Μουδιασμένο το ΧΑ, «παγωμένες» οι τράπεζες

Μουδιασμένα, προσεχτικά και με αδύναμες τις τράπεζες ο Γ.Δ. αντέδρασε προς τις 1.500, ο FTSE-20 στις 687 μονάδες, αλλά με την Εθνική να… εξασθενεί στα 5,95 ευρώ. Κλειδί οι 680 μονάδες για τον 20άρη.

Καταρχήν αντίδραση με βασικούς δείκτες, μετοχές να ξεκινούν από λίγο πιο υψηλά επίπεδα.

Από τις 1.501,7 ο Γενικός Δείκτης, από τις 686,5 μονάδες ο FTSE-20 με υπεραπόδοση για τράπεζες και την Εθνική σε φορά αντίδρασης.

Όμως, τόσο οι συναλλαγές, όσο η τεχνική εικόνα συγκεκριμένων μετοχών μας υποχρεώνει να είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί για τη συνέχεια.

Ξεκινώντας από τον FTSE-20, καταγράφουμε το αρχικά στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ μέγιστης των 686,5 και ελάχιστης των 682,7 μονάδων.

Συνεχίζοντας με την Εθνική Tράπεζα βλέπουμε πως η αρχική αντίδραση έφτασε έως το πολύ τα 5,95 ευρώ, όπου βγήκαν και πάλι πωλήσεις, θέσεις «πώλησης» στην αγορά Παραγώγων, με συνέπεια τη διολίσθηση προς τα 5,86 ευρώ.

Οι τράπεζες παραμένουν… κουμπωμένες με πωλητές – αγοραστές σε επιφυλακή.

Έχουν αναλάβει, ωστόσο, άλλες δυνάμεις με ενδεικτική την περίπτωση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ, της 3E, της MIG, του Μυτιληναίου, του Ελλάκτωρα, των ΕΛΠΕ.

Εξισορροπήθηκε έτσι, μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά ο Γ.Δ. οριακά χαμηλότερα των 1.500 μονάδων, έγιναν κάποιες πράξεις σε μη τραπεζικές μετοχές με ΟΤΕ και ΔΕΗ να έχουν τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια αντίδρασης.

Σημειώνουμε πως στις 11:00 οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούσαν τα 6,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 1,9 είχαν γίνει στην Εθνική.

Ωστόσο, από την προχθεσινή συνεδρίαση, έχουμε την ενδο-συνεδριακά τοπική κορυφή για τον ΟΤΕ, στα 8,06 ευρώ, έναν στόχο που πιθανόν να επιχειρηθεί να προσεγγίσει μετοχή σήμερα ή το πολύ τη Δευτέρα.

Κάτι ανάλογο διαμορφώνεται για τη ΔΕΗ, που μπορεί να επαναπροσεγγίσει τα 11,90 ευρώ.

Ωστόσο, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παιχτών είναι ιδιαίτερα προσεχτικές και σε μετοχές εταιριών όπως 3E (19,50 ευρώ), Μυτιληναίος (5,32 ευρώ), ΜIG (0,75 ευρώ), ΕΛΠΕ (7,28 ευρώ).

Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντοχή της Εθνικής και της θέσης «πώλησης» που έχει ο συγκεκριμένος Αμερικανός παίχτης.

Η Εθνική πρέπει να κρατήσει οπωσδήποτε τα 5,8 ευρώ, εάν θέλουμε να ποντάρουμε σε κάποιας μορφής αντίδραση.

Ειδάλλως, τα… μαζεύουμε και πηγαίνουμε χαμηλότερα τόσο στην ΕΤΕ όσο και στις λοιπές του κλάδου.

Περίπου την ίδια ώρα, σταθεροποιητική είναι η εικόνα και των κυριότερων ισχυρών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τον DAX στη Φραγκφούρτη 0,20% υψηλότερα στις 7.160-7.165 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v