Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Λογική και αναμενόμενη η διόρθωση-κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Επιβεβαίωση των 2.800 για τον ΓΔ και των 1.500 μονάδων για τον FΤ 20. Στα επίπεδα των €26 η ΕΤΕ, κέρδη για Κύπρου (2,73%). Πτώση για ΤΤ-ΑΤΕ.

Κατοχύρωση θέσεων με τους βασικούς δείκτες να…γλυστρούν μέχρι 0,7% χαμηλότερα.

Κίνηση, που κατά την εκτίμηση των αναλυτών και φυσιολογική και υγιής δείχνει μέχρι στιγμής, που ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.810 μονάδες και ο FTSE 20 πέριξ των 1.505 μονάδων.

Οι πωλήσεις ξεκίνησαν από τις τράπεζες, και κυρίως σε Αγροτική Τράπεζα - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που υποχώρησαν μέχρι 4-5% χαμηλότερα, για να ακολουθήσουν συνολικότερα οι μετοχές του κλάδου. Η Εθνική Τράπεζα στα 25,8-25,9 ευρώ, ενώ ο 20άρης επιχειρήθηκε να αντισταθμιστεί μέσω των μη τραπεζικών δυνάμεων. Ετσι η ΔΕΗ βρέθηκε στα 15,4-15,5 ευρώ.

Οι συναλλαγές εξαιρετικά αυξημένες, καθώς με πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ. Από τον 20άρη, που σε λιγότερο από 10-15 λεπτά άρχισε να αντιδρά υψηλότερα "ψαλιδίζοντας" την διαφορά κρατούσαν ο Τιτάν στα 25,16 και η Τράπεζα Κύπρου στα 5,79 ευρώ.

Για τις υπόλοιπες του 20άρη σταδιακά πωλητές-αγοραστές άρχισαν να βρίσκονται σε καλύτερες τιμές, με αποτέλεσμα ο δείκτης να ανακάμψει λίγο προς τις 2.815 μονάδες.

Από τις μετοχές της μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου επίσης επιχειρήθηκε μερική κατοχύρωση θέσεων η Frigoglass κινούνταν και σήμερα ανοδικά στα 8,58 ευρώ, ενώ ακολουθούσαν Lamda Development, J&P Αβαξ, Folli Follie. Στην περίπτωση των μετοχών του (παλιού) 40άρη οι συναλλαγές-δηλαδή η προσφορά- ήταν συγκριτικά περισσότερο ελεγχόμενη απ΄ότι σε ορισμένους τραπεζικούς τίτλους του FTSE 20.

Στο…υπόλοιπο της αγοράς την διόρθωση ακολούθησαν και οι μεσαιό-μικροί με τον Small Cap 80 να διορθώνει έως τις 510 μονάδες. Όμως σταδιακά το κλίμα και η τάση άρχισαν να ισορροπούν με τους βασικούς δείκτες να ανακάμπτουν. Σταδιακά οι αγοραστές υπερίσχυσαν και πάλι σε Κυριακίδη, Sanyo, Creta Farm, ΕΤΕΜ, Επίλεκτο, Μουζάκη κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Ζητούμενη για τη συνέχεια η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη στις 2.800-2.810 και στις 1.500-1.505 μονάδες για τον 20άρη. Σε αυτή την περίπτωση η αγορά δείχνει πως θα μπορέσει να βρει σταδιακά τον…βηματισμό της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v