Ζητείται ...ελπίς για τη Σοφοκλέους!

Μαύρα τα μηνύματα από τις αγορές για την ελληνική οικονομία και το ΧΑ. Και όμως υπάρχουν ελάχιστοι που δεν εγκαταλείπουν τη μάχη. Με την Εθνική να χάνει σχεδόν 30% σε 30 ημέρες οι τράπεζες μοιάζουν σαν…υπερπιεσμένος ασκός.

Από τη στιγμή, που στον Παναθηναικό μπορούμε να κάνουμε όνειρα για κάτι καλύτερο, να αναφερόμαστε σε νέα εποχή με τον Νίκο Νιόπλια στο τιμόνι και τον θρύλο Κριστόφ Βαζέχα στο πλάι του…ε, όλα είναι δυνατά.

Ακόμη και σε αυτή την αγορά, αυτή την εθνική οικονομία πανταχόθεν βαλλόμενη (όχι τελείως άδικα, είναι αλήθεια) σε αυτή την συγκυρία ένα είναι σίγουρο. Οι υπομονετικοί παίκτες δεν έχουν πει την τελευταία λέξη τους, κυρίως όσοι γνώριζαν έγκαιρα για την δεύτερη συνεχόμενη υποβάθμιση από την Fitch, τις επικείμενες επιπλήξεις από Moody s και S&P και ότι άλλο στη συνέχεια θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα στο όνομα του πολέμου ΗΠΑ-Ευρώπης αλλά και τη ΄΄μεγάλη νύχτα των κερδοσκόπων΄΄ , που ετοιμάζεται μεθοδικά.

Σε αυτό το περιβάλλον και μετά από ένα δεύτερο κοντινό γενικευμένο ξεπούλημα, με την Εθνική να μετρά μία από τις χειρότερες επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια και τις τράπεζες να ΄΄γονατίζουν΄΄ κατά 9% χαμηλότερα το πιθανότερο είναι, πως οι ίδιοι ξένοι είναι αυτοί που θα βγουν διπλά κερδισμένοι.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.178 μονάδες, έχοντας χάσει για μία συνεδρίαση τιμές ΚΜΟ200, τον Ftse20 στις 1.117 μονάδες ορισμένοι περιμένουν το αρχικό πτωτικό χάσμα για να ανιχνεύσουν τον πυθμένα αυτού του βιαίου κυματισμού. Μία κίνηση, που όπως παραστατικά δείχνει και το ανάλογο διάγραμμα (από τον Εκηβόλο της 7/12) αφήνει πάντα ανοιχτό ένα ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 2.440-2.480 μονάδες.

Και αν διαβάζεται παράλογο- σε τέτοιες ώρες, που φαίνεται να έχει χαθεί η…μπάλα- είναι πιθανότερο να υποθέσει κάποιος πως εν τέλει στις Βρυξέλλες θα υπερισχύσει η γραμμή Αλμούνια παρά η τάση Ακερμαν.

Όμως μετά και το δεύτερο χτύπημα της Fitch ο τραπεζικός κλάδος αρχίζει και παραπέμπει σε υπερσυμπιεσμένο ασκό, η Εθνική μετρά απώλειες 29,8% (τις τελευταίες 30 ημέρες), η Alpha Bank ΄΄δοκιμάζεται΄΄ στην τιμή αύξησης κεφαλαίου, ο κλάδος εξαυλώνεται χάνοντας αποτίμηση 5 δις. ευρώ και ο Γιουνκέρ παίρνει το μερίδιο ευθύνης του λέγοντας πως "η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί".

Το πιθανότατο είναι, πως για την εθνική οικονομία, για όλους εμάς τα χειρότερα είναι μπροστά, με τις πολιτικές δυνάμεις και το Σύστημα να έχουν παρά ελάχιστα περιθώρια ελιγμών, πως το 2010 προοιωνίζεται εφιαλτική χρονιά. Το πιθανότατο λοιπόν είναι να επιβεβαιωθούν τα ανωτέρω αλλά σε βάθος 3-6μηνου με νέα χαμηλά και για τους βασικούς δείκτες του ΧΑ.

Όμως πολλά ξένα σπίτια θα κλείσουν φέτος χρήση στο παρά ένα, στις 30/12 και το τελευταίο (μέχρι το επόμενο sell off) θα δημιουργεί τις προυποθέσεις ακόμη μίας αντίδρασης. Πρόσκαιρης, βραχυπρόθεσμης αλλά δικαιολογημένης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v