Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Σσσσς! Κοιμάται…

Τη στιγμή που τα περισσότερα αναπτυγμένα αλλά και αναδυόμενα χρηματιστήρια παραμένουν εγγύτατα των κορυφών έτους, το ΧΑ… αποχαιρετά το 2009 με τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 25% χαμηλότερα από τα υψηλά έτους.

Χαμηλότερα των 2.200 μονάδων παραμένει «εγκλωβισμένη» η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι 0,4%.

Η αξία των συναλλαγών μετριότατη, δεν υπερβαίνει τα 27 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι όσους αναφέρονται σε ρηχό και απαξιωμένο χρηματιστήριο.

Περίπου την ίδια ώρα οι βασικοί δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν, με τον DAX στην Φρανκφούρτη μέχρι και 0,8% χαμηλότερα και κάτω από τις 6.000 μονάδες και πάλι.

Τα συμβόλαια από την Wall παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» με μικρές απώλειες για τον Dow Jones και S&P 500, όμως οι ξένες αγορές στο σύνολό τους τήρησαν φέτος την παράδοση. Άλλες με την καταγραφή υψηλών 15 και πλέον μηνών, άλλες με συντήρηση κοντά στις κορυφές έτους, σε αντίθεση με το ΧΑ που με υψηλό στις 2.930 μονάδες «σέρνεται» τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους οριακά στις 2.200 μονάδες. Όταν την ίδια περίοδο ο Δείκτης MSCI Emerging Markets σημείωνε (μέχρι προχθές) απόδοση μεγαλύτερη του 71%, από την αρχή του έτους.

Από τα ελάχιστα άξια αναφοράς που συμβαίνουν στη σημερινή συνεδρίαση, θεωρούνται η πρωτιά και σήμερα της Εθνικής Τράπεζας όσον αφορά στις συναλλαγές, η αντίδραση μεμονωμένων μετοχών και τα λιγοστά «γυρίσματα» μετοχών.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται κάτω από τα 18 ευρώ, της Alpha Bank στα 8,24 ευρώ, της Eurobank στα 7,76 ευρώ, ενώ η Marfin Popular Bank στα 2,28 ευρώ, με τη μεγαλύτερη απόδοση από τις μετοχές του 20άρη, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,45 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 8 ευρώ.

Η μετοχή της Alapis διαμορφώνεται στα 0,51 ευρώ, που ξεχωρίζει σήμερα και λόγω υψηλού τζίρου. Η μετοχή της Μετκα κυμαίνεται στα 9,32 ευρώ, των ΕΧΑΕ στα 7,25 ευρώ. Η μετοχή της Proton Bank στα 1,99 ευρώ, με απόδοση 9,94%, η Μηχανική στα 1,19 ευρώ με απόδοση 2,59%.

Σε συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης (και του σταθερού μαζέματος των τελευταίων ημερών όπως αναφέρεται σχετικά στον Χαμαιλέοντα), η μετοχή της Χ.Κ. Τεγόπουλος αντιδρά κατά 18,9% στα 0,70 ευρώ, με την αποτίμηση να περνά τα 33 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v