ΧΑ: Στην τελική ευθεία για τη "μητέρα των μαχών"

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει και το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες εγγύτατα σημαντικών στηρίξεων. Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι συναλλαγές ΕΤΕ- Alpha Bank. Παραμένουν εντός παιδιάς οι του "έξυπνου χρήματος".

Στις 32 ημέρες, που κρίνουν το Μνημόνιο αναφέρεται σχετικό θέμα του euro2day τη στιγμή που στο ΧΑ ελπίδες εναποτίθενται στις ανθεκτικές στηρίξεις βασικών δεικτών, μετοχών.

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.583,2 τον FTSE 20 στις 741,3 μονάδες τις τράπεζες υπό πίεση, την Εθνική ξανά χαμηλότερα των 7 ευρώ και μέρος του "έξυπνου χρήματος" να έχει κατοχυρώσει σημαντικά βραχυπρόθεσμα διψήφια κέρδη.

Η καλλιέργεια κλίματος ανησυχίας, η μεταστροφή της διάθεσης των κυβερνώντων σε απαισιόδοξη, η ανάδειξη των πιεστικών επιδιώξεων του Βερολίνου εντείνουν την τάση για πωλήσεις.

Όμως οι εχέφρονες ελάχιστα πίστευαν τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξος μέχρι πρότινος, οι μνήμονες είταν εδώ και καιρό προετοιμασμένοι για τις πραγματικές στοχεύσεις των Γερμανών, το κλίμα ανήσυχο είναι εδώ και μήνες.

Κατά την εκτίμηση μας (…και μόνον) η διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος προϊδεάζει περισσότερο για την ευχερέστερη αποδοχή από την κοινή γνώμη ειλημμένων αποφάσεων.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το "έξυπνο χρήμα", που παραμένει (σχεδόν από την αρχή του έτους) αγοραστής (όσον αφορά στη σχέση εισροών- εκροών/αγορών-πωλήσεων) και τα στοιχεία Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι κυβερνώντες μπορεί να επιχειρήσουν να περάσουν με…διακρατική συμφωνία το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού (ανάλογη συμφωνία έχει συναφθεί με τους Κινέζους, οι οποίοι σημειωτέον είναι…έξαλλοι και με το ΦΠΑ και με τον διαγωνισμό του Θριασίου) και τη νέα βοήθεια που έχει ήδη εγκριθεί προς τις τράπεζες.

Τις εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής τη 24-25/3 περιμένουν, λένε, οι τραπεζίτες για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους σχετικά με τις δρομολογημένες εξελίξεις. Προφανώς αφού εξασφάλισαν και αυτή τη φορά τις εγγυήσεις του Δημοσίου οι μη κρατικές τράπεζες, οι επιχειρηματίες που ακόμη δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη έχουν την ευχέρεια να περιμένουν για ακόμη 2-3 εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά στο αυτονόητο με τον πρόεδρο της να πράττει ορθώς. Μένει να φανεί εάν αυτές οι συστάσεις θα είναι ουσιαστικές, προπάντων αποτελεσματικές….

Εν πάσει περιπτώσει εμμένουμε στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του ΧΑ, το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης (ή όχι) των αμέσως χαμηλότερων περιοχών στήριξης για Γενικό Δείκτη και 20άρη, καθώς μέχρι το τέλος Μαρτίου μένει πολύς χρόνος για να συνεχίσει άμεσα πτωτικά η αγορά χωρίς ενδιάμεσες ανοδικές διαφυγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v