Σοφοκλέους: Μια Εθνική δεν φτάνει...

Για πολλοστή φορά η Εθνική "βγάζει το φίδι από την…τρύπα", τραβώντας υψηλότερα περισσότερες από τις μισές μετοχές του FTSE 20. Σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου στη μετοχή της Εθνικής.

Εθνική, τελικά και πάσης…Σοφοκλέους. Παράφραση, που ταιριάζει "γάντι" στα όσα διαδραματίζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο πρώτος και από πλευράς αποτίμησης (14,1 δισ. ευρώ) όμιλος επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του οδηγού της αγοράς.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως έστω και μέσω Εθνικής, επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα της στήριξης των 1.240-1.250 μονάδων για τον FTSE 20 (με χαμηλό ημέρας σήμερα στις 1.271 μονάδες) αντιδρά σταδιακά ένα μεγαλύτερο μέρος του 20άρη φέροντας και πάλι τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 2.450-2.460 μονάδων.

Ανατροπή με συναλλαγές 18-20 εκατ. ευρώ (από τα οποία σχεδόν 12 εκατ. ευρώ στην Εθνική) σε σύνολο τζίρου, που ξεπερνά πλέον τα 80-82 εκατ. ευρώ. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 33 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ της μακράν δεύτερης Alpha Bank.

Όμως από τον FTSE 20 η κίνηση της Εθνικής επηρεάζει ανάλογα τις Eurobank, ΔΕΗ, Coca Cola Hellenic, MIG, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ. Με απώλειες οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με σχετικά μέτριες συναλλαγές.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει βελτιωθεί αισθητά καθώς από το αρχικό 1 προς 2 (και πλέον) διαμορφώνεται σε 1 προς 1,5 με 65-70 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Όπως και στο προσυνεδριακό σχόλιο θα επιμείνουμε στην επισήμανση της τοποθέτησης ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων αλλά και ισχυρών μετόχων σε μετοχές εισηγμένων όπως για παράδειγμα οι Φουρλής, θυγατρικές ΒΙΟΧΑΛΚΟ και μητρική, ΕΧΑΕ, αλλά και Μηχανική, MLS, InfoQuest κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.

Στα 23,25 ευρώ πριν από λίγο η μετοχή της Εθνικής (2,2%) συντηρεί τον FTSE 20 και τον Γενικό Δείκτη προσφέροντας παράλληλα "ανάσες" σε πλειάδα μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της μεσαίας.

Σε ΑΝΕΚ, ΑΕΓΕΚ, Πετζετάκις και Μηχανική από τις μικρομεσαίες, που αντιδρούν υψηλότερα. Από τις σχεδόν 95 μετοχές, που υποχωρούν ξεχωρίζει προφανώς το μείον 17% για την Μάρακ στα 0,34 ευρώ και βεβαίως τον Καρδασιλάρη που υποχωρεί 15% χάνοντας σχεδόν 0,30 ευρώ τις τελευταίες 2-3 ημέρες. Σημαντικές απώλειες και για την Altec στα 0,16 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v