ΧΑ: Πονηρή η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση

Εκλογικό αποτέλεσμα vs διεθνούς συγκυρίας και προεξόφληση εξελίξεων στην οικονομία vs «κόπωσης» των αγορών. Κλειδί για τις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις οι τράπεζες και η πιθανή επαναπροσέγγιση των κορυφών της 30/9.

Από νέα χαμηλότερη βάση ξεκινά το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν σταδιακά από την συνεδρίαση της Τέταρτης και να βυθίζονται την Παρασκευή. Ο μεν Γενικός Δείκτης στις 2.593 από την κορυφή των 2.697,9 μονάδων (30/9) ο δε FTSE 20 στις 1.372 από την κορυφή των 1.438,8 μονάδων.

Η εκτίμηση πως "από την κάλπη περνά η βραχυπρόθεσμη τάση" είναι διάχυτη μεταξύ παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι παραμένουν γενικότερα επιφυλακτικοί για τον Οκτώβριο αλλά και συνεκτιμούν πολύ σοβαρά αυτά, που με αφορμή τις προβλέψεις του N. Rubini προσεγγίζει στο Εγερτήριο του ο Νίκος Γ. Δρόσος.

Οι τεχνικές παράμετροι αποκομμένες από τις πολιτικές εξελίξεις παραπέμπουν περισσότερο στο ενδεχόμενο περαιτέρω ταλαιπωρίας των βασικών δεικτών και μετοχών με τις 1.355 και 1.330 μονάδες να αποτελούν εν δυνάμει στηρίξεις του 20άρη.

Βέβαια η πολιτική παράμετρος, μετά μάλιστα την έκταση του εκλογικού αποτελέσματος, θεωρείται εξαιρετικά ισχυρή, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μέχρις ότου φανούν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.

Πρακτικά αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την…παράδοση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας προσπάθειας "πιστοποίησης" της νέας κατάστασης, που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει τον FTSE 20 προς την κορυφή των 1.438,8 μονάδων. Αυτό προυποθέτει άμεσες και ρηξικέλευθες ενέργειες, που θα πείσουν (ή όχι) κυρίως τους ξένους πως είναι εφικτός ένας κύκλος διαρθρωτικών αλλαγών και αποδοτικών οικονομικών μέτρων. Κάτι, που μένει βέβαια να φανεί μέσα στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες.

Το περίεργο είναι, πως αυτή η περίοδος συμπίπτει με την εμφανή καταγραφή "σχηματισμών κορύφωσης" διεθνώς και την διαφαινόμενη κλίση των βασικών δεικτών προς λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Για αυτό παράγοντες της αγοράς θεωρούν-προσώρας και μέχρι να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης κυρίως στον τομέα της οικονομίας- εξαιρετικά "πονηρή" την περίοδο. Εκτιμούν, πως με βάση την τρέχουσα κατάσταση, οποιεσδήποτε ανοδικές αντιδράσεις με αιχμή τον 20άρη και οδηγό τις τράπεζες θα πρέπει να θεωρούνται ευκαιρίες για λελογισμένη κατοχύρωση θέσεων.

Οροφή παραμένει μέχρι νεοτέρας η κορυφή των 1.438 μονάδων με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί σήμερα (κυρίως) και λιγότερο αύριο η ολοκλήρωση της προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων με μία αντίδραση, που ενδέχεται να κρύβει περισσότερες παγίδες παρά ευκαιρίες.

Για αυτό εμμένουμε στην σταθερή θέση μας, εδώ και ένα μήνα, θεωρώντας την άνοδο ευκαιρία για αποκόμιση κερδών επιμένουμε πως η προεξόφληση των πολιτικών εξελίξεων έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί προεκλογικά (με την άνοδο του 20άρη έως τις 1.438 μον.) και μένει να φανεί άμεσα κατά πόσον ουσιαστικές επιχειρηματικές ή άλλου χαρακτήρα κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο θα μπορέσουν να "σηκώσουν" την αγορά.

Αυτό βραχυμεσοπρόθεσμα και αφού γίνει σαφέστερη η τάση στα ξένα χρηματιστήρια, που τις τελευταίες ημέρες παραπέμπει περισσότερο σε ταλαιπωρία τους παρά σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v