Νέο ξεπούλημα μέσω ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕFG, Αlpha

Νέα συνεδρίαση ισχυρότατων τραπεζικών απωλειών με το 42% του τζίρου στη μετοχή της ΕTE (-6,59%). Πτώση για Πειραιώς (8,44%). Πλήρες ρεπορτάζ από χρηματιστηριακές για το ξεπούλημα.

Τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, με την πτώση να παίρνει αυτοτροφοδοτούμενο χαρακτήρα και τους Τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζουν να αποτελούν πρώτη επιλογή των επιθετικών πωλητών.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 63 συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος τζίρος στις 10/9/2009), ενώ νέο ρεκόρ έκανε ο 20αρης που απέσπασε το 94% της μικτής αξίας συναλλαγών. Το 42% του τζίρου στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρόσφατα υψηλά της 14ης Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 27,32% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 37,27%.

Στο ταμπλό του 20αρη υπήρξαν κάποιες “πράσινες” διαφοροποιήσεις. Έτσι τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ΟΤΕ (+1,3% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και τις Τράπεζας Κύπρου (+1,16%) και Intralot (+2,29%), απλά θετικό πρόσημο για τα Ελληνικά Πετρέλαια και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MIG, Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Τράπεζα Πειραιώς (-8,44%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 7% οι Alpha Bank, Eurobank, του 6% η Εθνική Τράπεζα, του 5% ο Ελλάκτωρας, του 4% η Αγροτική Τράπεζα, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca-Cola, MPB.

Πτώση χωρίς ανάσα υποδηλώνει το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2074,92 μονάδες (16.51) και έκλεισε τελικά στις 2105,48 με απώλειες 3,36%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 487 εκατ. από τα οποία τα 14,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”. Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών και πριν “παραδοθούν” οι αγοραστές βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 120 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 172 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 16,42%.

Επίσης από την αρχή του χρόνου έχουν γυρίσει σε αρνητική μεταβολή οι δείκτες FTSES, Ασφαλειών, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Ταξιδίων και Αναψυχής, Μέσων Ενημέρωσης, Εμπορίου και Υγείας.

Χειρότερη η εικόνα στους επιμέρους τίτλους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από τον 20αρη με αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τις 31/12/2008 κινούνται οι MIG, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Ταχ. Ταμιευτήριο και από τους υπόλοιπους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι Alapis, S&B, Sprider, οι τρεις τίτλοι της ΑΝΕΚ, οι δύο τίτλοι της Μηχανικής, Βωβός, Γενική Τρ., ΔΟΛ, Ιασώ, Πλαίσιο και Υγεία.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση όπου επί συνόλου 237 τίτλων που διαπραγματεύονται (ή νομίζουν ότι διαπραγματεύονται) οι 128 (δηλαδή το 54%) για να “δουν” τις τιμές της 31/12 πρέπει να “σηκώσουν το κεφάλι ψηλά” (!)

Οι όποιες τεχνικές προσεγγίσεις δείχνουν να απευθύνονται περισσότερο σε “γνώστες της αστρολογίας”, ενώ πριν το τελικό “sell off” δείχνουν σαν επίπεδα στήριξης οι 1040 μονάδες για τον FTSE και οι 2021 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (61,8% Fibonacci).

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η κλιμακούμενη κινδυνολογία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Χώρας προκαλεί εσπευσμένη φυγή κεφαλαίων από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και αν στην εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων “υποβόσκει” και δόση υποτιμητικής κερδοσκοπίας, αφού οι έχοντες λάβει θέσεις “short” έχουν μπροστά τους “πεδίον δόξης λαμπρον” και μία Αγορά με μηδενικούς “αμυντικούς μηχανισμούς”.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποκλείεται οι εγχώριοι διαχειριστές να επιχειρούν “front running” μπροστά από τις “εισαγόμενες” εντολές, επιτείνοντας την αρνητική εικόνα.

Κατ΄ αρχήν πληροφορίες από ΑΧΕ που δέχονται εντολές από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια, στους πωλητές συμπεριλαμβάνονται ξένες Τράπεζες και Επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι επιδιώκουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε Ελληνικές και κυρίως Τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να αποτελεί κύριο στόχο (το τελευταίο 12μηνο έχει δώσει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με απώλειες μεγαλύτερες του 5% στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2008) καθώς είναι η Τράπεζα με τα περισσότερα Ελληνικά ομόλογα.

Στην πλευρά των πωλητών αναφέρονται “ηχηρά ονόματα” όπως Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs και Deutsche Bank, με την τελευταία να φαίνεται να έχει τις επιθετικότερες διαθέσεις στον τίτλο της Εθνικής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθετικές πωλήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων δεν έχουν σχέση με τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών που ρευστοποιούν, αλλά με την απόφαση μερικής αποχώρησης από το Χ.Α. ανεξαρτήτως τίτλων, με πιθανή επιστροφή από τον νέο χρόνο όταν και θα προκύψουν οι νέες “δουλειές”, άρα και οι νέες προμήθειες.

Μέχρι τότε και με την δημοσιοοικονομική εικόνα της Χώρας να είναι “πρώτο τραπέζι πίστα” στα αρνητικά σχόλια των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, κάθε αισιοδοξία για την βραχυπρόθεσμη τάση και για “πειστική” ανοδική αντίδραση δείχνει να εμπεριέχει ανησυχητικές ποσότητες ρίσκου.

Καταστάσεις μικροπανικού στις ΑΧΕ που απευθύνονται σε κωδικούς λιανικής, με τα τηλέφωνα να χτυπούν αδιάκοπα, ενώ σε αρκετά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια ηχούν “καμπανάκια συναγερμού” όσον αφορά την εξάντληση των περιθωρίων ασφάλισης (margins)

Εν τω μεταξύ στην Αγορά επέστρεψαν δριμύτερες οι "καταστροφολογικές" προβλέψεις, καθώς ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τη δυναμική των αρνητικών εξελίξεων.

Προσπάθεια σχετικής διαφοροποίησης στο Τραπεζικό ταμπλό παρατηρήθηκε από τις Κυπριακές Τράπεζες, Κύπρου και MPB, καθώς η Κύπρος δεν δείχνει προς το παρόν να βρίσκεται στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης.

Παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι η πρακτική επιθετικών πωλήσεων από τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση για να επισπεύσει τα απαιτούμενα μέτρα δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.

Αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στην εικόνα ξεπουλήματος που επικρατεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παίζει και η ψυχολογία που δείχνει να βρίσκεται στο ναδίρ, με αποτέλεσμα ελάχιστοι traders να αναλαμβάνουν το επενδυτικό ρίσκο, όμως και αυτοί κινούνται σε ορίζοντα μίας συνεδρίασης και την αμέσως επόμενη αν βλέπου ότι διατηρείται το αρνητικό κλίμα προστίθενται στην πλευρά των πωλητών.

Η έντονη μεταβλητότητα και η χάραξη αυτόνομης πορείας σε σχέση με το διεθνές κλίμα θα αποτελέσουν τα βασικά χαρακτηριστικά των επόμενων συνεδριάσεων εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι οι πιέσεις που δέχονται οι Τράπεζες και ο χαρακτηριστικός βαθμός ευκολίας με τον οποίο απομειώνονται οι αποτιμήσεις είναι ενδεικτικές της ψυχολογίας, αλλά και των επιθετικών διαθέσεων που επικρατούν στην πλευρά των πωλητών.

Ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση έχει σαν πρώτο όριο αντίστασης τις 2228 μονάδες ενώ σε ότι αφορά τις βασικές μετοχές του FTSE παραθέτει κάποια επιμέρους επίπεδα αντιστάσεων αν ενδοσυνεδριακά επικρατήσει η λογική αποφόρτισης της έντονας πωλησιακής εικόνας της Αγοράς: Alpha Bank € 8,29 – Εθνική Τράπεζα € 18,97 – Eurobank € 8,40 Τρ. Πειραιώς € 9,22.

Ο Γενικός Δείκτης από προχθές βρίσκεται χαμηλότερα από την χρονοσειρά των 200 ημερών (2257 μονάδες) ένα όριο στο οποίο η αντίδραση της Αγοράς συνήθως μεγεθύνεται προς την κατεύθυνση της διάσπασης. Αν δεν υπάρξει κάποια άμεση επαναφορά προς την περιοχή των 2250 μονάδων τότε η Αγορά επανέρχεται σε μακροπρόθεσμη πτωτική τάση γεγονός που χρήζει κινήσεων διαχειριστικής πειθαρχίας και αναμονής.

Η επόμενη στήριξη της Αγοράς σε ενδεχόμενο κλείσιμο κάτω από τις 2164 μονάδες (κάτι που τελικά έγινε) βρίσκεται στις 2050 μονάδες με την τάση όμως να έχει γυρίσει πλέον σε αρνητική.

Στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στρέφει το ενδιαφέρον του ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων έχουν φέρει τον εν λόγω δείκτη σημαντικά χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1129 μονάδων, επίπεδο, από όπου διέρχεται και ο Fibo απλός κινητός μέσος των 233 ημερών αλλά και η ανοδική γραμμή, που ενώνει τους προηγούμενους τοπικούς πυθμένες. Πιθανή επιβεβαίωση της διάσπασης και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα οδηγήσει το δείκτη προς το κάτω άκρο του καθοδικού καναλιού προσεγγίζοντας έτσι επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο δείκτης επανέλθει πάνω από την περιοχή των 1.129 μονάδων “γεμίζοντας” ανοδικά τα 2/3 του τελευταίου μαύρου “candlestick” τότε ο κ. Μάνθος θεωρεί ως πολύ πιθανή την πραγματοποίηση μιας σταθεροποιητικής ταλάντωσης, που θα έχει ως κύριο σκοπό τη διαγραμματική απορρόφηση των όποιων καθοδικών κραδασμών.

Οι Αγορές “κρατούν την αναπνοή τους” περιμένοντας την επόμενη υποβάθμιση Χώρας από τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους, που μπορεί και να στέλνουν μείζονα μυνήματα, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank σχολιάζοντας της εικόνα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς επισημαίνει ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις μόνο πίκρα και απογοήτευση έφεραν στους επενδυτές, ενώ δείχνει ατελείωτη η αρνητική υπερβολή.

Κραυγαλέο παράδειγμα η περίπτωση του τίτλου της Alpha Bank που έχασε σχεδόν αμαχητί την θεωρούμενη στήριξη “μπετόν” των 8,00 ευρώ, τιμή στην οποία είχε γίνει και η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Τζάνας αναφέρει ότι κάποιο “έξυπνο χρήμα” απετόλμησε κατά την διάρκεια της ημέρας να προχωρήσει σε άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις, όμως και αυτό “ανέκρουσε πρύμναν” μόλις “είδε” την “χειμαρρώδη συμπεριφορά” των πωλητών και η οποία ακυρώνει με εξαιρετική ευκολία κάθε τεχνικό σενάριο.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (10000 MPB, 3501600 Eurobank, 39000 Alpha Bank, 53800 Κύπρου, 24800 Εθνική, 6400 ΔΕΗ, 5600 Τιτάν, 19500 ΕΧΑΕ, 63400 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6701), Alpha Bank (3388), ΟΤΕ (2961), MPB (2077), Eurobank (2165), Πειραιώς (1772), ΔΕΗ (670), MIG (2050), Κύπρου (2744), Ιντρακόμ (562), ΟΠΑΠ (339), Αγροτική (1187), Ταχ. Ταμιευτήριο (630), Coca-Cola (917), Intralot (644), Ελλάκτωρ (110), Μυτιληναίος (258), ΕΧΑΕ (248), ΓΕΚ (1385), Motor Oil (131), Βιοχάλκο (357).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς 25700 τεμ., Alpha Bank 42000 τεμ., Eurobank 118300 τεμ., Εθνική 20000 τεμ., Coca-Cola 13491 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 55000 τεμ., Jumbo 5050 τεμ., MPB 97940 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Τιτάνα 16500 τεμ., Alpha Bank 25000 τεμ., MIG 115589 τεμ., Εθνική 134426 τεμ., Μυτιληναίο 7000 τεμ.

Ο υψηλότερος τίτλων δανεισμός εμφανίζεται σε: Alpha Bank (16.231.252 τεμ.), Εθνική (6.504.657 τεμ.), Eurobank (5879994 τεμ.), Κύπρου (5539976 τεμ.), Jumbo (6102940 τεμ.), Πειραιώς (6054521 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v