτέρω το κλίμα.

Στην πρώτη περίπτωση η διόρθωση θα είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και σχετικά βραχύβια. Στην δεύτερη περίπτωση δεν αποκλείεται να υπερισχύσει το πλαγιολισθητικό σενάριο και ένας “δύσκολος” για τα χρηματιστήρια Οκτώβριος.

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο μεγαλύτερος “συνωστισμός” πωλητών στον Τραπεζικό κλάδο καθώς συνεχίστηκαν και μάλιστα με κάπως επιθετικότερες διαθέσεις οι ρευστοποιήσεις από ισχυρά χαρτοφυλάκια, που προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, υπό το φόβο πιθανής επιδείνωσης του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Απ΄ ότι φαίνεται αρκετά χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά αποφάσισαν να “γράψουν” τα σημαντικά κέρδη τους, ενώ τεχνικά και για να μην επανέλθουν οι ανησυχίες, η όποια διόρθωση δεν θα πρέπει να δώσει στον Δείκτη κλείσιμο χαμηλότερα των 2568 μονάδων.

Σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της διατήρησης της μεταβλητότητας που μπορεί να δώσει ευκαιρίες για γρήγορες κινήσεις όπου πάντα θα ελλοχεύει και ο κίνδυνος εγκλωβισμών.

Επίσης καθοριστική για την συνέχεια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν τα ξένα funds, καθώς ακόμα και το σχετικά πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι σε περίπτωση επιστροφής της επιφυλακτικότητας η Σοφοκλέους είναι από τις Αγορές που δέχεται πρώτη τις “συνέπειες”.

Παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια προχωρούν σε περιορισμένης έκτασης αναδιαρθρώσεις προσπαθώντας να “μαντέψουν” (σε περίπτωση Κυβερνητικής αλλαγής) τις μετοχές της “επόμενης μέρας”, καθώς κατά πολλούς επαγγελματίες του χώρου τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τις κάλπες, θα είναι η καθοριστική παράμετρος για τη συνέχεια, σε συνάρτηση βέβαια με την τάση των διεθνών Αγορών.

”Κουρασμένες” μπήκαν οι μετοχές στον Οκτώβριο, υποστηρίζουν όσοι προσπαθούν να αυξήσουν την ρευστότητά τους και η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη ήταν κάτι που αναμενόταν εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που προχωρούν “ένα βήμα μπροστά” και υποστηρίζουν ότι η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία δεν συμβαδίζουν με την ευφορία που αποτυπώνεται στα χρηματιστηριακά ταμπλό και βέβαια αυτό ίσως γίνεται ακόμα πιο οξύμωρο στην συνάρτηση Ελληνικής οικονομίας και Σοφοκλέους.

Από την άλλη η επιθετικά αισιόδοξη σχολή σκέψης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε σημαντική διόρθωση είναι ευκαιρία τοποθετήσεων και τίποτα άλλο, αφού οι Αγορές δείχνουν να είναι τροχιοδρομημένες για ψηλότερα επίπεδα. Εάν οι επενδυτές έχουν “φρέσκο χρήμα” και επενδυτικό ορίζοντα τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες, τότε αξίζει να πάρουν το ρίσκο τους.
 
Το σχόλιο των αναλυτών

Αρκετά χαμηλότερα από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, η στήριξη πλέον εντοπίζεται μεταξύ 2.590 – 2.600 μονάδων όπου εκτιμάται ότι διαμορφώνονται καλές προϋποθέσεις για γρήγορες κινήσεις τοποθετήσεων, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θα επέλεγε τίτλους που θα τύχαιναν της προσοχής της Αγοράς την επομένη των εκλογών είτε λόγω αντικειμένου δραστηριότητας είτε λόγω “εκλογικής εποχικότητας”, ιδιότητα η οποία είναι γνωστή σε ανάλογες περιόδους στο παρελθόν. Σύμφωνα με την ΑΧΕ η Αγορά δεν έχει επιβεβαιώσει κάποιο σήμα πώλησης, βρίσκεται σε μια φυσιολογική διορθωτική πορεία από τα πρόσφατα υψηλά της και ως εκ τούτου θα ήταν παρακινδυνευμένη η υιοθέτηση “short” θέσεων, έστω και βραχυπρόθεσμα. Παρόλα αυτά συστήνεται το συντηρητικό προφίλ τοποθετήσεων με αυξημένη ρευστότητα στο χαρτοφυλάκιο και πολύ εστιασμένες κινήσεις σε χρόνο παραμονής στην Αγορά και επιλογές τίτλων.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει το αρνητικό τεχνικά κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας

Βιασύνη ρευστοποιήσεων από πλευράς πωλητών εντοπίζει ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance εκτιμά ότι η τάση στις διεθνείς Αγορές θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και για αυτό ο S&P 500 δεν θα πρέπει να δώσει τρία κλεισίματα χαμηλότερα των 1013 μονάδων, καθώς σε αυτή την περίπτωση βάζει υποψηφιότητα δοκιμασίας η επόμενη στήριξη στις 980 μονάδες.

Όσον αφορά το Χ.Α. επιβεβαιωμένα κλεισίματα, για τον FTSE, χαμηλότερα των 1375 μονάδων οδηγούν προς την στήριξη των 1354 μονάδων και του Τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 3383 μονάδων, βάζουν σε πιθανή δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 3300 και 3085 μονάδες (ακραίο σενάριο, πολύ ισχυρή στήριξη).

Χειρότερη εικόνα από αυτή που παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Σοφοκλέους περίμενε ο Στρ. Πολυχρονέας που εντόπισε προσπάθειες να κρατηθούν τα “προσχήματα”. Ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, η “θετική αύρα” θα έχει διάρκεια μόνο λίγων συνεδριάσεων στο Χ.Α. καθώς σταδιακά ο πρώτος λόγος θα επανέλθει στο διεθνές κλίμα και στους περισσότερο επιφυλακτικούς.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (12900 Eurobank, 20400 Coca-Cola, 63800 Εθνική, 171500 Πειραιώς, 15100 ΔΕΗ, 12000 Motor Oil, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 7500 Τιτάν, 15000 ΟΠΑΠ, 14000 Μηχανική, 231500 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3704), Alpha Bank (537), ΟΤΕ (375), Ταχ. Ταμιευτήριο (310), ΟΠΑΠ (426), MPB (2904), Ιντρακόμ (653), Eurobank (879), Πειραιώς (1822), ΔΕΗ (148), MIG (322), Κύπρου (319), Intralot (304), Ελλάκτωρ (233), Αγροτική (152), Τιτάν (146), Βιοχάλκο (125), ΕΧΑΕ (134), Coca-Cola (225).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/10 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 49061 τεμ., Alpha Bank 171006 τεμ, Eurobank 113492 τεμ., Ιντρακόμ 5000 τεμ., Κύπρου 109042 τεμ., Μηχανική 17000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς 35500 τεμ., Alpha Bank 26000 τεμ., MPB 117753 τεμ., Εθνική 35000 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v