Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στα 90 εκ. τα bonus 180 μεγαλοστελεχών

Ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ μοιράζονταν κάθε χρόνο μέχρι την ενίσχυση των τραπεζών με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ περίπου 180 μεγαλοστελέχη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τράπεζες: Στα 90 εκ. τα bonus 180 μεγαλοστελεχών
Ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ μοιράζονταν κάθε χρόνο, μέχρι την ενίσχυση των τραπεζών με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, περίπου 180 μεγαλοστελέχη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τα μπόνους να φτάνουν έως και το εντυπωσιακό ύψος των 800.000 ευρώ στην περίπτωση προέδρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το μέσο μπόνους διαμορφώνεται στο επίπεδο των 500.000 ευρώ και αφορά περί τα 30 στελέχη για κάθε μία από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες.
 
Το μπλόκο που επιχείρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον νόμο για την ενίσχυση των τραπεζών θα αναιρούνταν τον ερχόμενο Μάιο με την έξοδο των ενισχυόμενων τραπεζών από το πακέτο, επαναφέροντας τα μπόνους στο τραπέζι, αλλά η εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργησή τους στις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες και φορολόγηση με συντελεστή 90% για τις ιδιωτικές ήρθε και πάλι να ταράξει τα νερά.

«Περιμένουμε να δούμε τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, τι ακριβώς θα αφορά και ποιους συγκεκριμένα», έλεγαν χθες τραπεζικά στελέχη την ώρα που οικονομικοί αναλυτές υποστήριζαν πως η παράκαμψη της απαγόρευσης είναι εύκολη υπόθεση με την απλή μέθοδο της κατάθεσης σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στο οικονομικό επιτελείο αναδεικνύουν περισσότερο τον συμβολικό χαρακτήρα της εξαγγελίας περιορίζοντας στο ελάχιστο τις προσδοκίες αύξησης των φορολογικών εσόδων από αυτήν την παράμετρο.

Την ίδια ώρα, η απελθούσα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε τη διανομή μπόνους έως και 50.000 ευρώ σε διευθυντές. Πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών καθώς και οι σχετικές απαγορεύσεις, η γενική συνέλευση των μετόχων είχε εγκρίνει για φέτος τη διανομή μπόνους.
 
Έναντι της απόφασης αυτής προσέφυγε στα δικαστήρια ο σύλλογος εργαζομένων στην τράπεζα, αλλά η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου όριζε ότι η διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στην καταβολή των μπόνους. Όπως εξηγούν πηγές της Εθνικής, η απαγόρευση του νόμου αφορούσε στη μη διανομή μπόνους στα ανώτερα κλιμάκια στελεχών, ενώ από την άλλη πλευρά στην Εθνική ισχύει παράδοση ετών, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο μπόνους παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι.

Τα μπόνους που καταβλήθηκαν δύο ημέρες πριν από την αλλαγή διοίκησης στην Εθνική ξεκινούν από 450 ευρώ για καθαρίστριες και κλητήρες και φτάνουν έως τα 20.000 - 50.000 ευρώ για διευθυντές. «Πάνω από τους διευθυντές κανένας δεν πήρε μπόνους», διαβεβαιώνουν πηγές της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Τ. Αράπογλου.

Η κατεύθυνση φορολόγησης των μπόνους με εξαιρετικά υψηλούς συντελεστές άνοιξε από τους μεγάλους της Ευρώπης. Η Αγγλία αποφάσισε πρόσφατα την εφάπαξ φορολόγησή τους με συντελεστή 50%, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμα περικοπών, άλλωστε, έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζ.Κ. Τρισέ, καλώντας τους τραπεζίτες να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών και όχι για τη διανομή μπόνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v