Ήπιες διακυμάνσεις με το βλέμμα στο έλλειμμα

Χαμηλότερα των 645 ο FTSE-20, μικρές πιέσεις σε Εθνική, Αγροτική, μεγαλύτερες για ΤΤ, Πειραιώς, μετά και την ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat. Μόλις στα 18 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Χαμηλότερα παραμένουν βασικοί δείκτες, μετοχές μετά και την ανακοίνωση του τελικού ελλείμματος για το 2010.

Την ίδια στιγμή στέλνουν τα μηνύματά τους προς την Αθήνα, καθώς τόσο οι οικονομικοί δείκτες όσο τα δημοσιεύματα παραμένουν στο… κόκκινο.

Ο μεν Γ.Δ. παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 1.430 μονάδων, ο FTSE-20 σταθερά κάτω από τις 645, τη στιγμή που τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν εγκλωβισμένα κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Στο ταμπλό η Εθνική «ταλαιπωρείται» έως τα χαμηλά των 5,30 ευρώ, ενώ αντιδρούν η μεν Eurobank στα 3,47 και η Alpha Bank στα 3,67 ευρώ.

Αντιθέτως, εντείνονται οι πιέσεις στη μετοχή της Πειραιώς, που με συναλλαγές 780.000 τεμαχίων (στις 14:10) πιέζονταν έως 2,7% χαμηλότερα στα ελάχιστα των 1,07 ευρώ.

Το πρόβλημα παραμένει για τις τράπεζες και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα συντηρείται έως τον Ιούνιο.

Παράλληλα, οι «αγορές» παρακολουθούν με εύλογο ενδιαφέρον την προσπάθεια του Οικονομικού Επιτελείου να προχωρήσει στα αυτονόητα.

Είναι άξιον απορίας, πως το υπουργείο Οικονομικών… διαφημίζει ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο τη στιγμή που 18 μήνες τώρα αδυνατεί να διευρύνει στο ελάχιστο τη φορολογική βάση.

Το Οικονομικό Επιτελείο αναζητεί εναγωνίως φορολογικά έσοδα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να «απειλεί» με νέα μέτρα για τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά με τη μεγάλη μερίδα των φοροφυγάδων να παραμένουν στο απυρόβλητο. Τόσο καλά.

Αδυναμία ακόμη που συνεκτιμάται από τους ξένους, με εμφανή τη δυσαρέσκειά τους τόσο στα ξένα ΜΜΕ όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Όλα αυτά τα γνωρίζει το χρηματιστήριο, αποτυπώνονται καθημερινά… στο ταμπλό.

Και εξηγεί τη συνέχεια της ταλαιπωρίας καταρχήν σε μετοχές τραπεζών και δευτερευόντως σε επιμέρους εισηγμένες.

Πριν από λίγο ο ΟΤΕ υποχωρούσε ελαφρώς στα 7,84 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 14,77, της 3E στα 18,91, ενώ της ΔΕΗ ενισχύονταν κατά 0,82 στα 11,09 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στα 5,30 συνέχιζε η ΕΥΔΑΠ, στα 12,98 η FF Group, στα 14,71 ο ΟΛΘ (αλλά με μόλις 385 κομμάτια), στα 1,06 ευρώ η J&P ΑΒΑΞ.

Περίπου την ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο Dax συνέχιζε σταθερά πάνω από τις 7.300 μονάδες, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχωρούσε και άλλο έναντι του ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v