Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με την αντίσταση των 1.345 το ΧΑ

Ασθενής αντίδραση για Γ.Δ. και FTSE-20. Μη πειστική όσο ο Γ.Δ. δεν περνά τις 1.345 και ο FTSE-20 δεν «πατά» τις 605 μονάδες. Έως τα 4,76 ευρώ η Εθνική, υπεραπόδοση για Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕ, Alpha Bank.

Προσπάθεια να ανασυρθεί από τον χθεσινό πυθμένα του καταβάλλεται στο ΧΑ.

Με τον Γ.Δ. να αντιδρά προς τις 1.340, τον FTSE-20 προς τις 598 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών να αντιδρά υψηλότερα.

Με μέτριες συναλλαγές, λιγότερες και από ότι χθες περίπου την ίδια ώρα, αλλά με επαναφορά της Εθνικής πάνω από τα 4,7 προς τα 4,76 ευρώ, και αντίδραση της Alpha Bank έως τα 3,58, της Eurobank, έως τα 3,30, της Πειραιώς έως τα 1,02 ευρώ.

Μετά τα πρώτα 20-25 λεπτά για μόλις 3 μετοχές (Βιοχάλκο, 3E και ΕΛΠΕ) διαμορφώνονταν χαμηλότερη τιμή.

Από πλευράς απόδοσης, ξεχώριζαν η Αγροτική Tράπεζα, μετά τη σημαντικότατη χθεσινή υποχώρηση, η Eurobank και δευτερευόντως Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Προφανώς, πρόκειται για καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση μετά το άδειασμα των τελευταίων συνεδριάσεων, σε μία συγκυρία που οι ευρωαγορές υποχωρούν έως 0,7%
Με τον Dax στις 7.340 μονάδες, αλλά με εμφανή την προσπάθεια να συμμαζευτεί κάπως η κατάσταση.

Βραχυπρόθεσμα, σχετική κινητικότητα παρατηρείται για μετοχές εταιριών που επηρεάζονται από την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI, με την Creta Farm στα 1,95 ευρώ (3,2%), το Υγεία στα 0,43 ευρώ, και επιμέρους κινήσεις σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες γνωρίζουν πολύ καλά πως επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι σε αυτή τη φάση της αγοράς και όσο δεν ενεργοποιείται κάποιος θετικός καταλύτης, η όποια αντίδραση θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως ο Γ.Δ. από την αρχή του χρόνου υποχωρεί κατά 5,92% έναντι θετικής μεταβολής 3,44% του MSCI Euro και 1,57% του DJ Stoxx 600.

Στα σχετικά στοιχεία της Κύπρου Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ βλέπουμε επίσης (στη σελίδα 4) τη μεταβολή γερμανικών μετοχών, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με την ελληνική υπόθεση.

Σύμφωνα με αυτά, η Deutsche Telekom ενισχύεται 8,4% και η Deutsche Bank 7,2% από την αρχή του έτους.

Από τεχνικής πλευράς, βραχυπρόθεσμα για να έχει τύχη η όποια προσπάθεια αντίδρασης, θα πρέπει ο μεν Γ.Δ. να αντιδράσει πάνω από τις 1.345 – 1.350 μονάδες (τουλάχιστον) και ο 20άρης οπωσδήποτε στις 605 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v