ΧΑ: Με το βλέμμα στις τράπεζες

Το μάλλον καλό κλίμα στις ξένες αγορές, η τελευταία ακραία διόρθωση και η διάθεση για προεξόφληση των τραπεζικών εξελίξεων μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να "επιβεβαιώσουν" τις χθεσινές στηρίξεις.

Στην έξωθεν συνδρομή "ποντάρουν" αναγκαστικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, μετά και τη νέα χθεσινή "βουτιά" στο Χ.Α.

Στις 1.586 με χαμηλό ημέρας τις 1.557 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 772 με ελάχιστη τιμή τις 753 μονάδες ο FΤ 20 και με τις τράπεζες να παρασύρονται χαμηλότερα, λόγω των εξελίξεων που δρομολογούνται με αφορμή την απόφαση της Εθνικής.

Τραπεζική ενέργεια πριν από τη ΔΕΘ περίμενε η αγορά και έτσι γίνεται, με τα σενάρια και τις ασκήσεις επί χάρτου να ξαναγράφονται. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουν άπαντες είναι ο καθαρά πολιτικός χαρακτήρας των όσων διαδραματίζονται στον κλάδο, βεβαίως στην Εθνική (ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως ο όμιλος μπορεί να μην είναι κρατικός - δημόσιος, οι διοικήσεις όμως διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση).

Και από αυτήν την άποψη, μετρημένοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ποιες είναι οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, τις οποίες θα ανακοινώσει στην Έκθεση (*).

Όμως, την ίδια στιγμή οι ευρωαγορές δείχνουν να… παίρνουν ανάσες και στη Wall, παρά τις αποφάσεις της FED, μία τελευταία ευκαιρία "σπασμωδικής εκτόνωσης" εν μέσω γενικότερα αρνητικού κλίματος.

Εάν αντέξουν σε αυτήν τη φάση οι ξένες αγορές, τότε και το Χ.Α. έχει περιθώρια αντίδρασης, καθώς οι ακραίες απώλειες των δύο τελευταίων συνεδριάσεων κρύβουν ευκαιρίες. Με την προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει σήμερα - αύριο κάτι στα ξένα χρηματιστήρια, οι χθεσινές ελάχιστες τιμές που σημειώθηκαν στο Χ.Α. θεωρούνται σημεία αναφοράς και στήριξης. Μέχρι νεωτέρας τα χαμηλά των 9,14 ευρώ θεωρούνται στήριξη για τη μετοχή της Εθνικής, που τελικά διαμορφώθηκε στα 9,73 ευρώ.

Ανάλογες ενδοσυνεδριακές ευκαιρίες δόθηκαν για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών αλλά και για πληθώρα τίτλων του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κάτι που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια, βραχυπρόθεσμα. Η αντίδραση -και η κόντρα στη διόρθωση κίνηση- μετοχών όπως Μυτιληναίος (στα 4,55 ευρώ), Μέτκα (8,74 ευρώ), Κύπρου (4,04), ΕΧΑΕ (5,60) αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Ακριβώς σε αυτήν τη λογική προεξόφλησης, μετά μάλιστα την τελευταία ακραία διόρθωση, σε συνδυασμό με το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια ποντάρουν αρκετοί για τη συνέχεια.

(*) Ας μην περνά απαρατήρητη (από τους διάφορους… σεναριάκηδες) η (όχι αιφνίδια, για τους γνωρίζοντες) τελική απόφαση της διοίκησης της Εθνικής να ΜΗ συμμετάσχει στη διημερίδα της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Λίγη υπομονή…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v