ΧΑ: Πόσο χειρότερος να είναι ο Φεβρουάριος;

Μετά τον αρνητικό Ιανουάριο, το ΧΑ χρειάζεται μία-δύο ανάσες μέχρι την επόμενη επίθεση. Στα χέρια του οικονομικού επιτελείου το... μπαλάκι από τις αγορές, με τους έλληνες τραπεζίτες να εκπέμπουν σήμα SOS προς τον πρωθυπουργό.

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχουμε. Συνέχεια στα δύσκολα για την εθνική οικονομία και την αγορά μας, με εσπευσμένες συσκέψεις SOS του πρωθυπουργού με υπουργούς και τραπεζίτες για το ΠΣ&Α και την ρευστότητα που παραμένει… είδος εξαφανισμένο από την αγορά.

Σε αυτή την εκρηκτική συγκυρία στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες, μετά από έναν αρνητικό Ιανουάριο, ξεκινούν ο μεν Γενικός από τις 2.048, ο FTSE 20 από τις 1.037 και ο τραπεζικός από τις 2.315 μονάδες. Με την Εθνική Τράπεζα στα 16,01 ευρώ, την Αγροτική Τράπεζα στα 1,71 και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,35 ευρώ για να αναφερθούμε στις τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων συμμετείχαν στην κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Από τεχνικής πλευράς, παρά την αρνητική κλίση των ξένων χρηματιστηρίων, θα συνεχίσουμε να δίνουμε πόντους στο ενδεχόμενο της αντίδρασης (δες σχετικό θέμα: κερδίζει πόντους το σενάριο της αντίδρασης) μετά μάλιστα τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις.

Εν μέσω πρωτοφανούς αρνητικής ειδησεογραφίας και… ομοβροντίας επαχθών συνεπειών, παρενεργειών οι βασικοί δείκτες διέσπασαν καθοδικά το μεσοπρόθεσμα ανοδικό κανάλι σε ένα σημείο, που κατά την εκτίμηση φίλων παικτών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παγίδα για τους πωλητές. Σύμφωνοι η κατάσταση παραμένει ρευστότατη, εκρηκτική και υπό συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας πλην όμως στις 28/1 σημειώναμε πως οι 950-970 μονάδες για τον FTSE 20 είναι σημείο συναγερμού. Προς ώρας, η όποια αντίδραση της αγοράς, με αιχμή τον 20άρη έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης και συγκεκριμένα τις 967,9 μονάδες.

Σε εκείνον τον τοπικό πυθμένα η μετοχή της Εθνικής είχε υποχωρήσει έως τα 14,71 ευρώ ποσοστό σχεδόν 62% από την απόσταση της προηγούμενης ανοδικής αντίδρασης και της υποχώρησης από τα υψηλά της. Στην Εθνική, αλλά και την αγορά γνώριζαν πολύ καλά πως ή η μετοχή αντιδρούσε από τα 14,5-14,8 ευρώ ή άμεσα θα διόρθωνε χαμηλότερα και των 12 ευρώ (!).

Όμως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, με τις δεσμεύσεις στο Νταβός, κερδίζουν λίγο χρόνο που πρακτικά σημαίνει ότι άμεσα (αμεσότατα) θα πρέπει να προχωρήσουν σε πολύ συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα. Αλλά και κινήσεις, που έχουν προταθεί από τους ξένους παίκτες. Σε σχετικό θέμα του Εuro2day γίνεται άμεση αναφορά για "σχέδιο πώλησης του 10% του ΟΤΕ και 14 συν 20% του ΟΠΑΠ με πρόβλεψη και για την εκχώρηση της διοίκησης".
 
Σχέδια, που- ας μας επιτραπεί να υπενθυμίσουμε- από την πρώτη κιόλας στιγμή της "κλειστής συνάντησης" του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους τραπεζίτες στο Λονδίνο το Euro2day είχε αναδείξει, κυρίως όσον αφορούσε στις προτάσεις των ξένων για τον ΟΠΑΠ. Ενδεχόμενα, που τότε ανεπίσημα επιχειρούσαν να διαψεύσουν κυβερνητικές πηγές. Εν πάσει περιπτώσει θα επιμείνουμε στην εκτίμηση μας, πως η Ελλάδα και το ΧΑ έχουν πάρει μικρή παράταση- υπό αυστηρές προυπποθέσεις και νουθεσίες των ξένων- πως εάν δεν είχαμε την εμφανή πτωτική διάθεση των ξένων αγορών θα ποντάραμε άμεσα στην προοπτική αντίδρασης του Γενικού Δείκτη προς τις 2.180 μονάδες σε πρώτη φάση.

Με αιχμή τις τράπεζες, την Εθνική, τους δύο ομίλους όπου το Δημόσιο έχει δεσπόζουσα θέση (ΑΤΕ, ΤΤ) αλλά και με επιχειρήσεις, οργανισμούς του ευρύτερου τομέα που αργά ή αργότερα θα δοθούν ως... ανταλλάγματα στους ξένους παίκτες. Από τις Επιχειρήσεις Υδρευσης (σ.σ. για την ΕΥΑΘ έχει γίνει ήδη ο διαχωρισμός τομέα λειτουργίας-υπηρεσιών από συμπληρωματικές παροχές) μέχρι τον… εκκρεμή ΟΛΘ ή την εβζ, από την οποία πολύ θα ήθελε να απαλλαγεί η νυν διοίκηση της Αγροτικής.

Εάν μάλιστα είχαμε πιο συγκεκριμένες ενέργειες από το οικονομικό επιτελείο άμεσα, τότε –τηρουμένων των αναλογιών- θα λέγαμε ότι στο ΧΑ μπορεί να παιχτεί ένα πολύ γερό στοίχημα ανάλογο με αυτό που είχε γνωρίσει το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, επί ημερών μέτρων ΔΝΤ και χορήγησης οικονομικής βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα. Θα πρέπει να περιμένουμε όμως για την καταγραφή των εξειδικευμένων μέτρων, που θα πρέπει άμεσα να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v