ΧΑ: Ελπίδες για τεχνική αντίδραση

Στα όρια…εξάντλησης βασικοί δείκτες και μετοχές. Για καυτό διήμερο, σήμερα-αύριο, ετοιμάζονται βραχυπρόθεσμοι παίκτες και λοιπές δυνάμεις. Κλειδί οι τράπεζες και κυρίως Εθνική- Alpha.

Διήμερο για πολύ γερά νεύρα και ψύχραιμους παίκτες θεωρείται αυτό, που σήμερα φέρνει βασικούς δείκτες στα όρια των μεγαλύτερων αντοχών τους και ενδεχομένως αύριο θα δίνει μία τελευταία ευκαιρία για αναστροφή της τάσης.

Ειδάλλως μαζεύουμε τις οποίες υπεραξίες ή ζημιές και πηγαίνουμε για… πρώιμα Χριστούγεννα.

Χωρίς να έχουν αλλάξει και πολλά στον ευρύτερο οικονομικό περίγυρο το ξεπούλημα, που συνεχίστηκε και χθες στις τράπεζες φέρνει βασικούς δείκτες και μετοχές στα τεχνικά όρια τους.

Μέχρι τώρα χάθηκε-κάηκε η πρώτη σημαντική ευκαιρία που φαινόταν στην αγορά, όταν η αγορά το "πάλευε" στα επίπεδα των 2.200-2.250 μονάδων. Μένει να φανεί εάν μπορεί να υπάρξει τώρα, σήμερα-αύριο μία δεύτερη (μεγαλύτερη και ισχυρότερη κατά την εκτίμηση παικτών και διορατικών αναλυτών σ.σ. δες σχετικά και σημερινό Εκηβόλο).

Η αναφορά γίνεται για μία τεχνική και μ ό ν ο ν κίνηση και τ ί π ο τ ε περισσότερο, προτού βιώσουμε και χρηματιστηριακά τα χειρότερα.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 2.105 και για τον Ftse20 από τις 1.073 μονάδες. To κλειδί βρίσκεται-προφανώς-στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να μετρά απώλειες 32,5% τις τελευταίες 30 ημέρες αλλά να διαμορφώνεται ακόμη 23,9% υψηλότερα από την αρχή του έτους και τις 1.936 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας "κρατά" ακόμη θετική απόδοση 25,9% (από τα 13,50 ευρώ) αλλά υπολείπεται πλέον 34,4% από τα προ 30ημερών επίπεδα. Για την Alpha Bank είναι πολύ μικρότερη, μόλις 94% από τα 6,78 ευρώ (αρχή έτους) και 39,9% χαμηλότερα από τα 12,20 ευρώ (προ 30ημέρου).

Θεωρούμε τις τελευταίες ημέρες αυτό το δίδυμο σηματωρό ευρύτερα για τον κλάδο με ζητούμενο κατά πόσον στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης οι τράπεζες θεωρούνται φθηνές ή ακριβές.

Με γνώμονα την συνεκτίμηση των μεγεθών χρήσης ΄09 αλλά και του 2010 για τους πιο μεσομακροπρόθεσμους. Όμως για παράδειγμα ζητούμενο είναι η συμπεριφορά και του ΟΤΕ, που εν μέσω τραπεζικής κατάρρευσης αποδεικνύεται ανθεκτικότερος (παρότι κολλημένος βέβαια στα χαμηλά του).

Αυτό γιατί ίσως ο Οργανισμός σε αυτά τα επίπεδα να θεωρείται φθηνότερος για παράδειγμα από μία τραπεζική μετοχή. Το ίδιο θα μπορούσε ένα θεωρηθεί αναλογικά είτε για τον ΟΠΑΠ είτε για την ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v