Κινήσεις στην ζώνη της αδιαφορίας

Η σχετική αποκλιμάκωση του spread του 10ετούς ομολόγου, δεν επέτρεψε αμφισβήτηση του ψυχολογικού ορίου των 2000 μ. και έφερε άκρως επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που επικεντρώθηκε σε λίγους τίτλους του 20αρη.

Η σχετική αποκλιμάκωση του spread του δεκαετούς ομολόγου, δεν επέτρεψε αμφισβήτηση του ψυχολογικού ορίου των 2000 μονάδων και έφερε άκρως επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που επικεντρώθηκε σε λίγους τίτλους του 20αρη.

Από εκεί και χαμηλότερα και πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων συνεχίστηκαν η συναλλακτική απονεύρωση και οι λίγες κινήσεις καλλωπισμού των αποτιμήσεων (αν δεν απαιτείτο υψηλό κόστος).

Βέβαια τον τελευταίο και μάλιστα αρνητικό λόγο τον είχαν οι δημοπρασίες που αφαίρεσαν και τα μικρά κέρδη του Δείκτη και τον έκλεισαν τελικά με αρνητικό πρόσημο, παρά το θετικό ξεκίνημα της Wall Street που γύρισε σε μικρά κέρδη και τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Τράπεζα Κύπρου και Τιτάνας και πολύ κοντά σε αυτό οι ΕΛΠΕ, Εθνική Τράπεζα και MPB.

Μικτή η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (4,95%), Eurobank (+3,52%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική Τράπεζα, Intralot, Motor Oil, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Coca-Cola και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Τιτάνα (-3,54%), Ελ. Πετρέλαια (-2,24%) και Κύπρου (-2,81%). Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα και MPB και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2038,28 (10.37) και 2076,85 (11.58) μονάδων, άλλαξε 10 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 2053,68 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 2043,4 με απώλειες 0,24%, ενώ ο τζίρος σαφώς συρρικνωμένος περιορίστηκε στα 187 εκατ. από τα οποία τα 15,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών και 21 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 16,67%.

Και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που θεωρούν ότι το Χ.Α. θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένο στο “άρμα” της Αγοράς Ομολόγων και πολλά θα κριθούν από τους επόμενους Κυβερνητικούς χειρισμούς - δηλώσεις.

Άστοχες δηλώσεις του τύπου “η Χώρα υφίσταται επίθεση κερδοσκόπων” απλά θα επιτείνουν τον εκνευρισμό και την ανησυχία. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ευρέως αντιληπτό ότι οι Αγορές δεν είναι ούτε εκκλησίες ούτε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν έχουν μόνο κερδοσκόπους, αλλά έχουν και πολλούς από αυτούς.

Η “δουλειά” των τελευταίων είναι να επιδιώκουν και να διατηρούν τις κερδοσκοπικές τάσεις (υπερτιμητικές ή υποτιμητικές), διαμορφώνοντας το απαιτούμενο κλίμα και διαθέσεις.

Όταν μία Χώρα προσπαθώντας να εξυπηρετήσει το χρέος της προσφεύγει σε δανεισμό υψηλού κόστους και πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει δανεισμός ανακοινώνεται από επίσημα χείλη ότι θα διεξαχθεί νεώτερος λίαν συντόμως, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν θα έχουν κάθε λόγο να διατηρήσουν το αρνητικό κλίμα, “εκτρέφοντάς” το με αρνητική ειδησεογραφία – φημολογία προκειμένου να επιτύχουν το ίδιο απεχθείς (αν όχι απεχθέστερους) όρους δανεισμού;

Συμπερασματικά οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά και στο μέτωπο των ομολόγων παραμένουν η καθοριστική παράμετρος για την πορεία του Χ.Α., όπου αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτών για την έκβαση του "Ελληνικού προβλήματος".

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν περίπου βέβαιο ότι η Κομισιόν θα εγκρίνει την Τετάρτη το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις επιφυλακτικότητα προκαλούν δύο στοιχεία: Οι εκτιμήσεις ότι μεγαλώνει το πρόβλημα ρευστότητας και υψηλού κόστους χρήματος για τις Τράπεζες και η συνεχής παρουσία εν δυνάμει πωλητών στον Τραπεζικό κλάδο που κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την βραχυχρόνια αναρρίχηση των τιμών.

Συμπερασματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναφέρεται κάποιος για αλλαγή τάσης στο Χ.Α., αν η ανοδική αντίδραση δεν επιδείξει συνέχεια και συνέπεια και το κυριότερο αν το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν διαχυθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Μέχρι τότε η μεταβλητότητα και οι συνεχείς αλλαγές κλίματος και διαθέσεων αποτελούν το πιθανότερο σενάριο, με τις “intraday” κινήσεις να βγάζουν σημαντικά ημερήσια κέρδη για όσους ακολουθούν “κινήσεις μπαλέτου” (!)

Επίσης ένας νέος παράγων που προβληματίζει και καλούνται να τιμολογήσουν οι Αγορές, είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζει το δολάριο και που έχει σαν αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου να βρίσκει το πρώτο σε χαμηλά εξαμήνου και με ιδιαίτερα άσχημη τεχνικά εικόνα.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, όμως η ατμόσφαιρα στην Ελληνική κοινωνία και στην Σοφοκλέους θα συνεχίσει να είναι βαριά, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ έως ότου αρχίσει να αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης των ξένων για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, η μεταβλητότητα στο χρηματιστηριακό ταμπλό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Σε ότι αφορά τα spreads εκτιμάται μερική αποκλιμάκωση που θα έχει σαν αποτέλεσμα οι επόμενες δύο κινήσεις εξυπηρέτησης χρέους να έχουν επιτόκιο δανεισμού περίπου στα επίπεδα που πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη έκδοση του 5ετους κοινοπρακτικού ομολόγου.

Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση, αυτό θα υποστεί τις συνέπειες διόρθωσης των ξένων Αγορών και το πιθανότατα όχι ικανοποιητικό δ΄ τρίμηνο του Τραπεζικού κλάδου, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ.

Στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη επικεντρώνει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance η ανοδική απόδραση του Δείκτη από την περιοχή στήριξης των 1941 μονάδων ναι μεν δημιουργεί θετικές διαθέσεις για τον πολύ βραχυχρόνιο ορίζοντα, αλλά οι διαγραμματικές ενδείξεις που λαμβάνονται από το ημερήσιο chart τιμών δεν βοηθάνε και ιδιαίτερα για τη δημιουργία θετικών σκέψεων.

Πάντως, το σημείο κλειδί για τη συνέχεια είναι το επίπεδο που περιλαμβάνει τους τελευταίους τοπικούς πυθμένες και εκτείνεται ανάμεσα στις 2050 με 2100 μονάδες. Πραγματοποίηση τριών τουλάχιστον κλεισιμάτων πάνω από τις 2100 μονάδες θα ανοίξει το δρόμο για την προσέγγιση των 2.225 μονάδων επαναφέροντας έτσι το Δείκτη πάνω από το 50% διορθωτικό επίπεδο των Fibonacci Retracement.

Μάλιστα η πιθανή σταθεροποίηση του Δείκτη πάνω την περιοχή των 2150 μονάδων θα καλλιεργήσει συνθήκες ανοδικής αναίρεσης της τελευταίας καθοδικής ακίδας στις 1941 μονάδες.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης εμφανιστεί διαγραμματικά αδύναμος να ολοκληρώσει το προαναφερθέν ανοδικό σενάριο τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιη καθοδική κίνηση προς την ισχυρή περιοχή στήριξης των 1800 μονάδων αλλάζοντας ολοκληρωτικά το μεσομακροπρόθεσμο πεδίο δράσης.

Η συνέχιση των νευρικών διακυμάνσεων και η αυξημένη ευαισθησία της Αγοράς απέναντι στις δημοσιονομικές εξελίξεις αναμένεται να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των πρώτων συνεδριάσεων του μήνα, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η προσπάθεια των αγοραστών οφείλει να έχει συνέχεια προκειμένου η κατεύθυνση της Αγοράς να αποκτήσει και “τεχνικά επιχειρήματα” καθώς οι έως τώρα προσπάθειες έδειχναν να εξαντλούνται απλώς στην ανάκτηση των 2000 μονάδων.

Δεν μεταβάλουμε την τακτική μας έναντι νέων τοποθετήσεων και θεωρούμε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση ευκαιρία πωλήσεων καθώς το περιβάλλον και το περιεχόμενο νέων διατηρεί τις αβεβαιότητες και δεν προσφέρεται για την ανάληψη αυξημένου ρίσκου, υποστηρίζει ο Κ. Χατζηδάκης. Από την άλλη πλευρά πτωτικές ενδοσυνεδριακές υπερβολές σε Τραπεζικούς τίτλους ενδεχομένως να αποτελούν ευκαιρίες γρήγορων κινήσεων με αυστηρά επίπεδα περικοπής ζημιών.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος το ότι αφορά το ά τρίμηνο του έτους, αυτό δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο τόσο χρηματιστηριακά όσο και επιχειρηματικά – σε ότι αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων. Είναι απίθανο να υπάρξει κάποια χρηματιστηριακή ουσιώδης ανάκαμψη αν δεν λειτουργήσει και αποφορτιστεί η αγορά και το κόστος του χρέους.

Για τις εισηγμένες εταιρείες η πολύμηνη παραμονή των περιθωρίων σε υψηλά επίπεδα σημαίνει αφενός υψηλότερο κόστος δανεισμού αφετέρου μικρότερες δυνατότητες χρηματοδότησης.

Ο Φεβρουάριος ξεκινά με πολύ βεβαρημένη κοστολογική βάση και ακόμα και αν το κόστος δανεισμού της Χώρας υποχωρήσει θα χρειαστεί ένα σημαντικό διάστημα για να μπορέσουν οι Τράπεζες να το περάσουν στην Αγορά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με “ήσυχη” συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Η σημαντική μείωση της μεταβλητότητας, έφερε και μείωση των συναλλαγών, ενώ σχετική μείωση παρατηρήθηκε και στις υποτιμήσεις των Σ.Μ.Ε. του FTSE.

Μικτές οι κινήσεις, με πωλήσεις προς το τέλος, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8665, τιμή εκκαθάρισης 1030,69) κινήθηκαν μεταξύ 1024,75 και 1048,75 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (16200 Εθνική, 238600 Alpha Bank, 34300 ΔΕΗ, 74100 MIG, 14700 Πειραιώς, 17800 Αγροτική, 28200 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3018), Alpha Bank (1139), Πειραιώς (1256), Αγροτική (188), Eurobank (776), MPB (307), Κύπρου (329), Ταχ. Ταμιευτήριο (107), ΓΕΚ (695), MIG (2799), Μυτιληναίος (137), Coca-Cola (121), ΟΤΕ (1049), Intralot (258), Ιντρακόμ (118), Μέτκα (109).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 160523 τεμ., Alpha Bank 779018 τεμ., MIG 74054 τεμ., Eurobank 9359 τεμ., MPB 41783 τεμ., Πειραιώς 24509 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alpha Bank 478016 τεμ., Αγροτική 5000 τεμ., Eurobank 295686 τεμ., MPB 7488 τεμ.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12281180 τεμ.), Eurobank (14300825 τεμ.), Κύπρου (5881776 τεμ.), Πειραιώς (9172437 τεμ.), Alpha Bank (10124836 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v