ΧΑ: Πονταρίσματα σε "λύσεις" και τραπεζικές φήμες

Στη λογική της προεξόφλησης το ΧΑ, με επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για ΓΔ, FTSE-20 και τράπεζες. Κράτησε τις 595 μονάδες ο FTSE-20, επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα της Εθνικής.

Με δύο όψεις διαμορφώνεται η εικόνα της αγοράς στα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης.

Αρχικά με διόρθωση, έως τις 1.323,17 μονάδες, απαραίτητη για την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Στη συνέχεια, με αντίδραση, σχεδόν κάθετη όπως φαίνεται στο διάγραμμα του Γ.Δ. προς τις 1.339,9 μονάδες.

Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE-20, που αρχικά υποχώρησε έως τις 598,5 για να αντιδράσει λίγο πριν τις 11:00 στις 612 μονάδες.

Αναστροφή της τάσης με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική που διέγραψε ανάλογη πορεία με χαμηλό στα 5,14 ευρώ αρχικά, και κάθετη αντίδραση λίγο πριν τις 10:55 στα 5,31 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank, αλλά και σε Eurobank, ΤΤ.

Η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε μεταξύ 3,42 και 3,56 ευρώ, η Eurobank από τα 3,30 έως τα 3,44, το ΤΤ από τα 3,05 έως τα 3,13 ευρώ.

Όλες με πανομοιότυπο τρόπο και με κάθετη αντίδραση λίγο μετά τις 10:40, που από τεχνικής πλευράς «βγάζει» μάτια.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως σε μία τόσο ρηχή αγορά όπως η ελληνική και με τις τράπεζες τόσο δεικτοβαρείς είναι θέμα κατάλληλου συντονισμού και στοχευμένων εντολών, είτε αγοράς είτε πώλησης για να επιτευχθεί ο σκοπός.

Εν προκειμένω, θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας, πως η Κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει να κερδίσει λίγες εντυπώσεις έστω επικοινωνιακά, ακόμη και με τεχνητά μέσα.

Στις τράπεζες μπορεί να γίνει η διαφορά με την απαραίτητη προϋπόθεση πως οι φήμες και τα σενάρια που διαρρέονται από το απόγευμα της Πέμπτης θα έχουν βάση.

Γιατί, ειδάλλως, σε μια τόσο ρευστή και τεταμένη κατάσταση, η επαλήθευση της παροιμίας του… βοσκού με τον λύκο, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Εν πάσει περιπτώσει, λίγο μετά τις 11:05 βασικοί δείκτες, μετοχές διολίσθησαν εκ νέου, ο μεν ΓΔ στις 1.335, ο δε 20άρης προς τις 605 μονάδες.

Βλέπουμε, όμως, από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, πως αυτοί που ενεργούν στο ΧΑ και μεθοδικά κινούνται και την τεχνικότητα βασικών δεικτών φροντίζουν και κλίμα επιχειρούν να διαμορφώσουν.

Σε αυτή τη φάση, περιμένουμε να δούμε εάν όντως το οικονομικό επιτελείο έχει κάποιον άσσο να τραβήξει, έστω με άνωθεν πίεση και αρωγή στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v