Παραμένουν "καθηλωμένες" οι τράπεζες

Δεν λέει να σηκώσει…κεφάλι ο τραπεζικός κλάδος, "πρωτοστατώντας" στην διολίσθηση του ΓΔ. Πτώση άνω του 4% για ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς. Εξαίρεση στον "κόκκινο" FT 20 η Ελλάκτωρ (+2%). Στο 1 προς 1,5 η σχέση ανοδικών-πτωτικών.

Με τους βασικούς δείκτες καθηλωμένους μέχρι και 1,5% χαμηλότερα συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Χωρίς εκπλήξεις, θεαματικές ανατροπές και με σταθερή το ροή πωλήσεων σε τραπεζικούς τίτλους που κρατούν τον κλαδικό δείκτη κατά 2,2% χαμηλότερα. Συνέπεια της πίεσης στις τράπεζες ο FTSE 20 παραμένει εγκλωβισμένος στις 1.118 (-1,7%), ο Γενικός Δείκτης στις 2.187 μονάδες (-1,4%) αλλά με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν (στις 13:45) τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Σχεδόν ο μισός τζίρος έχει πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (26 εκατ. ευρώ) και Alpha Bank (10 εκατ. ευρώ), ενώ υψηλός τζίρος έχει γίνει σε Εμπορική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ κ.α. Υψηλότατος θεωρείται ο τζίρος, που πραγματοποιείται στη μετοχή της Εμπορικής (10,2 εκατ. τμχ.) καθώς η πρόθεση των γάλλων να προχωρήσουν σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οδηγεί εκ των πραγμάτων σε περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου τους σε…ολοκληρωτικά ποσοστά.

Σε ένα τέτοιο (ανοιχτό, πλέον) ενδεχόμενο η Credit Agricole θα πρέπει να προχωρήσει σε έξοδο της ιστορικής τράπεζας από το ΧΑ. Νωρίτερα το euro2day ανέφερε πως "υπερβαίνει πλέον το 90% το ποσοστό των Γάλλων της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας μετά τη μεταβίβαση του 3,49% από την ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο του Χ.Α., η Credit Agricole ελέγχει άμεσα το 82,4% της τράπεζας, ενώ η θυγατρικής της, Sacam International, επιπλέον 5%. Μετά την εξαγορά του 3,49% η συμμετοχή των Γάλλων στην Εμπορική ανέρχεται σε περίπου 91%.Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πέρασε πακέτο 10.014.478 μετοχών της Εμπορικής, που αντιστοιχεί στο 3,49% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή.

Αγοραστές του πακέτου είναι οι Γάλλοι της Credit Agricole και πωλητής η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ".

Συγκριτικά καλύτερη θεωρείται η συμπεριφορά των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 4,10 ευρώ, της Αγροτικής Τράπεζας στα 1,74 ευρώ (*), του Μυτιληναίου στα 5,04 ευρώ, της Μετκα στα 8,9 ευρώ (2,9%) αλλά και των Ελλάκτωρ (5,03 ευρώ), Motor Oil (10,62 ευρώ). Υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται και για ΕΥΔΑΠ στα 5,80 ευρώ, ΕΥΑΘ στα 4,65 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει βελτιωθεί στο σχεδόν 1 προς 1,5 με 60-65 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει από το ευρύτερο μέρος του ταμπλώ η μετοχή της Ζήνων (1,52 ευρώ), της Intertech στα 0,78 ευρώ, της Centric στα 0,79 ευρώ.

Αξιον αναφοράς θεωρούμε, πως οι τρεις ανωτέρω εισηγμένης εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα σε έναν κλάδο που ετοιμάζεται να ανοίξει το ταχύτερο δυνατόν, μετά τις εορτές.

Ο "στοιχηματισμός" προεξοφλείται, πως θα είναι ο αμέσως επόμενος τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ανοίξει μετά την ενέργεια με ηχηρά ονόματα να εμπλέκονται και μέσω εισηγμένων.

(*) κρατάμε από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού την αναφορά του για "Μεγάλη τομή για το βιώσιμο αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας αποτελεί και η δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, ουσιαστικά μιας Τράπεζας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Θα συμμετέχει χρηματοδοτικά μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια σε οικονομικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη".

Αναφορά, που κατά την εκτίμηση μας συνάδει με τις τελευταίες δηλώσεις του Θεόδ. Πανταλάκη και τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι για παράλληλη αξιοποίηση ΑΤΕ με ΤΤ με την κεφαλαιακή υποστήριξη της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v