Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην… πρέσα ευρώ, αγορές και ΧΑ

Διεθνής νευρικότητα, αμφισβήτηση του ευρώ και γενικευμένες πωλήσεις μετοχών. Η βιαιότητα της διόρθωσης πιέζει το ΧΑ σε νέα «χαμηλά» δημιουργώντας όμως συνθήκες έντονης αντίδρασης.

Για διαβουλεύσεις σε κινούμενη…άμμο, επί κοινοτικού εδάφους, κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου τη στιγμή που όλα τα μηνύματα από ξένες και εγχώριο αγορά παραπέμπουν σε νέα διόρθωση. Ανηλεές το σφυροκόπημε στο ευρώ, που υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ελβετικού φράγκου και σε χαμηλά 8,5 ετών έναντι του γιέν.

Με το ΧΑ σε έντονη πίεση από το μεσημέρι και μετά της Παρασκευής με τον Γενικό Δείκτη στις 1.484 μονάδες, τον FTSE 20 στα χαμηλά των 709, τις τράπεζες στο -44% από την αρχή του έτους με την Εθνική Τράπεζα στα 9,74 ευρώ (-45,5% από την αρχή του έτους). Στις διεθνείς αγορές «…οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της PIMCO, Mohamed El-Erian».

Στο εσωτερικό το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχο, καθώς τα έσοδα 5μηνου «χτυπούν κόκκινο συναγερμό» όπως αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη επιβεβαιώνοντας τον ατελέσφορο χαρακτήρα και προσανατολισμό της σφιγκτότατης- περιοριστικότατης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Μέσα στον γενικότερο… χαμό το «ευτύχημα» για την Ελλάδα είναι πως σε αυτό το δράμα δεν είναι πλέον (και εμφανώς) μόνη της με τους FT να αναφέρονται στην…ουγγρική περίπτωση και πλειάδα χωρών- μελών της Ευρωζώνης να οδεύει προς ανάλογες καταστάσεις.

Συντονισμένη ανεξέλεγκτη διόρθωση των αγορών από Βουδαπέστη, Αθήνα μέχρι Λισσαβόνα και Μαδρίτη, από Πεκίνο, Σαγκάη μέχρι Νέα Υόρκη σε μία μεθοδική επίθεση των «αγορών» κατά των διεθνών ισορροπιών και των υφιστάμενων δυνάμεων.

Ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας όμως είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε επίσης συντονισμένη προσπάθεια της άλλης πλευράς, αυτής που βάλλεται και που βρίσκεται στη…γωνία.

Για αυτό εάν θέλουμε να προσβλέπουμε σε τεχνική αναστροφή θα πρέπει να την περιμένουμε συντονισμένη και σε απάντηση των «αγορών» πωλητών που από πέρυσι τον Νοέμβριο στοχεύουν στην ισοτιμία της απόλυτης σχέσης ενός ευρώ έναντι ενός δολαρίου.

Στο ΧΑ τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα, εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από την διεθνή τάση με τους βασικούς δείκτες να οδηγούνται είτε σε νέα χαμηλά (ενδοσυνεδριακά) 10ετίας είτε σε χαμηλότατες στηρίξεις. Η άτακτή υποχώρηση του 20άρη στις 709 μονάδες φέρνει πολύ κοντά το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης με «ουρά» προς τις 690 ίσως και 680 μονάδες και σε νέα δοκιμασία για την Εθνική πέριξ των 9,5 ευρώ, ίσως και λίγο χαμηλότερα.

Σε αυτό το ταχέως απαξιούμενο περιβάλλον θεωρούμε ενδεικτική την περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ενδιαφέροντος των Γάλλων αλλά και των επικείμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σφοδρή η απαξίωση υποδομών, δημόσιας (και όχι μόνο) περιουσίας, συνεχείς δοκιμασίες και ασκήσεις επιβίωσης, διογκούμενη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, των δομών αλλά και των αξιακών συνιστωσών με…ορατούς στο…βάθος τους πιθανούς αγοραστές σε ευτελείς τιμές, τους νέους ισχυρούς της «επόμενης ημέρας».

Ατυχώς οι αγορές, το ΧΑ η ελληνική κοινωνία έχει εισέλθει στον πιο επίπονο, επώδυνο και…αιματηρό κύκλο, έντονης δοκιμασίας και γενικευμένης απαξίας.

Από αυτόν τον κύκλο, φαίνεται, πως θα αναδειχθούν οι… ευκαιρίες και οι νέες δυνάμεις σε οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτόν τον κύκλο οι βίαιες διορθώσεις και αναταράξεις θα «κρύβουν» τις αφορμές για εξίσου έντονες αντιδράσεις και ανοδικές διαφυγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v