XA: Κλειδί η διατήρηση των 2.000

Ολο και περιπλέκεται ο "γόρδιος δεσμός", με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να παραμένει ευάλωτο στις συνεχείς αλλαγές κλίματος, της ειδησεογραφίας και των διαθέσεων των ξένων παικτών.

Τα αποτελέσματα χρήσης ΄09 της Coca Cola Hellenic, οι πρώτες επίσημες πλέον εκτιμήσεις αναλυτών για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ μας πηγαίνουν ένα βήμα, πιο μπροστά από την τρέχουσα καταστροφολογική πραγματικότητα.

Η Alpha Finance μπορεί να εκφράζεται επιφυλακτικά στην προοπτική πλήρους αποχώρησης του Δημοσίου από το μ.κ του Οργανισμού, οι αναλυτές μπορεί να περιμένουν "στα ίδια" τα μεγέθη της CCH σε μία φάση της αγοράς, που οι βασικοί δείκτες παραμένουν "εντός τεχνικής παιδιάς".

Επιχειρούμε για λίγο να παραμερίσουμε τα καθημερινά, τα προφανή, ρίχνοντας δεύτερη ματιά στο περιεχόμενο της επιστολής ελλήνων στον Γκάρντιαν κόντρα στα αρνητικά δημοσιεύματα, το τελευταίο θέμα του Lex προειδοποίηση ουσιαστικά για την ισπανική οικονομία και το άρθρο σοκ των FT για τον δανεισμό της Ευρωζώνης σε επίπεδα ρεκόρ.

Παράμετροι, που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα ενός γόρδιου-προβλήματος που προφανώς και δεν αφορά ΜΟΝΟ την χώρα μας. Κατά συνέπεια το ΧΑ θα μείνει μεν εγκλωβισμένο σε αρνητική δίνη, με ακραίες μεταβολές, υψηλή μεταβλητότητα και έρμαιο των διαθέσεων των ξένων οίκων, η μεσοπρόθεσμη όμως κίνηση του θα σχετίζεται με αυτή των χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης. Τουλάχιστον των ασθενέστερων.

Εξυπνο…κερδοσκοπικό, βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο θα κινείται όλο και ταχύτερα, "εκβιαστικότερα" σε αγορές όπως η ελληνική με ό τι αυτό συνεπάγεται.

Τεχνικά κάτι τέτοιο μας διευκολύνει, όσο οι βασικοί δείκτες ακολουθούν αυτόν τον συγχρονισμό, εκτίμηση που φάνηκε και με την αντίδραση του FTSE 20 από τα χαμηλά των 967 μονάδων της προηγούμενης Πέμπτης.

Ο βασικός δείκτης αντέδρασε παραμένοντας και εχθές σε κλείσιμο πάνω από τις 1.030 μονάδες συντηρώντας ενεργό το σενάριο της αντίδρασης προς την ζώνη των 1.070-1.080 μονάδων.

Εκτίμηση μας παραμένει πως το ΧΑ, οι αγορές, θα διορθώσουν (και μάλιστα πολλές από αυτές σε νέα χαμηλά) ωστόσο αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη, τουλάχιστον άμεσα.

Μπορεί να προετοιμάζεται μεθοδικά, νομοτελειακά όμως οι αγορές, και το ΧΑ "χρωστούν" ακόμη κινήσεις ανοδικής διαφυγής. Για αυτό αποδίδουμε σημασία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της CCH, στην πίεσης προς το οικονομικό επιτελείο  "να τελειώνει με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ", να κλείσει το θέμα των Ναυπηγείων (υπέρ των γερμανικών συμφερόντων), στη νέα όξυνση της αντιπαράθεσης τραπεζιτών- Λούκας Κατσέλη, των υποδείξεων του πρωθυπουργού προς τις διοικήσεις των τραπεζών που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο.

Στο τελευταίο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η πίεση του υπουργού Εργασίας προς τις τράπεζες για ρύθμιση των εισφορών του (μόνο από την Εθνική Τράπεζα ζητά 750 εκατ. ευρώ) με ότι αυτό μπορεί να επηρεάζει και την βραχυπρόθεσμη τάση.

Με τον FTSE 20 να συντηρείται υψηλότερα των 950 μονάδων θεωρούμε, πως επιμέρους δείκτες και μετοχές θα έχουν περιθώριο υπεραντίδρασης και κόντρα κίνησης ακόμη και σε πτωτικές συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v