Μια κλειστή Wall μας… σώζει;

Σε οριακότατο σημείο τράπεζες και βασικοί δείκτες. Στο…χείλος των 16,6 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ζητούνται δυνάμεις αντίδρασης για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Κλειστή σήμερα η Wall Street…

Σε διακριτικές "πλάτες" από Ευρωπαίους για Ελλάδα αναφέρεται σχετικό θέμα του euro2day, αποτυπώνοντας εύγλωττα την κατάσταση στα ενδότερα της ΕΕ και τα περιθώρια αντίδρασης του οικονομικού επιτελείου. Από αυτή την άποψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης στις 27 του μήνα θεωρείται μία σημαντική κρησάρα και για το ΧΑ.

Ένα ΧΑ, που δεδομένης της αδυναμίας της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε έως τις 2.144 από τις 2.366 (υψηλά προηγούμενης Δευτέρας) ελέω κυρίως της άτακτης υποχώρησης της Εθνικής στα 16,71 από τα 20,83 ευρώ. Δεδομένης της αυξημένης βαρύτητας της μετοχής στην διαμόρφωση των βασικών δεικτών η διόρθωση και του FTSE 20 στις 1.084 μονάδες ήταν αναπόφευκτη.

Πλέον η αγορά βρίσκεται σε οριακότατο σημείο, με τις τράπεζες να παραμένουν ρυθμιστής αλλά και κλάδος που οι ξένοι εξακολουθούν να προσεγγίζουν με επιφυλακτικότητα. Η HSBC "κόβει" τιμές-στόχους για πέντε τράπεζες, αναβαθμίζει Marfin Popular απηχώντας την εκτίμηση της πλειονότητας των ξένων.

Από τεχνικής πλευράς η τάση αποσαφηνίζεται σε αυτή την φάση της αγοράς, καθώς η έκταση της διόρθωσης που έχει προηγηθεί οδηγεί είτε σε άμεση αναστροφή και αντίδραση ή σε…εμπλοκές (τεχνικά το διάγραμμα, που έχει "ανέβει" στον σημερινό Εκηβόλο θεωρείται εξαιρετικής ευκρίνειας και σημασίας).

Με τη μετοχή της Εθνικής στα 16,71 ευρώ, μετά από ένα αρνητικότατο σερί 5Χ5 συνεδριάσεων, η τάση… κρέμεται από μία κλωστή.

Ενδεχομένως, λόγω της σημερινής αργίας στην Wall, η συνεδρίαση να μην είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική ωστόσο δείγματα γραφής θα δοθούν. Τόσο για τις άλλες τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 12,8% σε διάστημα 7 ημερών όσο και για άλλες μετοχές-κλειδιά της κατηγορίας.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη θα εστιάζαμε στον ΟΤΕ (όπου εξελίσσεται η αντιπαράθεση Δημοσίου- Deutsche Telekom με τους γερμανούς να συμπεριλαμβάνουν στο πακέτο των απαιτήσεων τους την ανανέωση της θητείας της διοίκησης του Οργανισμού και την επίσπευση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, χωρίς τις…αντιρρήσεις του Ανδρ. Λοβέρδου). 

ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να συνδράμουν σε μία προσπάθεια να κρατηθεί η αγορά αλλά…το μέτωπο των "κρατικών δυνάμεων" φέρεται να είναι ασύνταχτο (και σε αυτόν τον τομέα).

Ωστόσο θα είχε ενδιαφέρον να φανεί εάν σε αυτό το περιβάλλον, που λόγω της έκτασης της διόρθωσης θα μπορούσε να "κρύβει" μία τεχνική αντίδραση μετοχές εταιρειών της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης θα ήταν δυνατόν να διαφοροποιηθούν. Στο βαθμό του εφικτού βέβαια, αλλά όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των Κυριακίδη και Ικτίνο (δες σχετικό θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη) μένει να φανεί εάν πέραν των τραπεζών και των άλλων 3-5 μετοχών-βασικών επιλογών μπορεί να "υπάρξει ζωή στο ΧΑ".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v