Βαθιά "ανάσα", ζητούμενο η διάρκεια

Απέφυγε το τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα των 2000 το ΧΑ, με βοήθειες από την υποχώρηση του spread, τα σενάρια διάσωσης και το θετικό διεθνές κλίμα. Kέρδη 5% για ΕΤΕ, 8,8% για Alpha. "Βουτιά" τραπεζών 13% τον Ιανουάριο.

Ανοδική ανάσα με ζητούμενο την διάρκεια

Απέφυγε το τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων η Σοφοκλέους, έχοντας βοήθειες από την μικρή αποκλιμάκωση του spread, την περιρρέουσα φημολογία περί σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε., την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το άνοιγμα σε θετικό πρόσημο της Wall Street μετά την θετική έκπληξη που ήλθε από το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ (ακολούθησε η αύξηση του δείκτη μεταποίησης και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών).

Πιο συγκεκριμένα η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών στο δ΄ τρίμηνο σύμφωνα με την α΄μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών. Το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου αυξήθηκε 5,7% στο εξεταζόμενο διάστημα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τους αναλυτές να περιμένουν αύξηση 4,7%.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε σταδιακά αυξανόμενο ενδιαφέρον, έχοντας σαν μοχλό ανόδου τον Τραπεζικό κλάδο (+5,12%), ενώ από την μέση και χαμηλότερα συνεχίστηκε η συναλλακτική άπνοια, αλλά και κάποιες κινήσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, πάντα χαμηλού κόστους.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δικαιώσουν όσους σήμερα προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις (άγνωστου ορίζοντα) ή όσους συνέχισαν να ρευστοποιούν μειώνοντας θέσεις.

Ρεκόρ συγκεντρωτισμού, με τον 20αρη να αποσπά το 94,5% του τζίρου και την Εθνική το 44,5% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Στο ίδιο ταμπλό οι περισσότεροι τίτλοι έκλεισαν με πωλητές, πλην των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μοναδικός “κόκκινος” τίτλος στο ταμπλό του FTSE, αυτός του ΟΠΑΠ (-0,44%) που ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκε καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο.

Από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+8,8%) και Βιοχάλκο (+7,32%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Αγροτική, MPB, MIG και του 4% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Εθνική και Eurobank.

Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου, Coca-Cola, Intralot, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2054,5 μονάδες (16.34) και έκλεισε τελικά στις 2048,32 μονάδες με κέρδη 3,15%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 278 εκατ. από τα οποία τα 22,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 144 ανοδικές μετοχές έναντι 45 πτωτικών και 17 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 13,89%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% και ο Τραπεζικός δείκτης με απώλειες 0,79%.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας συνέπεσε με την τελευταία του μήνα. Έτσι ο Ιανουάριος έληξε χρηματιστηριακά με απώλειες 6,73% για τον Γενικό Δείκτη και 13,02% για τον Τραπεζικό.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ενδιαφέρον το στοιχείο της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που επισημαίνει ότι αν ο Ιανουάριος τελειώνει με απώλειες, σε πιθανότητα 62% η χρονιά κλείνει αρνητική (!)

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση ήταν απλώς ένα διάλειμμα που είχε σαν “σύμμαχο” την ανακωχή κινήσεων από πλευράς πωλητών και άλλοι εκτιμούν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει και τα πλέον αρνητικά σενάρια και η Αγορά “χρωστά” μία αποκατάσταση των κεφαλαιοποιήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση οι παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, καθώς βασικός παράγοντας για την πορεία του Χ.Α. έχουν καταστεί οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά και στο μέτωπο των ομολόγων.

Πάντως θα πρέπει να τύχει υποσημείωσης ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε “αναταράξεις” και η γενικότερη εικόνα ήταν μάλλον ήπιας εξέλιξης.

Οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου συνιστούν αποχή από Χ.Α και Χ.Π.Α. μέχρι να μειωθεί ο σημαντικός δανεισμός και οι “short” θέσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν και όσοι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους “περιθώρια ασφάλισης”.

Στον κλάδο που συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, δηλαδή στον Τραπεζικό, στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance στο 10λεπτο διάγραμμα τιμών εμφανίστηκε ένας βραχυχρόνιος αξιόπιστος σχηματισμός ανάποδου “Head and Shoulders” με τη “neckline” να εκτείνεται στις 2.225 μονάδες περίπου. Έτσι λοιπόν η ανοδική διάσπασή της κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα δώσει άμεση βραχυχρόνια κίνηση προς την περιοχή των 2.300 με 2.325 μονάδων (μέσα σε αυτή την ζώνη έκλεισε ο εν λόγω δείκτης).

Επίσης στο ημερήσιο chart τιμών διακρίνουμε μια ισχνή προσπάθεια (κάτω σκιές στα candlesticks) σταθεροποίησης του δείκτη κοντά στο 61,8% διορθωτικό επίπεδο (2.200 μονάδες) των Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης. Γεγονός, όπου εάν “συντηρηθεί” και στις επόμενες συνεδριάσεις θα δώσει την αφορμή για τη δημιουργία ανοδικής “αναλαμπής” του Τραπεζικού Δείκτη προς την άνω πλευρά του μεσοπρόθεσμου καθοδικού καναλιού 2490 μονάδες.

Σε μεσοπρόθεσμο όμως επίπεδο οι ενδείξεις, που λαμβάνουμε τόσο από την εφαρμογή της διαγραμματικής ανάλυσης όσο και από τη καθημερινή ανάλυση των αργών τεχνικών δεικτών δεν αφήνουν περιθώρια για ανοδικές σκέψεις. Το Trigger Signal μερικής εισόδου στην Αγορά θα δοθεί μόνο με την ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής στο Relative Strength Index (περίπου 2500 μονάδες) κάτι που σηματοδοτήσει την έξοδο από το καθοδικό κανάλι και την αλλαγή τάσης.

Εν τω μεταξύ παρά την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, κανείς Τραπεζικός τίτλος δεν έχει επιβεβαιώσει ανοδικό σήμα, με την Alpha Bank να είναι πιο κοντά σε αυτό αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,10 ευρώ.

Εξαιρετικά δύσπιστος στην σημερινή κίνηση και απόλυτα επιφυλακτικός δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι ο αρχικός στόχος της πτωτικής κίνησης προς την περιοχή των 1.870 – 1.840 μονάδων παραμένει σε ισχύ αν και χρονικά υπάρχει ακόμα αρκετό έδαφος για να καλυφθεί το οποίο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τοποθετείται έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Η μεταβλητότητα θα είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό μιας αυτονόμησης η οποία θα παραμείνει εξαρτημένη από τις εξελίξεις στην Αγορά ομολόγων και από τις δηλώσεις παραγόντων σχετικά με το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί στο μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου αναζητώντας προϋποθέσεις βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων μόνο σε πτωτικές υπερβολές (1905 – 1900 μονάδες), δηλώνει ο αναλυτής της Πήγασος.

Εκτόνωση των πιέσεων, ή προσωρινή αναστολή των επιθετικών πωλήσεων “βλέπει” ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σύμβουλο της Proton Bank οι υποστηρικτικές δηλώσεις του George Soros για τα Ελληνικά ομόλογα και οι λιγότερο “φάλτσες” δηλώσεις – κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, μπορεί να βοηθήσουν στο να πιστέψουν οι Αγορές ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμμαζευτούν τα δημοσιοοικονομικά προβλήματα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα το ταμπλό “θέλει δουλειά” και η ανοδική αντίδραση πειστικότερο χαρακτήρα, προκειμένου κάποια στιγμή να “αφυπνιστούν” μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών, με τα Σ.Μ.Ε. του FTSE να επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να μειώνουν τις υποτιμήσεις.

Μικτές οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12294, τιμή εκκαθάρισης 1033,57) κινήθηκαν μεταξύ 996,75 και 1037,75 μονάδων.

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (34200 Εθνική, 42600 Alpha Bank, 11100 MPB, 41100 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5063), Alpha Bank (2167), Πειραιώς (1022), Αγροτική (409), Eurobank (1236), MPB (348), ΟΠΑΠ (205), Κύπρου (501), Ταχ. Ταμιευτήριο (260), ΓΕΚ (1433), MIG (1944), Μυτιληναίος (145), ΔΕΗ (115), Coca-Cola (119), ΟΤΕ (667).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/1 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 75000 τεμ., Alpha Bank 20000 τεμ., MIG 170264 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 75006 τεμ., Alpha Bank 200000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12355680 τεμ.), Eurobank (13664637 τεμ.), Κύπρου (5524776 τεμ.), Πειραιώς (9162437 τεμ.), Alpha Bank (9636738 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v