Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To "πακέτο" φέρνει το ΧΑ στις 2.100 μονάδες

Εδραιώνεται η φορά αντίδρασης του ΧΑ, καθώς τα…ντεσού και τα…κενά του πακέτου, συντηρούν τη μόχλευση. Προς τις 2.100 το ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες. Αυξημένες συναλλαγές παραπέμπουν σε συνέχιση της βραχυπρόθεσμης φοράς.

Εδραιώνεται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση- φορά βασικών δεικτών, μετοχών με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 2.090-2.100 μονάδων και τον Ftse20 να προσεγγίζει και πάλι τις 1.050 μονάδες.

Αντίδραση -ξέσπασμα ιδιαίτερα αυξημένων συναλλαγών (πλησίαζαν τα 200 εκατ. ευρώ στις 13.05΄) από τα οποία σχεδόν 85 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Εύλογα αφού μοχλός της κίνησης είναι -ποιες άλλες- οι τράπεζες με την Εθνική να φτάνει τα 15,1 ευρώ, ενώ Eurobank, Alpha Bank υπερ απέδιδαν μέχρι 12% στα 6,80 και 7,23 ευρώ αντίστοιχα.

Από κοντά η Πειραιώς στα 6,63 ευρώ, η Κύπρου στα 4,97 ευρώ, η Marfin Popular στα 2,11 ευρώ. Όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από "τα ντεσού και τα κενά του πακέτου…" θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κίνηση προς τις 2.150 μονάδες χωρίς καμία άλλη εξέλιξη.

Βέβαια αύριο υπάρχει μία μικρής έκτασης δοκιμασία-έλεγχος για τα περιθώρια δανεισμού και τα ουσιαστικά αποτελέσματα ελιγμών που υπάρχουν ωστόσο το κλίμα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Σίγουρα αυτό ήθελαν οι αγορές, όπως σημειώνει η Credit Agricole αλλά μένει πρωτίστως στην χώρα μας να δικαιώσει την κοπιώδη προσπάθεια (καμία δικαιολογία πια για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Lex/ Financial Times).

Τεχνικά η άμεση προσέγγιση και πάλι των 1.050 μονάδων για τον 20άρη, με αιχμή τις τράπεζες και βεβαίως την Εθνική, αφήνει πολλές υποσχέσεις για περαιτέρω αντίδραση προς την ζώνη των 1.100 μονάδων. Αναμφίβολα κρίσιμες οι επόμενες 2-4 συνεδριάσεις, καθώς μετά την τελευταία αντίδραση έχει ανέβει σημαντικά ο πήχης για τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών του FΤ20.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί, πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται 18,4% υψηλότερα από την ελάχιστη τιμή έτους των 12,5 ευρώ, ενώ απόδοση 38% σημειώνεται για την Eurobank, σχεδόν 25% για την Alpha Bank ή 32% για τη μετοχή της Πειραιώς. Πρακτικά η απόδοση από τα χαμηλά της Παρασκευής ξεπερνά το 10% για την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών κάτι που μπορεί να δικαιολογεί μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων αλλά και μεγαλύτερη προσέλκυση κεφαλαίων, που ποντάρουν στην κίνηση των δεικτών.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά, πως μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που εισέρευσαν προς το κλείσιμο της Παρασκευής αλλά και σήμερα αφορά καθαρά βραχυπρόθεσμα επιθετικά χαρτοφυλάκια, που λογικό είναι με μία απόδοση της τάξης του 10-15% να θέλουν να "κάνουν ταμείο".

Θα πρέπει να προσεχθεί πως η αξία των συναλλαγών, κυρίως στη μετοχή της Εθνικής, παραπέμπει στον υψηλό τζίρο της 8/4 (συνεδρίαση) που σημαίνει, ότι μετά την "διανομή χαρτιών" στα χαμηλά της Πέμπτης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι θετικής προεξόφλησης, που μπορεί να οδηγήσει το ΧΑ υψηλότερα.

Στις 2.00-2.150 μονάδες έχουν διαμορφωθεί οι πρώτες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη η περαιτέρω διακύμανση του οποίου εξαρτάται και από τις διεθνείς αγορές και από τις ελληνικού ενδιαφέροντος εξελίξεις.

Είναι θετικό, που σε αυτή την συγκυρία ο DJIA φλερτάρει με τις 11.000 μονάδες (με την τεχνική προσέγγιση του δείκτη να παραπέμπει σε κίνηση προς τις 11.200 μονάδες). Στη μετοχή του ΟΤΕ, που κατά πάσα βεβαιότητα θα βρεθεί στο προσκήνιο (λόγω Deutsche Telekom) σημειώνονταν σημαντικές τοποθετήσεις με την τιμή να περνά τα 9 ευρώ, ενώ στα 17 ευρώ αντιδρά και πάλι η μετοχή του ΟΠΑΠ, που ευνοείται και από τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Στα 3,92 ευρώ η μετοχή του ΤΤ, για το οποίο χρηματιστηριακές πηγές "ρόλο στις εξελίξεις", όπως επίσης η Αγροτική (στα 1,61 ευρώ). Μετοχές εταιρειών κλάδων που θα κληθούν να διαδραματίσουν ρόλο στις διαρθρωτικές αλλαγές ελκύουν επίσης ρευστότητας-ενδιαφέρον.

Στα 5,21 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 4,23 ευρώ του Ελλάκτορα, στα 5,54 ευρώ της ΓΕΚ/Τέρνα. Στα 8,35 ευρώ η μετοχή των Ελ.Πε, στα 10,05 ευρώ της Motor Oil. Από τις μετοχές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα η ΕΥΔΑΠ στα 6,33 ευρώ, της ΕΥΑΘ στα 4,57 ευρώ. Κερδισμένη για ευνόητους λόγους και η μετοχή της Proton Bank στα 1,45 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει ισχυρή υπέρ των πρώτων με 155-60 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα. Από αυτές για περίπου 45 το ποσοστό μεταβολής ξεπερνά το 6% φτάνοντας έως 11-12% στην περίπτωση των Πειραιώς- Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v